Skjerp deg!

På dannelseseminaret ble det hevdet at vi må ta mer hensyn. Mora di jobber tross alt ikke her.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På mandag deltok jeg på den nasjonale konferansen, «Dannelse i praksis», arrangert av Høgksolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitets- og høgskolerådet (UHR). Under en paneldebatt hevdet filosof og samfunnsdebattant, Lars Gule at «god gammeldags skjønn kan være vanskelig å sette på pensum», men at nettopp mangelen på skjønn kan være et problem i dagens samfunn.

At vi rett og slett må bli flinkere til å vise mer hensyn til hverandre i det offentlige rom. Som han så fint sa det: «Apropos skjønn - jeg la merke til et skilt på toalettet her på høgskolen hvor det stod «bruk dobørsten». Burde ikke det være en selvfølge?»

Jeg kunne ikke ha vært mer enig med herr Gule, og dere vet det obligatoriske (og selvfølgelig svært humoristiske) skiltet, «moren din jobber ikke her, rydd opp etter deg!» som henger rundt på arbeidsplasser? Jeg tror det er på høy tid å henge opp dette skiltet overalt. Gjerne med en konkret oppfordring der mangelen på folkeskikk er størst. Her er min liste over forslag:

1. På høgskolen: Er det nødvendig at foreleserne våre minner oss på at det ikke er særlig smart å henge på Facebook i stedet for å følge med i undervisningen? At det er ålreit om vi ikke legger igjen søppel på grupperommet? At det er OK + om vi lager riktig kildeliste fordi det er viktig å kreditere forfatteren? Mest sannsynlig. Dessverre.

2. På trikken: Som vi alle vet er trikken det eneste stedet der anarki fungerer i praksis. Mangelen på folkeskikk er fullstendig tilstede, og det er så ille at selv Ruter har måttet lage en plakat som sier at «trikken vil ikke klemme deg». De ber oss pent om å slippe andre ut før vi selv går på trikken. Nettopp fordi folk er inkompetente og har ræva vidvinkelsyn, når de tror at det funker å presse seg forbi deg idet du skal gå ut.

Siden Ruter er så godt i gang kunne de gjerne laget en plakat med oppfordringen, «kjipern med samlivsproblemer, men helt strålende om du legger på røret og venter med den samtalen til du kommer hjem». Eller hva med, «hei du, vi hører at du liker Erik og Kriss, men det gjør ikke nødvendigvis andre» (og hvis du i verste fall spiller musikk fra mobilen UTEN headset kan du gå av. Og heller ta toget hjem til Spydeberg). Sist, men ikke minst: «Jada, jeg skjønner at du skal av på neste trikkestopp. Fikler med veska, drar litt i jakka, retter deg opp i ryggen. Du vet at du bare kan si unnskyld?»

3. På fortauet: Fortauet er smalt, du har dårlig tid, men du kommer ingen vei. Jeg snakker om de som tror de bare kan stoppe opp rett foran deg på gata - og gjør det. Eller vennegjengen som blokkerer hele fortauet; en lang, lang rekke med venner som strekker seg fra den ene siden av fortauet til den andre. Her kunne Staten (alltid Staten) med fordel laget følgende plakat: «Med mindre dere deltar i en mimelek og har en glitrende etterligning av Berlinmuren - kunne dere laget litt plass?» Og: «Klarer du ikke å gå og tenne røyken samtidig, eller MÅ du plutselig stoppe opp og svare på den meldingen? Ikke la andre bli din ufrivillige, alternative ryggsekk. Gå til siden.»

4. På Facebook: Jada, det er gammelt nytt at folk driter seg ut på Facebook (ved å være seg selv litt for mye). Derfor er det desto mer sjokkerende at folk aldri lærer. Her har derimot Facebook mye av skylden selv. I statusoppdateringsfeltet står det: «Hva tenker du på?» NEI! Det er akkurat HER problemet ligger. Thou shall NOT fortelle hva du sitter der og tenker på. Her kan Facebook med fordel endre beskjeden til: «En liten påminnelse før du poster statusoppdateringen din - spør deg selv: Er dette interessant for andre? (Eksempel: “deilig med fri i morgen”, “på vei til trening”, “dakar ungen min gulpet nettopp opp morsmelkerstatningen”).»

5. På arbeidsplassen: En kollega av meg sendte følgende fellesmail denne uka:

«Hei, alle sammen. De som ikke snuser setter sikkert veldig pris på at vi som gjør det ikke spytter ut porsjons- og eller løssnus i vasken på kjøkkenet uten å rydde opp. Det blir ganske ekkelt for den personen som har ansvar for kjøkkenet å håndtere prellen som ligger og godgjør seg i kafferester og annen skit. Søppelklassen er ca 1. meter unna, så benytt denne ved senere anledninger. Takk, og ha en fin dag.»

Sånn har det altså blitt.


Sofies univers er Khronos uhøytidelige studentblogg. Det publiseres ny hver fredag. Dette er den andre i 2014. God helg!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS