Labourleder, Jeremy Corbyn, lover gratis høyere utdanning og stemmerett for 16-åringer i Storbritannia og er favoritten hos de unge velgerne foran valget førstkommende torsdag. Foto: SCOTT HEPPELL

Labour er favoritt hos studentene

Rekordmange studenter har registrert seg foran parlamentsvalget i Storbritannia torsdag. Drøyt halvparten av dem sier de vil stemme på Jeremy Corbyn og Labour som har lovet å kutte studieavgiften og gjøre høyere utdanning gratis.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

400.000 flere studenter og unge enn ved forrige valg har registrert seg for å stemme ved det britiske parlamentsvalget førstkommende torsdag.

Det utgjør 93 prosent av stemmeberettigede studentene. Flertallet av dem sier de skal stemme på Labour og leder Jeremy Corbyn.

Førstelektor og storbritanniakjenner, Jan Erik Mustad, ved Universitetet i Agder, stiller seg tvilende til om de unges stemmer vil ha noen innvirkning på det endelige valgresultatet. 

— Men det er ikke bare studentene, også ansatte og universitetsledere over hele Storbritannia er bekymret for utviklingen innen høyere utdanning og hvilken effekt Brexit vil ha, så kan hende vil flere klamre seg til Corbyn, sier Mustad. 

Valg til tross for terror

Studenttallene stuper allerede på grunn av de skyhøye studieavgiftene, færre tar høyere utdanning og man frykter økte klasseskiller.

Jan Erik Mustad

Det britiske parlamentsvalget blir avholdt etter planen førstkommende torsdag, til tross for terrorangrepet. Det bekreftet statsminister Theresa May søndag:

— Vold kan aldri tillate å forstyrre den demokratiske prosessen, sa den britiske statsministeren utenfor Downing Street 10 søndag, ifølge BBC.

Flere meningsmålinger viser en statsminister på defensiven og en Labour-leder, Jeremyn Corbyn, på offensiven. 

Ifølge The Guardian viste en meningsmåling for en tid tilbake at 55 prosent av studentene svarte at de mest sannsynlig ville stemme Labour.  En måling i EveningStandard viste også at to tredjedeler (68 prosent) av velgerne mellom 18-24 sier at de vil stemme på arbeiderpartiets Corbyn heller enn den sittende konservative statsministeren May. 

Vil kutte studieavgiftene

May ledet suverent på meningsmålingene da nyvalget ble lyst ut i april, men en «sjokkmåling», publisert i Mail on Sunday, viste at statsministeren nå bare ligger ett prosentpoeng foran Labour-leder Jeremy Corbyn.

Den gir det konservative partiet 40 prosent av stemmene, og arbeiderpartiet 39 prosent. Da May skrev ut nyvalg 18. april, hadde det konservative partiet en solid ledelse på 24 prosentpoeng.

Corbyn har fridd til de unge i valgkampen og rett før fristen til å registrere seg for valg gikk ut, lovde han å kutte ut de høye studieavgiftene ved landets statlige universiteter og gjøre det gratis å studere. Han har også lovet å senke stemmerettsalderen til 16 år i Storbritannia dersom han blir valgt. 

Tviler på ungdomseffekt

Førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad (bildet), er i London for sjuende gang for å følge og kommentere et valg. 

— Kan de unges stemmer på noen måte bli avgjørende i det nært forestående valget? 

— Jeg stiller meg tvilende til det. På grunn av det britiske valgsystemet tror jeg ikke at de mange unge stemmene vil gi noe utslag på valgresultatet nasjonalt, sier Mustad til Khrono på telefon fra London mandag kveld. 

— Corbyn lover blant annet gratis høyere utdanning og stemmerett for 16-åringer? 

— Ja, det er ikke så rart at Corbyn og Labour går for 16-åringers stemmerett all den tid det er stor oppslutning fra de unge om partiet. Når det gjelder kutt i de skyhøye studieavgiftene ved landets universiteter stiller flere seg skeptiske til om det faktisk lar seg gjennomføre, og om det er rom for dette i en anstrengt britisk økonomi. Ikke alle får summene av lovnadene hans til å gå opp, sier Mustad, og legger til: 

— Corbyns lovnader høres fint ut, og er en edel og fin politikk. Men i praksis er den ikke mulig å gjennomføre, sier Mustad. 

Uro ved universitetene

Han forteller også om stor uro og bekymring ved britiske universiteter over hvilken effekt Brexit vil ha på høyere utdanning i Storbritannia. 

— Studenttallene stuper allerede på grunn av de skyhøye studieavgiftene, færre tar høyere utdanning og man frykter økte klasseskiller, sier Mustad. 

Corbyn har en annen tilnærming til Brexit, og Storbritannias utmelding av EU, enn den sittende konservative statsministeren har.

Mens Theresa May går for en «hard» Brexit med utmelding av det indre markedet og innvandringsstopp, går Corbyn for en soft Brexit med åpne grenser og deltagelse i EUs indre marked.

Valgflesk

De konservative mener at Corbyns lovnad om å kutte studieavgiftene allerede fra høsten er rent valgflesk og ikke mulig å gjennomføre. Dessuten vil det koste 7,5 milliarder pund i året og gå utover «de som trenger det mer».

Ifølge MailOnline har Corbyn sagt at:

— Vi vil kutte studieavgiftene og sørge for at universitetene har de ressursene de trenger for å fortsette å gi en utdanning i verdensklasse. Og fortsatt ifølge MailOnline:

— Det er en fordel at studentene har mer penger i hendene og vi vil alle tjene på ingeniørene, legene, lærerne og forskerne som kommer ut fra universitetene, sa Corbyn.

Sprikende målinger

Førstelektor Mustad ved Universitetet i Agder advarer også mot å stole på meningsmålingene. 

— Målingene spriker, fra en som sier at det er ett prosentpoeng som skiller de to, til en annen som sier at det er åtte, sier han og viser til hvor feil meningsmålerne tok både i det britiske valget i 2015 og under Brexit-avstemningen. 

— Men har de ikke lært noen av disse feilene? 

— Det gjenstår å se, og det vet vi jo ikke før det endelige valgresultatet er klart på fredag, sier Mustad, men har merket seg at flere har endret metodene sine for meningsmålinger. 

— Hva tror du selv? Blir det Labour- eller Tory-seier? 

— Jeg tror Theresa May vinner, og at en stille del av befolkningen til sjuende og sist stemmer på henne. Men det er spennende, og de siste dagene vil bli avgjørende, sier Mustad.

18 prosent studenter for May

Ifølge The Guardians måling blant de britiske studentene sier bare 18 prosent at de ønsker å stemme på Theresa May.

De liberale demokratene, som en gang var det mest populære partiet blant studentene, får bare 12 prosents oppslutning, De grønne 6 prosent, det skotske nasjonalpartiet 3 prosent og United Kingdom Independence Party (UKIP) 2 prosent.

De konservative har også større oppslutning blant menn enn kvinner, henholdsvis 25 prosent versus 13 prosent.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS