To av tre mulige alliansepartnere: Johann Roppen og Hallgeir Gammelsæter. Kathrine Skretting, rektor på Lillehammer, var også med på samtalene på Dombås torsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Satser på øst-vest allianse

Ledelsen ved høgskolene i Volda, Molde og Lillehammer holder fortsatt fast på allianse heller enn fusjon. Torsdag møttes de på Dombås for å planlegge hvordan de skal overbevise statsråd Isaksen om at dette er en god løsning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre rektorer med sine nærmeste ledere møttes torsdag på Dombås. Det var Johann Roppen, Volda, Hallgeir Gammelsæter, Molde og Kathrine Skretting, Lillehammer (bildet under). 

Det er første gang ledelsen ved de tre høgskolene møtes ansikt til ansikt i strukturprosessen initiert av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Til departementet 23. oktober

Johann Roppen forteller at han er godt fornøyd etter møtet, og at de tre høgskolene har kommet et godt steg videre med sin alliansebygging.

— Vi skal alle tre til departementet 23. oktober. Vi vil møte mest mulig forberedt for å forklare hvorfor vi ønsker denne alliansen, og hvorfor dette er en bedre løsning for høgskolene og regionene rundt oss enn en fusjon, sier Roppen.

I tillegg forteller Roppen at han skal ha styremøte med seminar i forkant 29-30. oktober og at da kommer Bjørn Haugstad til Volda for å snakke med styret.

Tror på allianse

Jeg har ikke hørt motstand fra departementet på en slik løsning i det siste.

Johann Roppen

— Men dere tar ordet fusjon i munnen når dere snakker sammen?

— Volda og Lillehammer har ingen styrevedtak foreløpig som binder oss til en løsning. Såvidt jeg vet har Molde et styrevedtak på at det er allianse som skal være deres løsning. Volda og Lillehammer står mer åpne, men vi mener altså at allianse vil være den beste løsningen.

— Men der er ikke departementet helt?

— Jeg har ikke hørt motstand fra departementet på en slik løsning i det siste. Vi forbereder oss nå meget godt for å vise fram og forklare hva vi kan oppnå med en slik allianse, sier Roppen.

Han er opptatt av å trekke fram at alle tre høgskolene har sterke FoU-miljøer, til sammen 12.000 studenter og forvalter til sammen seks doktorgradsprogram. 

— Raskere effekt med allianse

— Men med allianse vil man vil ikke oppnå de innsparinger departementet også ønsker seg?

— Jeg har oppfattet Isaksen dithen at dette er strukturendringer for å oppnå bedre kvalitet, ikke innsparinger. Derfor vil vi etter beste evne vise departementet nettopp hvordan vi gjennom en allianse og utvidet samarbeid på kortere tid enn ved en fusjon kan utvikle bedre kvalitet på høgskolenes fagmiljøer, sier Roppen og legger til:

— Ved fusjon vil vi alle bli slukt med hud og hår og har ingen returmulighet. Med fusjon må man starte med å bruke mye tid på å samordne organisasjon, med allianse kan vi starte direkte på det faglige samarbeidet. Jeg tror at man ved å bygge allianse mye raskere kan oppnå bedre kvalitet enn ved en fusjon. Så håper vi vi klarer å overbevise departementet om denne løsningen. Arbeidet er i gang og 23. oktober drar vi alle tre til Oslo for å vise fram våre argumenter.

To alenehøgskoler igjen

I tillegg til de tre alliansepartnerne som møttes på Dombås er det to høgskoler igjen i Norge som ikke har landet på allianse eller fusjon. 

Ny rektor på Høgskolen i Hedmark, Anna L. Ottosen bekrefter at Hedmark har hatt møte med Lillehammer i forrige uke, der de oppdaterte hverandre på status per nå.

— Vi ble enige om å holde kontakten, skriver Ottosen i en epost til Khrono.

På spørsmål om Hedmark i likhet med Volda og co er kalt inn på møte med departementet svarer Ottosen at det er de ikke.

Østfold vil være alene

Den siste høgskolen som ikke er med i en prosess er Høgskolen i Østfold (HiØ).

Rektor Hans Blom svarer bare svært kort på spørsmål fra Khrono om hva de tenker om struktur og endring nå.

— Vi står på det innspillet vi allerede har levert til departementet, sier Blom.

Og det betyr at HiØ sitt førstevalg fremdeles er alenegang.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS