For mange er Oslo-sommer det samme som å ligge i parken hele dagen - og det beste av alt: Det er helt gratis! Foto: Runar Eilertsen, Creative commons, flickr.

Tips til blakke studenter i Oslo

Det er lenge siden det siste stipendet fra Lånekassa kom. Her er ti tips til hva blakke studenter kan gjøre i Oslo de siste ukene før studiestart.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om du googler «student+sommer+Oslo» er omtrent det eneste som kommer opp guider over hvordan man kan skaffe seg sommerjobber. Men sommerjobber er ikke alt, selv om mange er avhengige av sommerjobber for å hjelpe en litt svak studentøkonomi. 

Mange studenter drar hjem i feriene, men mange blir også værende på studiestedet. Kanskje har du din første studierelevante sommerjobb i byen, eller så fant du ingen som kunne leie rommet i kollektivet i sommermånedene. Uansett kommer Khrono med sommertips til blakke studenter. 

1. Dra ut på øyene

Hovedøya, Langøyene eller Gressholmen - de er alle klassikere. Men øyene i Oslofjorden er små, idylliske ferieparadis, perfekte for grilling og bading på varme sommerdager. Dessuten kommer du deg ut dit bare med å bruke månedskortet eller en Ruter-billett. Å kjøre båt om sommeren er uansett trivelig. 

Hvis du ikke liker å bade i havet, har Oslo også mange bademuligheter i ferskvann - ta bussen eller trikken opp til Frysja, Steinbruvann på Grorud eller Nøklevann i Østmarka for å bade i ferskvann. 

(Foto: Erik Yven, Creative commons, flickr)

2. Legg deg i parken

Oslo har drøssevis av parker - og de er helt gratis å bruke. Ta med deg badminton, kubb eller liknende, et parkteppe, noe godt å drikke, en liten grill og noen venner og du er klar for en parkdag uten like. 

Om sommeren foretrekker mange Frogneparken eller Tøyenparken, på grunn av nærheten til et forfriskende bad på Frognerbadet eller Tøyenbadet. Dessverre er ikke Oslobadene gratis å bruke, men om man pakker med seg tepper og mat kan man fint bruke hele dagen ute i sola inne på området. 

3. Dra på telttur i marka

Selv om mange tror at Oslo kun er en asfaltjungel, er Oslomarka overraskende fin. Lån et telt av en venn, pakk sekken og legg i vei innover. Det finnes mange fine, små vann man kan fiske og bade i, bålplasser eller liknende. Ta med deg sykkel eller gå på beina - mulighetene er endeløse. 

Hvis du vil litt lenger unna de områdene hvor aller flest folk går søndagstur, er det bare å ta toget ut til Movatn eller Snippen og gå eller sykle derfra. 

4. Søndagsmarked på Blå eller i Birkelunden

Ved utestedet Blå popper det hver søndag mellom 12 og 17 opp et marked med alt mulig rart. Anbefales å sjekke ut, enten du ar lyst til å handle noe eller bare se. Etter det kan turen gå videre til Birkelunden, hvor det hver søndag er bruktmarked. Perfekt for å gjøre et kupp til kollektivet - eller bare for å la seg underholde av alt fra gamle LP-plater til utstoppede fisk. 

(Bilde fra bruktmarkedet i Birkelunden. Foto: Barbro Andersen, Creative commons, flickr)

5. Gå på museum

Dessverre kan man i Norge ikke forvente at alle sommerdagene  faktisk skal inneholde sol. For regnværsdager kan man prøve seg på et av Oslos mange museer - de fleste er ikke så dyre hvis du husker studentbeviset ditt. Nasjonalgalleriet midt i Oslo sentrum har for eksempel gratis inngang for alle på søndager. Om du ikke er så glad i klassisk kunst kan Teknisk museum eller Norsk folkemuseum være noe for deg. Det koster 90 kroner for studenter på Folkemuseet og 120 kroner på Teknisk museum. 

Fra 11.-17. august er det i anledning studiestart gratis inngang for studenter på Teknisk museum. 

6. Besøk Ekeberg 

Elsket, hatet og omstridt. Christian Ringnes’ skulpturpark på Ekeberg er verdt et besøk - enn så lenge er det gratis å komme inn, og fra Ekeberg er det veldig fin utsikt over Oslo. Og om du ikke liker skulpturene, er det uansett en fin tur. 

Hvis du går lei av skulpturer er det bare å vandre videre inn på Ekebergsletta - hvor man kan spille minigolf eller dra på Ekeberg besøksgård og klappe geiter og andre dyr. Årlig huser også Ekebergsletta en av verdens største fotballturneringer for barn, Norway Cup, og fra 26. juli til 1. august er det fullt kjør på Ekebergsletta. Om du aldri har opplevd det tidligere, er det helt klart verdt et besøk for å kjenne på stemningen og dra på tivoli. Å besøke Norway Cup er gratis, å kjøre karusell koster dessverre penger per tur. 

Utsikt fra Ekebergparken. (Foto: Simen Shikulski, Creative commons, flickr)

7.  Nyt byens billigste utepils 

Den billigste utepilsen i Oslo som Khrono-redaksjonen kjenner til får man tak i på Stargate på Grønland - som serverer halvlitere ute til 49 kroner nesten døgnet rundt. Advarsel: Det er langt fra hipsterstedene på Løkka til Stargate, som nok er en av Oslos aller bruneste puber, men den har helt klart sin sjarm hvis du ser litt stort på det. 

Vi utelukker ikke at det finnes steder i Oslo som serverer billigere halvlitere, og hvis du vet om et billigere sted blir vi glade for om du deler det med oss. Om du har sommer på budsjett anbefaler vi å holde seg unna Aker Brygge og Karl Johans gate, hvor halvliteren flere steder kan komme på langt over 100-lappen. 

Dette bildet er ikke fra Stargate, men fra Cafe Celsius i Oslo sentrum. Litt dyrere utepils, fremdeles hyggelig. Foto: Aktiv i Oslo, flickr, Creative commons)

8. Lat som om du er på «sydenferie»

Ta på deg badeshortsen eller standkjolen og flip-flopsene, ta med deg en venn eller to, og gå rundt i Oslo sentrum og lat som om du har hatt råd til å reise til Hellas, Spania eller Italia i sommer, selv om du egentlig ikke har det. Snakk engelsk til alle du møter, gå opp og ned Karl Johan, vurder om du skal betale en av tegnerene som står der om de skal tegne et portrett av deg, men feig ut i siste liten, gå på Aker brygge og vurder prisene på lønsj, men finn ut at det er for dyrt og gjør generelle turist-ting du ikke ellers ville ha gjort i Oslo. 

Prøv gjerne ut å gå noen nye veier - hvem vet, kanskje du roter deg bort og får noen skikkelige turistopplevelser denne dagen, selv om du aldri har forlatt Oslo? 

(Foto: Tore Berge, Creative commons, flickr)

9. Fest på taket av Oslo

DJ Don Bravo & venner spiller disko/house-musikk på Stratos på Youngstorget hver torsdag hele sommeren - og det er gratis å komme inn! Stratos har utsikt over hele Oslo - og selv om drinkene er litt dyre er det helt klart verdt å ta en fest eller fire på Stratos i sommer. Stemningen er uansett på topp. 

10. Les Khrono

Det siste tipset får du helt gratis, helt til slutt. Uansett hvor du er eller hva du gjør, om du er i byen, på hytta eller på fjellet, kan du lese Khrono hver dag i hele sommer. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS