Fondet UNIFOR som Universitet i Oslo etablerte i 1993, disponerer rundt 2 milliarder og vil bli helt fossilfritt med tanke på hvor de plasserer pengene sine. Foto: Eva Tønnessen

Vil bli fossilfri på fem år

Universitetet i Oslo er første kunde i det som blir kalt verdens strengeste fossilfrie fond. Rektor Ole Petter Ottersen er fornøyd.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig lanserte Storebrand verdens strengeste fossilfrie indeksfond. Universitetet i Oslo (UiO) er gjennom det som blir kalt UNIFOR den aller første kunden i fondet.

— Universitetet i Oslo ønsker å være en pådriver for en «grønn» investeringsstrategi og har lenge hatt som mål å gjøre sine investeringer fossilfrie for på den måten å bidra til å fremskynde den energiomstillingen som vi alle vet må komme, skriver Ole Petter Ottersen i sin blogg.

Se også: Rektors blogg om det fossilfrie fondet  

25 prosent flyttes

Det er 25 prosent av UNIFORs investeringer som i første omgang flyttes over i Storebrands nye fond.

Samtidig skal UiO fortsatt legge forholdene til rette for energiomstilling gjennom forskning og utdanning, slik vi gjør det i vår tverrfakultære satsing UiO Energi.  

Ole Petter Ottersen

UNIFORs administrerende direktør Hans Jørgen Stang sier i en pressemelding at han håper at dette vil bidra til at andre aktører i markedet også lanserer tilsvarende fossilfrie fond.

— Krever langsiktighet

Ottersen er fornøyd med at UiO på denne måten går foran sammen med Storebrand og UNIFOR for å bidra til å fremskynde samfunnets energiomstilling. 

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

— Investeringer i energisektoren krever langsiktighet. Ved å ta konsekvensen av at investeringer i fossile energikilder neppe vil være lønnsomme når Paris-avtalen skal settes i virksomhet, kan finansnæringen bli en sterk pådriver for energiomstilling og grønn økonomi. Å etablere fossilfrie indeksfond er et godt og viktig grep, skriver Ottersen, og legger til:

— Samtidig skal UiO fortsatt legge forholdene til rette for energiomstilling gjennom forskning og utdanning, slik vi gjør det i vår tverrfakultære satsing UiO Energi.  

Helt fossilfritt innen fem år

Da den fossilfrie strategien ble lansert i fjor gjorde UNIFOR det klart at målet er at alle investeringer er helt fossilfrie i løpet av fem år. 

Rektor Ottersen mener Storebrands nye fond viser at det er mulig å vri investeringer bort fra fossil sektor og samtidig oppnå lav risiko og god avkastning. 

Han trekker også fram at både studentene på UiO, Studentparlamentet og miljøorganisasjoner som Fremtiden i våre hender har stått på for å få til en slik endring av UiOs investeringer.

— Strategisk satsing

— Universiteter er noe av det mest bærekraftige vi har i et demokratisk samfunn. Da må det være en likhet med midlene som kommer til universitet og midlene vi representerer, sa Hans Jørgen Stang, direktør i Forvaltningsstiftelsen for fond og legater, UNIFOR, til NRK i høst da beslutningen ble offentlig. 

— Vi ser på det som en strategisk beslutning å trekke ut alle de investeringene som er med på å skade miljøet på lang sikt, legger Stang til overfor NRK.

I følge årsregnskapet til UNIFOR forvalter de opp mot 2 milliarder kroner. Ifølge en utregning fra Fremtiden i våre hender, hadde UNIFOR 183 millioner i fossile selskap før denne omleggingen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS