oslo og viken

Stenger universiteter og høgskoler igjen

Regjeringen stenger universiteter og høgskoler i Viken for studenter. Universitetet i Oslo følger etter.

Bent Høie strammet inn for 51 kommuner i Viken mandag kveld, samt Gran i Innlandet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)

Mandag ettermiddag strammet Oslo inn på sine tiltak for å motvirke stadig økende smittetall. Universitetet i Oslo fjorde det mandag kveld klart at de stenger campus for studenter fra og med tirsdag kl. 12.

Avgjørelsen kommer etter at regjeringen mandag kveld bestemte at høgskoler og universiteter i Viken stenges for studenter, som del av en kraftig koronainnstramming for de 51 kommunene i regionen.

Tiltakene gjelder til 11. april, til én uke etter påskehelga.

Høgskolen i Østfold, NMBU og Universitetet i Sørøst-Norge har alt stengt helt eller deler av sin virksomhet i Viken, og må enten stenge lokalene eller får ikke åpne som planlagt for studenter.

I tillegg stenger OsloMet ned sine campuser på Kjeller utenfor Lillestrøm og i Sandvika i Bærum, som følge av regjeringens beslutning.

UiO stenger. OsloMet holder åpent

Universitetet i Oslo konkluderte mandag kveld med at nedstengingen av Viken, som omslutter Oslo, også omfatter universitetet. Det ble klart i en melding fra universitetet.

Tiltakene har følgende konsekvenser:

  • Universitetets bygninger stenges for studenter fra tirsdag 16.mars kl.12.00
  • Det blir heldigital ordinær undervisning fra tirsdag 16.mars og foreløpig til 11.april.
  • Universitetsbiblioteket legger opp til henteordning for bøker - følg med på universitetsbibliotekets nettsider.

Men OsloMet gjør ikke som Universitetet i Oslo. Der holder Oslo-campuset åpent, mens universitetets campus Kjeller og Sandvika stenger.

«Biblioteker, lesesaler og bygninger ved studiested Pilestredet er fortsatt åpne inntil videre», skriver de på nettsidene.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

To stenger helt

Nå blir det stengte dører for studentene igjen på de ulike campusene til Høgskolen i Østfold.

Det samme gjelder NMBU i Ås.

Universitetet i Sørøst-Norge har for tiden åpent på studiestedet i Kongsberg, som ligger i Viken. Dette stenges nå ned, opplyser universitetet. Studiestedene på Ringerike (Hønefoss) og i Drammen er allerede stengt for studenter fram til 9. april.

Også fagskoler rammes av nedstengingen. For ansatte gjelder generelt påbud om hjemmekontor så langt det lar seg gjøre.

Tillater praksis

Helsedirektoratets nettsider kan man lese om hva som inngår i det såkalte tiltaksnivå A.

Der er også praksisbestemmelser under stengte universiteter og høgskoler presisert. Det heter følgende:

«Elev- og studentpraksis i virksomheter som for eksempel helseinstitusjoner, barnehager, skoler etc. kan i utgangspunktet gjennomføres. Gjennomføringen vil imidlertid kunne bli påvirket av stengingspåbudet(§ 16b), påbud om hjemmekontor (§ 16d) og stenging av lokaler ved opplærings- og undervisningsinstitusjoner (§ 16f). Lokale tiltak, som for eksempel stenging av barnehager, vil også kunne påvirke. Videre må praksisstudenten og praksisstedet forholde seg til de anbefalingene som følger for kommuner med særlig høyt tiltaksnivå (kommuner omfattet av kapittel 5A) og for landet generelt. Det vises blant annet til anbefaling om å unngå unødvendige reiser.»

Videre heter det:

«For praksisplasser i helse- og omsorgsinstitusjoner, gjelder at helse- og omsorgstjenesten har en plikt til å drive forsvarlig, og at de må vurdere den smittevernfaglige forsvarligheten av å anvende praksiselever og -studenter i den foreliggende smittesituasjonen. Særlig gjelder dette dersom elevene/studentene kommer fra kommuner med høyt smittenivå. Faglig forsvarlighet tilsier for øvrig at helse- og omsorgstjenesten ikke baserer normal drift på bruk av praksiselever- og studenter. Kommuner i kritisk bemanningssituasjonen kan benytte den nasjonale ressurspoolen for helsepersonell.»

Saken er oppdatert kl. 07.34 tirsdag 16. mars med info om at OsloMet bare stenger campus Kjeller og Sandvika, og ikke Oslo. I tillegg til at USN stenger studiested Kongsberg. Også oppdatert 15.mars med informasjon om at også Universitetet i Oslo stenger ned fra kl. 12.00 tirsdag 16.mars.

Powered by Labrador CMS