Hjelp meg å leve på studielånet

75 prosent av norske studenter mener at støtten fra Lånekassen ikke strekker til. Er det likevel mulig å leve på litt over 7000 kroner i måneden? Jeg skal prøve. I en måned. Og vil gjerne ha tips og hjelp.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg går første året på journalistikk og medier, er studentreporter i Khrono og fra og med i går skal jeg leve på kun 7 146 kroner i en måned – i hvertfall nesten. Litt «juks»: Foreldrene mine skal fortsatt bidra som før: Med å betale telefon og forsikring.

Kan jeg faktisk klare å leve på så lite penger som Lånekassen gir hver måned? Og eventuelt hvordan skal jeg få det til? Sammen med økonom Vidar Dalsbø i DNB, har jeg satt opp et budsjett som forteller hvor mye penger jeg skal bruke den neste måneden.

Trangt budsjett

Undersøkelse fra Ipsos MMI, utført på vegne av DNB, er bakgrunnen for ideen. Den viser blant annet at norske studenter har 1000 kr høyere boutgifter per måned enn for ett år siden, men støtten fra Lånekassen er den samme. Tre av fire studenter jobber ved siden av studiene for å få det til å gå rundt.

Jeg mener det er viktig å sette lys på studentøkonomien. Vi får alt for lite studiestøtte med tanke på det høye prisnivået vi har i Norge.

Med en husleie på 4500 kroner sitter jeg igjen med knappe 2500 kroner som skal holde til strøm, internett, transport, mat og diverse andre utgifter.

Jeg har ikke tv og slipper å betale det, og forsikring og telefon betaler foreldrene mine. Likevel likevel synes jeg budsjettet ser tynt ut. 1100 kroner til mat, betyr 36 kroner dagen.

Flere episoder

Med jevnlige oppdateringer vil Khrono vise hvordan det går med prosjektet og vise tips til hvordan man overlever som student uten å plukke mat og flasker fra søppelbøtta.

Budsjettet og regnskapet vil hele tiden være tilgjengelig og oppdatert hele tiden. Når måneden er over, vil vi se hva jeg har brukt penger på. 

Det følger videoer med de fleste av sakene og jeg ønsker meg god tips og innspill til hvordan jeg skal klare å gjennomføre dette og samtidig ha et sånn nogenlunde «normalt» studentliv. 

Den månedlige utbetalingen fra Lånekassen kom samme dag som vi fikk ny kunnskapsminister og ny regjering. I statsbudsjettet ligger det forslag om 11 måneders studiefinansiering, men den er ikke en realitet ennå. Så her er budsjettet jeg har satt opp sammen med Vidar Dalsbø i DnB. 

NB: Han tror ikke jeg kommer til å klare dette!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS