Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ankommer kontaktkonferansen for universiteter og høgskoler i 2015. Institusjonene har varierte ønsker til ministerens statsbudsjett for 2017. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

4,7 mrd mer enn budsjettet fra Isaksen

Universiteter og høgskoler har levert inn ønskeliste til departementet for 2017. Skal ønskene innfris vil det koste 4,7 milliarder kroner ekstra, eller 17 prosent mer enn den normale budsjettramme tilsier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver høst ber Kunnskapsdepartementet alle institusjoner om innspill til statsbudsjettet og eventuelle tiltak utenfor ordinær ramme for statsbudsjettet to år senere.

Denne høsten handler det om statsbudsjettet for 2017, og kampen om ekstra budsjettkroner er i gang.

Fra små millioner til store milliarder

Khrono har lest igjennom alle innspillene og ønskene og tiltakene fra en samlet sektor og konkretiserte det i kroner fra høgskoler og universitet.

Høgskolen i Østfold har ifølge brevet til departementet absolutt minst ønsker og behov med 2,9 millioner kroner, mens Universitetet i Stavanger (UiS) og Universitetet i Oslo (UiO) topper vår uoffisielle liste med ønsker utenfor rammen på henholdsvis drøye 1,3 og 1,4 milliarder kroner.

Her kan alle institusjonene synliggjøre sine behov og ambisjoner utover normal
drift. 

Bjørn Haugstad (H)

Se også:

Statssekretær Bjørn Haugstad (bildet over) forklarer overfor Khrono at å be om, og motta, disse innspillene fra sektoren er en viktig øvelse departementet gjennomfører hver høst.

— Her kan alle institusjonene synliggjøre sine behov og ambisjoner utover normal drift. Innspillene går vi nøye gjennom og de er viktige for budsjettprosessen vår, forklarer Haugstad.

Kan være taktikk i  budsjettkampen

— Når starter jobben med statsbudsjettet for 2017?

— Den er for lengst i gang.

— Det er meget stort sprik i størrelsen på ønskene fra midler institusjonene hva tenker du om dette? Man kunne tenke at spriket synliggjør forskjeller på ambisjonene til de ulike universitene og høgskolene. Små tall, lave ambisjoner?

— Jeg tror det er helt feil å konkludere slik. Jeg tror institusjonene velger litt ulik strategi for å synliggjøre behovene sine og viktige prosjekter overfor departementet. Og så tro jeg de kanskje prøver litt ulik strategi fra år til år, slik at summene de enkelte signaliserer behov for vil variere fra år til år, sier Haugstad.

Penger til kompetanse i nord

Khrono har tidligere skrevet om den nye Nord universitet (dagens Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag som fusjonerer fra 1.januar). I sitt forslag, som ble behandlet av styret i slutten av oktober, kom det fram at de ville måtte trenge vel 330 millioner kroner i året i tre år for å komme opp på ønskelig nivå når det gjelder ansatte med første- og toppkompetanse.

Les også: Ber om en milliard ekstra over tre år til Nord universitet

Stavanger med store ønsker

Universitetet i Stavanger (UiS) er blant de som ønsker seg aller mest denne gangen, nærmere bestemt ca 1,3 milliarder kroner.

Universitetsdirektør John Møst (bildet under) forklarer at størsteparten av beløpet, vel én milliard kroner, er to nye bygg, som UiS må få finansiert over statsbudsjettet.

— Det ene er et lenge planlagt formidlingsbygg til Arkeologisk museum ved UiS som er klart for startbevilgning fra Kunnskapsdepartementet og penger i revidert statsbudsjett 2016. Det andre er et nytt teknologi- og innovasjonsbygg hvor tverrfaglige miljøer og studenter skal jobbe med teknologiutvikling og innovasjon i tett samarbeid med industrien i regionen. Industrien er opptatt av å få realisert nybygget. Til dette trenger vi nå midler til forprosjektering i revidert budsjett 2016, forteller Møst.

Ønsker seg mest blant høgskolene

Høgskolen i Østfold har den aller mest beskjedne og korte ønskelista i høgskolenorge, og det handler om 75 nye studieplasser i scenografi (5), helse- og sosialfag (30) og språk (40). 

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ligger i andre enden av skalane og har høyest ønsker blant høgskolene i sitt brev til departementet. Til sammen beløper HiOAs ønsker seg til drøyt 90 millioner kroner, og her er punktene:

  • 20 nye rekrutteringsstillinger: 11,7 millioner 
  • Bygg: 65 millioner
  • Økt utdanningskapasitet: 5,67 millioner
  • Kunnskapsbaserte offentlige tjenester – styrket arbeidsinkludering: 8,68 millioner
  • Totalt: 91,05 millioner

Se også: Ønskene fra HiOA

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS