Kommunalsjef Trond Ueland i Førde er ny styreleder ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. Foto: Førde kommune

Fusjonsvennlig styreleder i vest

Han regnes som «fusjonsvennlig». I dag har departementet oppnevnt ham som ny styreleder for den minst fusjonsvennlige høgskolen i landet, Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som ble benket inn i høgskolestyret fra fylkestinget i Sogn og Fjordane fordi han var fusjonsvennlig, er i dag oppnevnt av departementet som ny styreleder ved Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF). 

Trond Ueland, kommunalsjefen fra Førde, ble oppnevnt av fylkestinget som styremedlem ved Høgskulen i Sogn og Fjordane tidligere i år - etter et benkeforslag fra de som var mer fusjonsvennlige enn den opprinnelig kandidaten, tidligere Sp-politiker Erling Sande. I dag har Kunnskapsdepartementet gjort Ueland til ny styreleder ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Vet ikke hvilken linje som kommer nå 

Avtroppende rektor, Åse Løkeland (bildet under), sier i en kommentar til Khrono at ledelsen ved Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF) er fornøyde med de nye styrerepresentantene sine. 

— Er dette et styre som kan komme til å følge opp selvstendighetslinja som det forrige styret, du som avtroppende rektor og som også påtroppende rektor Rasmus Stokke ønsker å følge? 

Det må rett og slett gås noen runder i det nye styret for å finne ut hvilken linje styret står på i fusjons-spørsmålet.

Åse Løkeland

La oss si at jeg er avventende nøytral i fusjons-spørsmålet.

Trond Ueland

— Det vet vi ikke, så det kan vi ikke si noe om. Det må rett og slett gås noen runder i det nye styret for å finne ut hvilken linje de står på i fusjonsspørsmålet, sier Løkeland, mens Stokke er på vei til å rekke en ferge. 

Ueland: Avventende nøytral

Dagens hovedperson, Trond Ueland selv, sier til Khrono at han ikke umiddelbart vil si at han er for fusjoner. 

— Men du sier ikke det motsatte heller - at du er på selvstendighetslinja? 

— Nei, det er jeg definitivt ikke. La oss si at jeg er avventende nøytral i fusjonsspørsmålet. Jeg er helt åpen, har ingen fordommer eller forhåndsoppfatninger, og jeg har ikke bestemt meg for hva jeg mener, sier Ueland. 

— Det eneste jeg er helt sikker på er at vi må ha en høgskole i Sogn og Fjordane, det er kanskje viktigere enn noensinne, sier Ueland, som mener at nettopp dette er en stor sak i Sogn og Fjordane. 

— Vi har ingen store byer i fylket, regioninstitusjonene er viktige, fylkeskommunen spiller en stor rolle og det gjør høgskolen også, sier han.  

Ueland er opptatt av at styret skal jobbe seg sammen, blir godt kjente og trygge på hverandre. 

— Hvor mye har du snakka med departementet om hva de forventer av deg som styreleder? 

— Jeg har snakka en del med dem - og meldingen fra departementet er helt tydelig, det kan vi ikke se bort ifra, men vi blir nok nødt til å snakke enda mer, sier Ueland som ble trigga av oppdraget. 

— Du var ikke i tvil om at du ville si ja til oppgaven? 

— Nei, aldri. Den kom brått på, men dette er jo en altfor spennende oppgave til at jeg kan si nei til den, sier Trond Ueland.

Hun går av som rektor og det er Rasmus Stokke som overtar jobben hennes fra 1.august. Det har vært mye debatt og diskusjon rundt mulige fusjoner blant høgskolene og universitetet på Vestlandet og Høgskulen i Sogn og Fjrodane er de som har stått sterkest på selvstendighetslinja, og ikke ønsket å fusjonere med noen. De er nå igang med samarbeid med bl.a. Høgskolen i Bergen og Universitetet i Bergen, men det er p.t. ikke snakk om fusjoner. 

Her er HiSF-styrefolkene:

  • Trond Ueland (styreleder), Førde, med personlig varamedlem Erling Sande, Sandane (oppnevnt av Sogn og Fjordane fylkeskommune)
  • Hans Johan Breidablik, Førde, med personlig varamedlem Arvid Andenæs, Førde (oppnevnt av Kunnskapsdepartementet)
  • Gerd Kvale, Søreidgrend, med personlig varamedlem Inger Grøgaard Stensaker, Tertnes (oppnevnt av Kunnskapsdepartementet)
  • Anneli Nesteng, Sogndal, med personlig varamedlem Kristin Maurstad, Bryggja (oppnevnt av Sogn og Fjordane fylkeskommune)

Kampvotering om han som ble lederen

Fylkeskommunen oppnevnte sine representanter til HiSF, etter kampvotering ifølge NRK Sogn og Fjordane. Dragkamp om selvstendighet eller fusjon rundt Høgskulen i Sogn og Fjordane gjorde at fylkestinget vraket Sp-politiker Erling Sande og banksjef Arvid Andenæs som faste representanter.

Erling Sande er i dag blitt personlig vara for styreleder Ueland, mens departementet har oppnevnt banksjef Andenæs som vararepresentant for nyutnevnte Hans Johan Breidablik. Breidablik er fagdirektør i Helse Førde. Sistnevnte sto ikke på HiSFs egen nominasjonsliste over styrekandidater, og heller ikke styreleder Ueland, men ellers er de andre plukket fra høgskolens liste. Departementet står ifølge loven fritt til å finne sine egne styrerepresentanter selv om de enkelte høgskolene nominerer kandidater som sier seg villige til å bekle styrepostene. 

— Ueland og Breidablik sto ikke på vår nominasjonsliste, men det kunne de gjerne ha gjort. Vi kjenner begge to godt, sier Løkeland, som også er fornøyd med at de får inn akademisk kompetanse med to professorer, Stensaker fra Handelshøgskolen i Bergen og Gerd Kvale, fra Universitetet i Bergen. Sistnevnte har vært personlig vara for avtroppende styreleder ved HiSF siste periode. 

Høgskolen i Bergen mangler to

Departementet har brukt snart fire måneder på å oppnevne disse medlemmene til styret ved Høgskolen i Bergen:

  • Svenn-Åge Dahl, Morvik, med personlig varamedlem Arne Bengt Riple, Fana
  • Aina Margrethe Berg, Arnatveit, med personlig varamedlem Ragnhild Stolt-Nielsen, Bønes

Med unntak av varamedlem Ragnhild Stolt-Nielsen, sto de øvrige tre på HiBs ønskeliste.

Hordaland fylkeskommune skal i tillegg oppnevne to nye styremedlemmer med personlige varamedlemmer.

HiB-rektor Ole Gunnar Søgnen sa til Khrono før helga at han var lite fornøyd med hvor lang tid oppnevningene har tatt. Søgnen er på ferie, og selv om han har fått ytterligere to styrerepresentanter på plass så mangler han fortsatt to før han kan invitere alle til styreseminar i august.

— Jeg har nettopp fått vite at Aine Bergh og Sveb Åge Dahle blir eksterne styremedlemmer. Disse er dyktige og ønskede kandidater, men jeg er likevel overrasket over at begge er fra forskningsinstitutter, skriver Søgnene i en sms til Khrono i dag. 

Les også: Vest har ventet lengst på nye folk til styret

Ingen fra HiOA oppnevnt

To ansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) var også nominerete som styrekandidater på Vestlandet: førsteamanuensis og tidligere rektor HiO, Sissel Østberg var foreslått til Høgskolen i Bergen og leder for Senter for profesjonsstudier, Oddgeir Osland, til Høgskulen i Sogn og Fjordane. Ingen av de to ble oppnevnt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS