Statssekretær Bjørn Haugstad og statsråd Torbjørn Røe Isaksen er er i tvil om styringsmodellen er sterk nok i en allianse.

Fortsatt skepsis til allianse

Lærerutdanningen er en stor utfordring ved allianseplanene til høgskolene i Molde, Lillehammer og Volda, mener Kunnskapsdepartementet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statssekretær Bjørn Haugstad synes møtet med de tre høgskolene i går var positivt, og viser til at allianseplanen er et grep for å heve kvaliteten. Planen forsøker dermed å svare på de rette utfordringene.

– En allianse vil være et systematisk samarbeid, og også konsentrasjon er bra, sier Haugstad.

– Men alliansemodellen sikrer ikke nødvendig styrke i lærerutdanningen, legger han til.

Nye krav i februar
Kunnskapsdepartementet har som mål å ha de nye kravene til lærertutdanningene klare i slutten av februar. Det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) som skal håndheve en ny forskrift.  

Av de tre alliansepartnerne er det bare Volda som har lærerutdanning. Haugstad gjør det klart at å dele fagressurser mellom institusjoner ikke vil være nok til å tilfredsstille de nye kravene. Blant annet vil alle lærerutdanninger få krav til fordypning i to av fagene matematikk, engelsk og norsk, og vil derfor trenge lærekrefter med minst doktorgrad eller tilsvarende i disse fagene.

Det må være Høgskolen i Volda som nå foretar en vurdering om de klarer lærer-utdanningen alene.

Bjørn Haugstad

– Institusjonene må klare å dekke dette på egen kjøl. Vi ser ikke at du vil kunne låne den styrken fra andre.

– Men fusjonerte institusjoner får vel heller ikke høyere kompetanse automatisk?

– Det er helt riktig at de ikke får den automatisk. Men det er vesentlig lettere å trekke på ressurser innenfor en institusjon enn mellom institusjoner, sier Haugstad.

Tviler på styringen
Det andre punktet Kunnskapsdepartementet tviler på ved alliansemodellen er om tre institusjoner med tre ledelser og styrer vil være i stand til å styre sammen når vanskelige beslutninger må tas, for eksempel når studieporteføljen må endres.

– Det kan være veldig krevende beslutninger å ta, også internt på en utdanningsinstitusjon. Å ta vanskelige avgjørelser på tvers av flere styrer vil være svært krevende, sier Haugstad.

På møtet mente de tre høgskolene at de ville klare slike prosesser, men Haugstad er ikke overbevist før han eventuelt får sett at de er styringsdyktige i praksis.

Ingen tvang mot Volda
Selv om det er klart at det er lærerutdanningen i Volda departementet er mest tvilende til om vil oppfylle framtidige krav, fikk Volda ingen signaler om at de heller burde forsøke å fusjonere med andre.

– Det må være Høgskolen i Volda som nå foretar en vurdering om de klarer lærerutdanningen alene.

Haugstad kom på gårsdagens møte ikke med noe endelig svar på om Kunnskapsdepartementet vil godta allianseplanen til Lillehammer, Molde og Volda.

– Min sjef (Torbjørn Røe Isaksen, red. anm.) har pappaperm i to uker fra i dag. Det kan godt være vi venter med å svare til han er tilbake. Uansett er den tydeligste tilbakemeldingen fra departementet at vi fortsatt har en sunn skepsis til hva alliansemodellen vil føre til i praksis. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS