Fredrik Punsvik, nestleder i Unge Høyre, representerte partiet på valgdebatten på HiOA sist uke, han mente at det måtte være opp til de enkelte institusjonene selv om de ville være høgskole eller universitet. Partilederen hans, Erna Solberg, lover full stopp i universitetsutvidelse i påvente av ny utredning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Høyre opprettholder sitt foreløpige nei til flere universitet

Erna Solberg bekrefter overfor Forskerforum at det ikke nødvendigvis vil opprettes nye universitet ved et eventuelt regjeringsskifte: Det blir bråstopp i påvente av ny utredning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono analyserte programmene og snakket med ulike parti i mai med tanke på holdninger til etablering av nye universitet i Norge. Konklusjonen ble: «Borgerlige kjepper i hjulene for universitetssatsingen».

Når har Forskerforum stilt alle partilederne samme spørsmål, blant andre Høyreleder Erna Solberg:  

– Vi vet at høyskolene vil det, men trenger vi flere universiteter i Norge?

– Det er ikke antallet universiteter som teller. Det er kvaliteten. Vi skal vurdere finansieringsordningen, og da skal vi også gå gjennom kriteriene for godkjenning av universiteter og høgskoler for å sikre at vi har god kompetanse og god kvalitet. Inntil vi har gjort det, skal vi ikke godkjenne nye universiteter, men vi håper at vi får gjort dette raskt, svarer Solberg Forskerforum.

Utredninger må til

Khronos gjennomgang i mai viste at verken Høyre, Kristelig Folkeparti eller Venstre vil la høgskolen bli universitet uten nærmere utredninger. KrF går lengst og lukker universitetsdøra helt, mens Fremskrittspartiet ikke har trukket noen klar konklusjon.

Med borgerlig valgseier kan det bli vanskeligere for HiOA å få gjennomført planene om å søke godkjenning som universitet, selv om høgskolen skulle klare å tilfredsstille alle kravene som gjelder i dag.

Vil ha nye kriterier

I mai snakket Khrono med Svein Harberg i Høyre. Han sier det samme som Solberg nemlig at Høyre ikke ønsker å etablere flere universiteter før kriterier for godkjenning av universiteter og høgskoler er gjennomgått.

– Det er vanskelig å si hvordan framdriften på dette kan bli. Vi ønsker å sette i gang gjennomgang av kriteriene så kjapt som mulig, sier han.

Harberg understreker at han ikke ønsker å stoppe utviklingen for høgskolene.

– Det motsatte er hensikten. Vi ønsker å få nye og bedre ordninger for universiteter og høgskoler, og det vil være å holde dem for narr hvis vi ikke tok en pause til dette er avklart, sier han.

Han understreker at han ikke ønsker å lage vanskeligheter for HiOA.

– Vi tar et lite stopp, men hvis dette rammer noen negativt, så må vi finne løsninger på dette, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS