Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo måtte gi etter for dekanene: Den flere hundre år gamle drikkevisen Gaudeamus igitur skal fortsatt synges ved høytidelige anledninger ved Universitetet i Oslo, men nå med et vers mindre enn før. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Stølen og Mo i mindretall: Skal likevel synge latinsk drikkevise

Snur om igitur. Dekanene ved Universitetet i Oslo vant fram, og rektor og prorektor måtte gi seg: Nå skal det synges på latin igjen. Men verset om «villige jomfruer» droppes.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krangelen ved Universitetet i Oslo om man skal synge den flere hundre år gamle drikkevisen Gaudeamus igitur i offisielle sammenhenger har funnet sin løsning.

Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo droppet hele sangen ved årets velkomstseremoni på Universitetsplassen etter at den hadde fått kritikk for å være kvinnefiendtlig og dermed ikke passet inn ved et moderne universitet i 2018.

Les også: Krangel om avsynging av latinsk drikkevise på UiO

Rektorene snur

Men nå må rektorene snu i sin bastante avvisning av sangen. Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo gir seg etter at de kom i mindretall om saken i møte med dekanene ved UiO.

Gro og jeg har ikke endret syn på saken..(...)

Svein Stølen

Den tradisjonsrike sangen skal igjen synges i offisielle sammenhenger ved landets eldste universitet, men nå med ett vers mindre enn før.

Det er Uniforum som melder dette.

Ifølge avisen har ikke rektor og prorektor skiftet mening, men har valgt å gi seg. Ifølge avisen skal rektor Stølen ha sendt en melding til noen av kritikerne av sensureringen av sangen der det blant annet heter at:

«Gro og jeg har ikke endret syn på saken, men er glad for at vi kan avklare dette raskt slik at vi kan vende tilbake til de sakene vi mener det er viktigst å jobbe med.»

«Villige og vakre jomfruer»

Gaudeamus igitur har blitt framført i flere offisielle sammenhenger ved universitetet, blant annet ved doktorgradskreeringer, mastergradstildelinger og immatrikulering/åpningsseremonier. Men i år altså ikke på Universitetsplassen ved Karl Johan i 2018. Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo fikk kritikk for kvinnefiendtlig innhold i sangen, og var enige i kritikken. Derfor droppet de den ved årets velkomstseremoni for nye studenter.

Det er særlig ett vers det reageres på, som er en hyllest til kvinnene. Der heter det blant annet:

Vivant omnes virgines, faciles, formosae! Vivant et mulieres, tenerae, amabiles, bonae, laboriosae!

Ifølge oversettelse kan teksten leses slik:

« Leve alle villige, vakre jomfruer! Men facilis kan også bety 'vennlig', 'human', 'dyktig', så alternativt kan dette bety: Leve alle dyktige, vakre unge kvinner! Fortsettelsen kan oversettes slik: Leve også (voksne) kvinner, unge/spede, elskverdige, gode, arbeidsomme!»

Khrono omtalte saken sist uke.

Les også: Krangel om latinsk drikkevise ved Universitetet i Oslo

Ifølge Uniforum skal sangen synges neste gang 3.september - på universitetets årsfest.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS