Mulig Hedmark/Lillehammer-fusjon

Høgskoledirektøren i Hedmark utelukker ikke fusjon med Lillehammer. Men på Lillehammer flørter de med Volda og Molde.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Molde-rektor Hallgeir Gammelsæter er fornøyd etter «distriktshøgskole-møtet» på Lillehammer denne uka.

Torsdag møttes rektorer og dekaner fra Høgskolen i Molde, Høgskulen i Volda og Høgskolen i Lillehammer på Lillehammer for å diskutere samarbeid i lys av den pågående strukturprosessen i universitets- og høgskolesektoren.

Fusjon Hedmark Lillehammer

Ei snau uke tidligere sa høgskoledirektør Pål E. Dietrichs ved Høgskolen i Hedmark til Østlendingen at han ikke vil utelukke en framtidig fusjon mellom Høgskolen i Hedmark (HH) og Høgskolen i Lillehammer (HiL). Ideen om et Innlandsuniversitet er vekket til live igjen etter intitativ fra Hedmarks næringsliv. Tidligere har Høgskolen i GJøvik også vært med i unviersitetsplanene, men de har nettopp vedtatt fusjon med NTNU i Trondheim. Men høgskoledirektør Dietrichs understreker at en eventuell fusjon med Lillehammer ikke har vært tema verken i ledergruppa eller i høgskolestyret nå. 

— Landskapet endrer seg, og da må vi være åpne for alle alternativer.  Jeg utelukker ikke at det kan bli en framtidig fusjon med Lillehammer, sa han til Østlendingen. 

Nye rektorer, nye muligheter

Jeg utelukker ikke at det kan bli en framtidig fusjon
med Lille-hammer.

Pål E. Dietrich

Samarbeid må være det første skrittet, så må en eventuell fusjon komme senere.

Hallgeir Gammelsæter

Lillehammerrektor Bente Ohnstad har tidligere sagt til Khrono at det ikke er aktuelt med fusjon med Høgskolen i Hedmark og at det ikke har vært samtaler om dette i denne omgang av strukturprosessen som er satt igang av Kunnskapsdepartementet. 

Ingen av de to sittende rektorene ved Lillehammer og Hedmark er interessert i fusjon. Men begge to, Bente Ohnstad på Lillehammer og Lise Iversen Kuldbrandstad i Hedmark, går av 1.august i år. Leder av næringsforeningen Vikinglauget i Hedmark, Ola Mørkved Rinnan, har påpekt at nye kort i form av nye personer alltid gir nye muligheter.

Ifølge Østlendingen ledet Torstein Storaas fra Høgskolen i Hedmarks avdeling på  Evenstad det siste høgskolestyremøtet fordi rektor Lise Iversen Kulbrandstad var syk. Han levner ingen tvil om at han fortsatt et tilhenger av et universitet i Innlandet. 

Fusjonsflørt denne uka

Tre høgskolerektorer fra henholdsvis Lillehammer, Molde og Volda er optimister etter fusjonsflørt denne uka. 

– Vi fikk presentert fagmiljøene for hverandre og snakket om samarbeidsmuligheter. Det var mye spennende å ta tak i og jobbe videre med, sier Gammelsæter (bildet over) til høgskoleavisen Panorama etter møtet.

Gammelsæter sier Molde og Volda allerede har  et godt fundament for samarbeid om helse- og sosialfag, og henviser til det nye doktorgradsstudiet de to høgskolene har etablert i fellesskap.

– I forhold til Molde og Lillehammer så kan det være interessant å samarbeide om sosialfag, rettsvitenskap, event og sport management, samt turismerelaterte fag, sier han.

Helst selvstendighet

Han understreker at ingen av de tre høgskolene har bedt om UH-reformen. De ønsker fortrinnsvis å beholde sin selvstendighet.

– Samarbeid må være det første skrittet, så må en eventuell fusjon komme senere. Vi må bruke strukturprosessen til å få til nye ting og styrke oss sammen, og det er ledelsen ved de tre høgskolene positive til, sier Gammelsæter til Panorama.

Gammelsæter sier at de tre høgskolene ligner hverandre på mange vis.

– Vi har distriktshøgskole-tradisjonen felles. De tre høgskolene har vokst innenfra og nedenfra, og har alle en akademisk orientering, sier han.

Bredt grunnlag

Foruten rektorene deltok dekaner og viserektorer for forskning. De tre høgskolene presenterte sine faglige satsingsområder.

— I en tid der det blir store endringer i universitets- og høgskolesektoren ønsker vi alle på bredt grunnlag å vurdere ulike muligheter for samarbeid som kan styrke våre høgskolers faglige satsinger, sier de tre rektorene ifølge en uttalelse på hjemmesiden til Høgskolen i Lillehammer.

På bildet fra venstre: Rektorene Hallgeir Gammelsæter, Høgskolen i Molde, Bente Ohnstad, Høgskolen i Lillehammer og Per Halse, Høgskulen i Volda. (Foto: HiL)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS