Tekstlikhet

Jussprofessor mener Kjerkol bør kalles inn til en «juksesamtale»

VG fant tekstlikhet i statsråd Kjerkols masteroppgave. Statsråden nekter for plagiat. Jussprofessor mener hun kvalifiserer til en «juksesamtale»

Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister, innrømmer at formuleringer i masteroppgaven hennes burde hatt tydeligere henvisninger, men avviser plagiat.
Publisert Oppdatert

Helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra Nord universitet i 2021 har flere tekstlikheter med andre masteroppgaver, uten korrekt kildehenvisning, skriver VG.

Oppgaven handler om hvordan helse- og velferdsteknologi påvirker lederfunksjonen i hjemmebaserte tjenester. Den ble skrevet sammen med en medstudent.

Statsråd Kjerkol selv avviser plagiat og forklarer tekstlikhetene med at oppgavene bygger på de samme teoriene og metodene.

Avviser plagiat

– VG viser til beskrivelser av metode og forskningslitteratur om metode i vår masteroppgave som er sammenfallende med beskrivelser i andre oppgaver. Det er ikke så overraskende all den tid oppgavene bygger på de samme teoriene og metodene. Vi har ikke fått gjennomgått alt innen fristen VG har satt, men de fleste eksemplene handler om metodebeskrivelser som er likelydende.

– Imidlertid kan det være formuleringer i oppgaven som burde hatt tydeligere henvisninger. Dette ser vi at vi kunne gjort bedre i vår besvarelse, legger hun til overfor VG.

Jusprofessor Tarjei Bekkedal ved UiO sier til  Dagbladet at han mener tekstlikhetene ikke kan forklares med tilfeldigheter og at Kjerkol må komme med en bedre forklaring.  

Han sier videre at saken er alvorlig og at det er grunnlag for en såkalt «juksesamtale» med Kjerkol. 

Etterlyser standard i regjeringen

Nord universitet opplyser at de vil undersøke saken nærmere på mandag.

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved UiB karakteriserer Kjerkols oppgave som «åpenbart plagiat» og anser hennes forklaring som arrogant.

Jussprofessor Bekkedal påpeker at Kjerkols rolle som minister i en regjering som håndhever strenge standarder for plagiat, reiser spørsmål om hun selv oppfyller disse standardene. 

Kjerkol ville på NRK Dagsrevyen lørdag kveld ikke svare på om hun har snakket med statsminister Jonas Gahr Støre om saken. Støre oppfordret på en pressekonferanse tidligere lørdag alle statsrådene hans om å melde fra dersom det kunne bli snakk om plagiat eller fusk for deres del. 

Powered by Labrador CMS