Tannlegestudenter kan måtte komme til å jobbe for noen som er fratatt retten til å forske

Skeptisk til at studenter kan måtte jobbe for Sudbø

Studentene skal ha mulighet til å forske mens de har Jon Sudbø som klinikksjef. Sjefene hans sier han ikke skal være involvert i forskningen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jon Sudbø, som ble fratatt retten til å forske av Statens helsetilsyn i 2006 etter å ha blitt tatt i forskningsjuks, er ansatt som klinikksjef ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ), skriver forskning.no.

Senteret skal blant annet være tannhelsetjenestens ressurssenter for forskning og utviklingsarbeid.

Les også: Sudbø mistet retten til å forske, nå er han sjef ved senter for forskning

Samtidig foregår en utredning i helsedirektoratet for å se om Norges tannlegeutdanninger skal kunne sende sine spesialistkandidater til kompetansesenteret. Spesialistutdanningen skal blant annet bidra til at kandidaten får kompetansen til å gjøre eget forskningsarbeid, ifølge Statens helsetilsyn.

Finner ansettelsen problematisk

UiO finner det problematisk at spesialist-kandidater under opplæring, skal ha Jon Sudbø som klinikksjef. Grunnen er at «Sudbø som kjent har vært involvert i
forskningsjuks».

Pål Barkvoll,

Vi har notert oss med en viss undring at TkØ har valgt å ansette en klinikksjef som av norske myndigheter er fratatt retten til å drive
forskning.

Morten H. Rolstad

Klinikklederen skal administrere dag-til-dag driften av klinikken. Han skal ikke være involvert i forskningen.

Per David Clee Søhoel

Universitetet i Oslo (UiO) finner det problematisk at spesialistkandidater som får opplæring ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, skal ha Jon Sudbø som klinikksjef. Grunnen er at «Sudbø som kjent har vært involvert i forskningsjuks». 

Det skriver Pål Barkvoll, dekan ved Odontologisk fakultet, i en e-post til forskning.no

Styrelederen til Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, Per David Søhoel, virker overrasket over reaksjonen til Universitetet i Oslo og sier han mener de har hatt en god dialog om dette tidligere.

— Nå hadde jeg et møte med Universitetet i Oslo i april, hvor vi ble enige om et løp som skal føre til en samarbeidsavtale av klinisk utdannelse av spesialister. Jeg mente det var en god dialog på dette møtet, sier han.

Tannlegeforeningen er forbauset 

Bekymringene til UiO deles av fagforeningen for landets tannleger, som sier de er forbauset over situasjonen.

— Vi har notert oss med en viss undring at Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, som har ambisjoner om å ha en aktiv rolle både i forskning og i den odontologiske spesialistutdanningen, har valgt å ansette en klinikksjef som av norske myndigheter er fratatt retten til å drive forskning, skriver Morten H. Rolstad, generalsekretær i Den norske tannlegeforening i en e-post til forskning.no.

Den norske tannlegeforening er klare på at de ikke har noe å gjøre med hvem som ansettes i landets kompetansesentre. De er likevel opptatt av oppgavene sentrene har i tannhelsetjenesten, og forstår bekymringene til UiO, ifølge Rolstad.

Tannlegeforeningen deler også bekymringene som tidligere er blitt tatt opp av Nordisk institutt for odontologiske materialer (NIOM). NIOM synes det er problematisk å ha et forskningssamarbeid med Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst etter ansettelsen av Sudbø.

— Vi deler denne bekymringen og er forbauset over at styret ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst har valgt å sette virksomheten i en slik situasjon, skriver Rolstad. 

Forskningen skal ikke ledes av Sudbø

Forskningsarbeidet som skal gjøres av tannlegespesialistene, vil bli ledet av forskningsleder Vibeke Ansteinsson ved kompetansesenteret, selv om de gjør det kliniske arbeidet sitt i klinikken til Sudbø.

— Det er åpnet for at spesialistene her kan drive med forskning, men da blir det snakk om egne forskningsprosjekter, sier Ansteinsson til forskning.no

Hun forklarer at spesialistene på klinikken ikke driver med forskning per i dag. Det er ennå ikke avgjort hvordan det skal fungere i praksis når spesialistene jobber i klinikken hvor Sudbø er sjef, samtidig som de forsker.

Ansteinsson sier det vil bli utarbeidet tydelige interne rutiner for hvordan de skal håndtere dette, og at hun skal styre datainnsamlingen på klinikken.

— Hvis det skal foregå datainnsamling på vår klinikk, vil jeg lede det arbeidet, sier forskningslederen.

Klinikksjef Jon Sudbø skal føre elektroniske pasientjournaler, på lik linje med de andre klinikerne, ifølge Vibeke Almaas som er kommunikasjonsrådgiver ved TkØ. Hun svarer på forskning.no sitt spørsmål på vegne av Tannhelsetjenestens kompetansesenter Østs direktør, Hilde Vogt Toven. 

— Skal det registreres spesielle forskningsdata, altså utenom journaldata, vil ikke klinikksjefen bli involvert i denne innsamlingen, skriver Almaas i en e-post til forskning.no.

UiO synes ansvarsfordelingen er uklar

Pål Barkvoll skriver at Universitetet i Oslo synes ansvarsfordelingen mellom Ansteinsson og Sudbø er «meget uklar», og påpeker at Ansteinsson ikke er lege eller tannlege.

Når TkØ blir bedt om å klargjøre denne ansvarsfordelingen, svarer de dette:

— Vi har organisert oss slik at klinikksjef har ansvar for tannklinikken, det vil si tilrettelegging og drift av pasientbehandlingen. Forskningsleder har det overordnede ansvaret for all forskning som foregår ved TkØ. Det gjelder også når spesialistene ved TkØ driver klinisk forskning, skriver kommunikasjonsrådgiver Almaas.

Styrelederen i TkØ mener også at denne rollefordelingen mellom klinikksjefen og forskningslederen er tydelig nok.

— Klinikklederen skal administrere dag-til-dag driften av klinikken. Han skal ikke være involvert i forskningen, forklarer Per David Clee Søhoel.

— Hvordan kan spesialister, som også skal forske, jobbe i en klinikk hvor sjefen deres ikke kan være involvert i forskning?

— Det er jeg helt sikker på at man finner gode løsninger på, sier Søhoel.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS