politikk

Støre: Jeg har tillit til Kjerkol som statsråd

Ingvild Kjerkol skal behandles på lik linje med andre studenter i slike saker, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse mandag kveld. 

Jonas Gahr Støre hadde en kort felles presskonferanse om Kjerkol-saken mandag.
Publisert Oppdatert

Artikkelen oppdateres:

— Jeg tar saken på alvor, sa statsministeren da han innkalte til pressekonferanse mandag kveld. Tema var oppslagene i helga om masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. 

— Jeg er opptatt av at saken blir behandlet grundig. Det er ulike vurderinger fra faglig hold når det gjelde hvilken konsekvens tekstlikheten får for Kjerkol, sa Jonas Gahr Støre. 

— Jeg har tillit

Støre understreket at det nå er opp til Nord universitet å behandle saken og vurdere eventuelle konsekvenser. Universitetet meldte i ei pressemelding i ettermiddag at saken til Kjerkol blir behandlet etter ordinært regelverk. 

— Med andre ord, Kjerkol skal behandles på samme måte som andre studenter i likende saker. Jeg vil ikke gjøre noen vurderinger før vi er kjent med Nord universitets behandling. 

Før han åpnet for individuelle intervjuer fra oppmøtte journalister, la Støre også til:

— Dette var før tiden hun kom inn i regjeringa. Jeg har tillit til Kjerkol som statsråd.

Blir unntatt offentlighet

I pressemeldinga fra Nord universet sa prorektor for utdanning Levi Gårseth Nesbakk at de vil håndtere saken som alle andre studentsaker. 

— Slike saker behandles etter ordinære regelverk og retningslinjer. Det er for tidlig å si noe om tidslinjen i denne konkrete saken. 

Universitetet viser til at rutinene for behandling av denne typer saker er forankret i lovverket. Dette er blant annet regulert av universitets- og høgskoleloven og forvaltningsloven, og også personvernet til de involverte partene. 

Nord universitet mener denne typen sak er, ifølge lovverket, unntatt offentlighet.

— I saker der våre undersøkelser viser at det er grunnlag for å gå videre med en mistanke om fusk eller plagiat, vil studenter som er berørt bli informert om dette direkte og få formell mulighet til å forklare seg. Dersom denne saksbehandlingen underbygger mistanken om fusk eller plagiat, går saken videre til Nemda for studentsaker ved Nord universitet, sier Gårseth-Nesbakk.

To statsråder i hardt vær

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch gikk fredag av som statsråd kort tid etter at E24 offentliggjorde flere tilfeller av tekstlikhet i hennes masteroppgave. 

I helgen kunne VG avsløre at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave fra 2021 har flere tekstlikheter med andre akademiske oppgaver, noe som kan være plagiering. 

Men omfanget av tekstlikhet viser seg å være større enn først antatt, skriver Khrono

Kjerkols masteroppgave har blant annet kopiert ordrett fra en fagrapport, uten at den er oppgitt som kilde i den løpende teksten.

Dagens Næringsliv har omtalt de nye eksemplene, mens det var Reddit-brukeren «linguanordica» som skrev om dem først. 

Dagens Næringsliv har forelagt de nye eksemplene for helse- og omsorgsministeren.

— Når det gjelder metode- og teoribeskrivelsene, så har vi brukt samme metode som tidligere oppgaver og gått til de samme primærkildene og brukt samme kildehenvisninger. Beskrivelser av metode og forskningslitteratur i vår masteroppgave er sammenfallende med beskrivelser i andre oppgaver, og er i stor grad bygget på den metodeundervisningen og de eksemplene på god metode vi ble vist under studiet. 

Videre sier Kjerkol at på de stedene der deres metode- og teoribeskrivelser er like med tidligere oppgaver, burde det framgått av referanselista. KS-håndboka og rapporten som det vises til, står begge i oppgavens referanseliste. 

Powered by Labrador CMS