EFTA

Staten får tommel opp til å fullfinansiere Ocean Space Centre

Forskningssenteret til over 8 milliarder er et steg nærmere byggestart i 2022.

Slik kan havbassengene i det nye senteret se ut.
Publisert Oppdatert

Det europeiske frihandelsforbunds (EFTA) overvåkningsorgan, ESA, har undersøkt om statlig fullfinansiering av det omdiskuterte forskningssenteret som skal bygges i Trondheim, Ocean Space Centre, er innenfor regelverket i EØS-avtalen.

Onsdag kom beskjeden med tommel opp fra ESA.

Fakta

Ocean Space Centre

  • Ocean Space Centre (OSC) skal bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav, og mulighetene som ligger i havrommet.
  • NTNU vil eie bygningsmassen, og Sintef vil leie lokaler og laboratorier.
  • Skal ligge på Tyholt i Trondheim.
  • Arealet blir ca. 52.000 kvadratmeter.
  • Kostnadsramme på 8,2 milliarder kroner.
  • Byggherre er Statsbygg og arkitekt er Snøhetta.
  • Byggestart i 2022, planlagt ferdigstilt i 2028.

— Dette er svært gode nyheter. Ocean Space Centre vil bli et verdensledende senter for forskning, utdanning og næringsliv innen maritime og marine næringer. Dette senteret vil bli viktig når vi skal legge til rette for grønn omstilling og større verdiskaping fra havet, sier fiskeri- og havminister, Bjørnar Skjæran (Ap) i en pressemelding.

Regjeringen har foreslått å finansiere byggestart med 500 millioner kroner i 2022. Prosjektet har en samlet kostnadsramme på 8,2 milliarder kroner.

Omdiskutert senter

Det er Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Sintef som samarbeider om det nye senteret. Det skal plasseres på NTNUs tomt på Tyholt, der Institutt for marinteknikk og Sintef Ocean holder til i dag. Bygget skal brukes til undervisning og forskning.

Det har tidligere i år blitt stilt spørsmål ved nytten av et senter som Ocean Space Centre. Flere havforskere uttalte også at anlegget blir for stort, og allerede er faglig utdatert.

I likhet med med den nye satsningen, Oslo Science City, har Ocean Space Centre fått pepper fra Språkrådet for å ikke bruke norske navn. Beboere i nærområdet har også vært kritiske til plasseringen og størrelsen på det nye senteret.

Reguleringsplanen for senteret ble godkjent av bystyret i Trondheim 2. september 2021, og det er planlagt ferdig i 2028.

Powered by Labrador CMS