Franske eliteuniversiteter fusjonerer

To franske prestisjeuniversiteter har bestemt seg for å fusjonere fra 2018 og får over 55.000 studenter og 6.600 ansatte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er ikke det eneste landet med pågående fusjonsdebatter. I Frankrike ønsker de to eliteuniversitetene Paris-Sorbonne og Pierre og Marie Curie-universitetet (UPMC) å slå seg sammen fra 1.januar 2018, skriver University World News.

Storfusjon i Paris

Pierre og Marie Curie-unviersitetet (UPMC) er et av Frankrikes ledende vitenskapelige og medisinske forskningsbaserte institusjoner og Paris-Sorbonne-universitetet har internasjonalt ry for toppkvalitet undervisning på humaniora og sosialvitenskapelige fag.    

Storfusjonen i den franske hovedstaden er en i rekken av flere fusjoner drevet fram av den franske regjeringen som har som mål å opprette 10 megauniversiteter eller sammenslutninger som skal være i stand til å konkurrere med de beste i verden. 

Franske myndigheter har allerede bevilget 900 millioner euro i støtte til fusjoner. 

På mange måter er vi nå så heldige å få lov til å gjenopprette det gamle Sorbonne-universitetet.

Barthélémy Jobert

Inspirert av Aalto i Finland

Flere fusjoner er allerede gjennomført, blant annet i andre byer som Marseilles, Strasbourg, Bordeaux og Grenoble. 

Fusjonen mellom Paris-Sorbonne og UPMC blir den største omveltningen i høyere utdanning i Paris på 45 år. De har også vært utenlands og latt seg inspirerer, blant annet av fusjoner blant annet i Manchester i Storbritannia, i Berlin og opprettelsen av Aalto universitetet i Finland.

Rektor ved Paris-Sorbonne, professor Barthélémy Jobert, sier til University World News at fusjonen i Paris skal bli noe mer enn bare sammenslåing av to universiteter. 

— På mange måter er vi nå så heldige å få lov til å gjenopprette det gamle Sorbonne-universitetet, sier han. UPMC ble opprettet etter å ha blitt skilt ut fra Sorbonne i 1970.

— For å møte de store utfordringene i verden, som klimaendringer, må vi bygge opp et omfattende universitet som omfatter alle disipliner, sier Jobert, som medisin. økonomi, jus, humaniora og annet. 

Ny fransk modell

Han forteller at suksessen vil bestå i å opprette en ny modell for et globalt universitet i Frankrike, med uavhengige og autonome fakulteter. Ved det nye universitetet vil man se dekaner med ansvar for dag til dag-driften mens den nye rektoren skal ha strategisk ansvar for hele universitetet og internasjonal profilering. 

Ifølge avisen foreligger det ingen planer om flytting av campus eller oppsigelser som følge av fusjonen. De to universitetene ligger i gangavstand på 10 minutter fra hverandre. 

Ingen navnediskusjon

De to fusjonspartnerne har ennå ikke begynt å diskutere navn til det nye universitetet, men begge rektorene er enige om at det er sannsynlig at navnet vil ha «Sorbonne» i seg, da dette er en sterk global merkevare. 

Et flertall av både ansatte og studenter stiller seg bak fusjonsplanene som etter planen vil godkjennes av det franske kunnskapsdepartementet i januar/februar neste og opprettes 1.januar 2018. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS