Koronautbruddet

Slik møter universitetene utbruddet verden rundt

Universiteter stenges og forelesninger avlyses.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

124(Oppdateres fortløpende)

Universiteter og høgskoler i en rekke land har de siste dagene varslet ekstraordinære tiltak på grunn av koronautbruddet. Flere land har lukket alle universiteter.

Unesco har en oversikt som oppdateres jevnlig over hvilke land som har stengt skoler og universiteter. Mandag 23. mars var status at myndighetene i 124 land har stengt eller varslet at de vil stenge skoler og/eller universiteter nasjonalt.

Her er noen av grepene som er blitt varslet for universiteter i ulike land de siste dagene.

Armenia

Det armenske nyhetsbyrået Armenpress meldte 1. mars at Nikol Pashinyan hadde annonsert at alle utdanningsinstitusjoner ville bli stengt i en uke.

Aserbajdsjan

Det aserbajdsjanske nyhetsbyrået Trend meldte 2. mars alle utdanningsinstitusjoner ville bli stengt fra 3. mars til 9. mars.

Australia

Tirsdag 10. mars varslet THE at de første campusene i Australia ble lukket etter at en ansatt testet positiv ved Southern Cross University. Universitetet lukket campuser i to stater onsdag 11. mars «for cleaning and as a general precaution». Uka før sa universiteter i landet til samme avis at de forberedte seg på eventuell lukking av campuser, men tvilte på at det ville bli behov for det.

Senere ble det varslet at alle de store universitetene i Melbourne forberedte seg på å flytte undervisningen online. Det skjedde etter at det ble erklært unntakstilstand i den sørlige delstaten Victoria, på grunn av pandemien, skriver ABC.

Bahrain

Stengte skoler, universiteter og barnehager i to uker fra 25. februar.

Belgia

Det ble varslet 12. mars at alle skolene stenger, fysisk undervisning ved universitetene stanses til 3. april.

Bulgaria

Al Jazeera skriver at det bulgarske parlamentet har vedtatt en unntakstilstand til 13. april som «åpner for» stenging av skoler og universiteter.

Canada

Stadig nye universiteter har varslet at de går online og stanser fysisk undervisning. Deriblant University of Calgary og Laurentian University.

Danmark

Onsdag 11. mars ble det klart at hele det offentlige Danmark stenger fredag, som Politiken, skriver.

Alle danske skoleelever og studenter sendes hjem i to uker fra 13. mars, sier statsminister Mette Frederiksen. Det samme gjelder offentlig ansatte som ikke arbeider med helse, eldre og i politiet. Private bedrifter oppfordres til å la de som kan, jobbe hjemme. I en pressemelding fra Uddannelses- og forskningsministeriet heter det at «kun medarbejdere, der varetager kritiske funktioner, bør være fysisk tilstede på institutionerne».

De forente arabiske emirater

Utdanningsdepartementet varslet at skoler og institusjoner innen høyere utdanning ville bli stengt i en måned fra søndag.

Frankrike

President Emmanuel Macron varslet i en tale torsdag 12. mars at alle barnehager, skoler og universiteter fra og med mandag.

Hellas

Nyhetsbyrået Reuters meldte tirsdag 10. mars at Hellas stenger alle universiteter, skoler og barnehager i to uker, fra og med onsdag, for å hindre spredning av Covid-19.

Irak

Reuters kunne 26. februar fortelle at helseminister Jaafar Allawi hadde gitt ordre om å stenge skoler og universiteter, i tillegg til kinoer, kafeer, klubber og andre samlingspunkter, fra 27. februar til 7. mars.

Irland

Avisa Times Higher Education (THE) meldte torsdag 12. mars at Irland stenger universitetene. Taoiseach (den irske regjeringssjefen) Leo Varadkar sier de vil stenges fra 12. mars til 29. mars, det samme gjelder skoler og barnehager. Der det er mulig vil det være nettbasert undervisning eller fjernundervisning, varslet han torsdag. Dette kommer etter at Trinity College Dublin allerede tirsdag varslet at alle forelesninger vil bli gjort online resten av semesteret, fra og med onsdag.

Italia

Italia har hatt stengte universiteter siden 4. mars. Det har vært sagt at de skulle åpne igjen 3. april, det er ikke varslet nye tidspunkt.

Tirsdag 10. mars skrev Science Business at italienske universiteter tok omfattende grep for å digitalisere forelesninger, eksamener og forskningsaktivitet som ikke krever laboratoriearbeid. Universitetet i Bologna organiserer for eksempel eksamener online men har besluttet å avlyse konferanser og lukke bibliotekene.

Japan

Statsminister Shinzo Abe annonserte 28. februar at alle skoler og universiteter ville stenge fra 2. mars, melder University World News. Det er for øyeblikket ferie på universitetene. Mangel på konkrete instrukser gjør ifølge avisa at det er innført ulike enkelttiltak på universitetene, som å avlyse avgangsseremonier og utvekslingsprogrammer med utsatte land. Det vises til at landet har mange studenter fra Kina og Sør Korea, de fleste universitetene ber dem om å være i karantene i fjorten dager etter å ha kommet tilbake til Japan.

Kuwait

Al-Fanar Media meldte onsdag 4. mars at minst fem arabiske land hadde oppfordret til å midlertidig stanse undervisningen i klasser på skoler og universiteter. Det gjelder Irak, Bahrain, Libanon, De forente arabiske emirater og Kuwait. Informasjonen om disse landene under er hentet fra Al-Fanar media. Kuwait annonserte forrige uke at undervisningen ved skoler og universiteter ble stanset for to uker.

Libanon

Stengte studier og ba om stenging av alle utdanningsinstitusjoner i en uke.

Litauen

Al Jazeera skriver at regjeringen i Litauen har sagt at de vil stenge alle universiteter, skoler og barnehager i to uker.

Mexico

Universitetet Tecnologico de Monterrey i Mexico sa torsdag 12. mars at de ville stenge aktiviteter og undervisning på campus fra og med tirsdag 17. mars, skriver Al Jazeera.

Nederland

Torsdag 12. mars kom den nederlandske regjeringen med en rekke tiltak. Om universiteter og andre institusjoner innen høyere utdanning heter det at de er «requested to offer online lectures instead of large-scale lectures».

Pakistan

Den pakistanske utdanningsministeren Shafqat Mahmood varslet 13. mars at det var besluttet å stenge alle utdanningsinstitusjoner, inkludert universitetene, fram til 5. april, skriver Al Jazeera.

Polen

Polske myndigheter varslet onsdag 11. mars en rekke grep, blant annet lukking av alle skoler, universiteter, museum, kinoer og teatre. Det ble stengte fra og med torsdag og to uker.

Dagen før dette fortalte den engelskspråklige tv-kanalen Poland In, som er en del av Telewizja Polska, at universiteter i landet hadde tatt en rekke tiltak for å hindre spredning av viruset. Flere hadde besluttet å avlyse forelesninger.

Jagiellonian University i Kraków, landets eldste universitet, avlyste forelesninger, men oppfordret samtidig forelesere til å gjøre forelesningene tilgjengelig for studentene digitalt.

Andre steder hadde de innført fjernundervisning. Universitetet i Warszawa annonserte at de i tillegg til å avlyse alle forelesninger fram til 14. april, stenger biblioteket.

Portugal

Torsdag 12. mars annonserte Portugal stenging av skoler og universiteter.

Qatar

Mandag 9. mars Reuters at Qatar stengte skoler og universiteter fra tirsdag.

Romania

Science Business fortalte nylig at alle skoler stenges fram til tidligst 22. mars. Utdanningsminister Monica Anisie har sagt at universitetene har frihet til å bestemme lignende tiltak. Avisa skriver også at to universiteter i byen Cluj-Napoca har avlyst undervisning på campus, studentene vil undervises online.

Saudi Arabia

Søndag 8. mars meldte Reuters at Saudi Arabia stengte skoler og universiteter fra og med mandag og på ubestemt tid. Det skulle samtidig settes opp «virtuelle skoler».

Serbia

Serbia har erklært unntakstilstand og har som en del av dette stengt både skoler og universiteter, melder Deutsche Welle.

Spania

Lørdag 14. mars annonserte spanske myndigheter en rekke tiltak, deriblant stenging av skoler, universiteter, restauranter og hoteller.

Storbritannia

Avisa The Guardian meldte torsdag 12. mars at britiske universiteter går over til fjernundervisning og eksamener online. London School of Economics, King's College London, University of Durham og Manchester Metropolitan University sier alle ifølge avisa at de snart vil gå over til digital undervisning.

Onsdag 18. mars ble det klart at britiske skoler ble stengt og at eksamener ble avlyst fra fredag 20. mars.

Sveits

Fredag 13. mars varslet myndighetene en rekke tiltak. Skoler og universiteter ble midlertidig stengt.

Fra University of Lausanne (UNIL) het det at de fra og med fredag til slutten av april ville operere med ressurser nok til det helt grunnleggende. Studenter og ansatte ble bedt om å holde seg unna campus og bygningene ble stengt.

Flere varslet at de flyttet undervisning online.

Sverige

På en pressekonferanse morgenen 17. mars slo statsminister Stefan Löfven fast at «ved landets videregående skoler, yrkeshøgskoler, voksenopplæring, høgskoler og universiteter anbefales det nå å drive fjernundervisning». Elever fra og med gymnaset og oppover skal ikke studere hjemme, ikke være på skolen, melder Aftonbladet.

Löfven sa også at de forbereder en totalstenging av skoler og førskoler, men at beslutningen ikke kommer nå.

Aftonbladet kunne samme dag melde at ledelsen ved Stockholms universitet har besluttet at de i størst mulig grad går over til digital undervisning og eksamener.

Før dette var det kjent at flere universiteter har innført ulike tiltak. Linköpings universitet innførte for eksempel nye retningslinjer fra 13. mars og skriver på egne nettsider at «undervisning och examinationer ska genomföras som planerat» men at ledelsen oppfordrer «att de medarbetare som kan arbeta hemma gör det».

Universitetsläraren skriver at lærestedene er i beredskap. De har også oversikt over tiltak ved ulike universiteter her.

Syria

Syriske myndigheter har varslet stenging av alle skoler og universiteter fram til 2. april, skriver Al Jazeera.

Sør-Afrika

En rekke universiteter har varslet at de stenger, melder avisa Sowetan 16. mars. De første til å annonsere en slutt på fysisk undervisning fra og med mandag var University of Johannesburg, Fort Hare University, Wits University og University of Cape Town.

Universiteter som Stellenbosch, Witwatersrand og Rhodes avblåste også avgangsseremonier, melder avisa.

Tsjekkia

Reuters meldte 10. mars at Tsjekkia stenger skoler og universiteter på ubestemt tid fra og med onsdag. «Vår viktigste oppgave er innbyggernes helse», sa statsminister Andrej Babis på en pressekonferanse.

Tyrkia

Reuters meldte 12. mars at Tyrkia stenger både skoler og universiteter fra 16. mars. Skolene blir stengt for en uke, mens universitetene stenges i tre uker.

Ukraina

Reuters meldte 11. mars at den ukrainske hovedstaden Kiev stenger skoler og universiteter ut måneden fra og med torsdag.

Ungarn

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency meldte 11. mars at Ungarn stanser undervisningen ved universiter over hele landet.

USA

I USA stenges den fysiske undervisningen på stadig flere utdanningsinstitusjoner. Det har gått fra en håndfull institusjoner med 50.000 studenter uka før til institusjoner med over 500.000, meldte THE tirsdag 10. mars. «It’s skyrocketing», sier Bryan Alexander ved Georgetown University til avisa. Han har laget en database med oversikt over colleger som stenger klasserommene. Den viser hvor lenge det stenges ved de ulike institusjonene.

Stadig flere institusjoner går over til nettbasert undervisning. Universitetene Harvard og Fordham sier ifølge THE at «their moves to online formats will last indefinitely».

Østerrike

Myndighetene har annonsert at universitetene må gå fra «on-campus» til «online» undervisning innen senest 16. mars, melder Times Higher Education. Det gjelder til minst 3. april.

Er du kjent med tiltak andre steder? Tips oss på redaksjonen@khrono.no

Powered by Labrador CMS