Sommerskolestudent Alison Senior (t.v) og medstudent og fotograf Thanh Dinh inntar turist-Oslo, med en intensjon og å også gjøre en faglig innsats denne sommeren. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Stadig færre studenter på internasjonal sommerskole

I juli samles 35 studenter til internasjonal sommerskole på HiOA. Det er nesten en halvering sammenliknet med i fjor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For sjette gang på rad arrangerer Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) internasjonal sommerskole for studenter fra hele verden.  I år har sommerskolen 35 deltakere fra over 10 land og tilbyr tre ulike kurs. I 2012 ble det tilbudt seks forskjellige kurs, og kursene hadde tilsammen over 65 deltakere. I 2011 hadde sommerskolen så mange som 95 studenter.

Tilbudet hadde i år over 170 søkere, men mange av dem var ikke godt nok kvalifisert til å delta og tallet på deltakerne gjenspeiler dette. Sommerskolen stiller krav om at studentene har gjennomført minst ett år med høyere utdanning og snakker godt engelsk.

Kulturutveksling

Når så mange ulike studenter møtes, oppstår det også en del uventede situasjoner. Sommerskolestudentene gikk guida tur gjennom Oslo sentrum, og fikk se alt fra Operahuset til Akershus festning. Mens tre av studentene er dypt inne i en diskusjon om det er mulig å finne et sted i Oslo som serverer elg, og om det egentlig er noe de ønsker å prøve ut,  utbryter en fjerde på vei inn på Akershus festning:

— Det er nesten som å være med i en episode av Game of Thrones! Gruppa beveger seg leende videre, mens guiden Lene Dons Samset fortsetter å fortelle makabre historier om festningens fangehull og mørke ganger.

Det har blitt gitt veldig dårlig informasjon om tilbudet.

Lilly Tran

Et viktig tilbud

 I løpet av tre uker får studentene mulighet til å ta enten fem- eller ti-poengskurs, samtidig som de får sett og opplevd Oslo og Norge på sommerstid.  Kursene som tilbys i år er International Public Health, Philosophy in Preschool and School og Network and System administration. Et fjerde kurs ble også tilbudt i år, men kurset hadde ikke nok kvalifiserte søkere, og ble derfor avlyst. Det populære kurset LATINA - Learning and teaching in a Digital World har i år blitt flytta til Litauen, og regnes derfor ikke som en del av sommerskoletilbudet ved HiOA.

Hege Jacobsen er rådgiver ved Høgskolens seksjon for internasjonalisering, og har koordineringsansvaret for sommerskolen for første gang.

— Sommerskolen er et viktig tiltak for å få vist fram HiOA i resten av verden, og er en del av skolens internasjonaliseringspakke. De norske studentene får mulighet til å møte utenlandske studenter, og de utenlandske får mulighet til å oppleve et variert læringsmiljø, samtidig som de får sett og opplevd Oslo og Norge. Det er viktig for oss, sier hun.

Både læring og ferie

Selv om søknadsavgiften på 800 kroner ikke gjelder studenter fra HiOA, er det langt mellom dem på årets sommerskole. Interessen for å gå på skole i sommerferien er lav blant norske studenter, og det merkes også på deltakerne på sommerskolen.

Lilly Tran er fra Oslo, og er en av de norske studentene som skal delta på kurset i International Public Health.

Jeg har valgt å være med på sommerskolen fordi det er relevant for utdanningen min og for å møte mye mennesker, sier Lilly. På spørsmål om hvorfor hun tror det ikke er noen flere norske studenter med svarer hun klart.

— Det har blitt gitt veldig dårlig informasjon om tilbudet. Jeg har bare fått en mail på fronter, og ikke sett noe reklame for det noe annet sted.

De fleste av de internasjonale studentene derimot er her både for å lære, og for å feriere.

Thanh Dinh (23), Gillian Gorfine (24) og Abigail Bernardez (23) (bildet over) er canadiske studenter som skal delta på kurset International Public Health. De er til vanlig studenter på Western University i Canada, og Gillian har først vært en tur i Sverige, og planlegger å reise innom Danmark før hun reiser hjem.

— Oslo er så vakkert! Veiene er smale og svingete, i motsetning til i Canada, hvor alt er rett og firkanta, sier Gillian når Khrono spør om førsteinntrykket av Oslo.

Jentene har høye forventninger til kurset, og gleder seg til å møte andre internasjonale studenter for å diskutere ulike synspunkter på helseproblematikk. De har også planer om å få reist litt rundt i resten av landet, og snakker om å få tatt en helgetur til Bergen i løpet av oppholdet i Norge.

Avhengig av fakultetene

For at sommerskolen skal kunne avholde kurs, er den avhengig av at fakultetene er med og bidrar, gjennom å spille inn hvilke kurs de kunne tenke seg å arrangere i løpet av juli. Desverre har det blitt meldt inn få kurs, og interessen er generelt sett lav fra fakultetenes side. Sommerskolen er avhengig av både engasjement fra tilsatte ved høgskolen og fra studentene hvis den skal overleve.

— Vi ønsker å arrangere flere kurs neste år, og for å få gjort det er vi avhengige av at fakultetene spiller inn aktuelle kurs, sier Hege.

Hun har likevel tro på at det vil bli gjennomført sommerskole ved HiOA også i 2014.

— Når det kommer til rekruttering av studenter baserer vi oss stort sett på at tidligere studenter anbefaler oss til venner og bekjente. Vi har også en utvekslingsavtale med Western University i Canada angående kurset i International Public Health, avslutter Hege.  

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS