Programansvarlig på NLA Høgskolen Jørgen Sjaastad sammen de ferske studentene Vebjørn Bergaplass (24), Yash Joshi (20) og Danish Butt (20). Foto: Eva Tønnessen

Kristen høgskole best i gutteklassen

Få menn. Bare 22 prosent av studentene som vil bli lærere for de minste barna er menn. Den kristne NLA Høgskolens nye studietilbud i Oslo er best i klassen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik Waaler er rektor på NLA Høgskolen. Den kristne høyskolen har inntil nå hatt tilbud om lærerutdanning i Bergen. Nytt av i år er at de også har tilbud om lærerutdanning i Oslo.

— Vi har hatt god søkning og er fornøyd både med søkertallene, og det mangfoldet våre studenter representerer, sier Waaler til Khrono.

Totalt rundt 50-50 menn og kvinner

NLA Høgskolen ligger godt an på kvinneandel på på trinn 1-7 og 5-10 sammenlignet med de andre lærerutdanningene.

— Vi har ikke gjort noe spesielt for å tiltrekke oss flere menn, men vi er veldig glad for at studentmassen vår er godt sammensatt, både av studenter med flerkulturell bakgrunn og kjønnsmessig, sier Waaler.

Vi har ikke gjort noe spesielt for å tiltrekke oss flere menn, men vi er veldig glad for at student-massen vår er godt sammensatt.

Erik Waaler

NLA høyskolen selv viser fram tall som tilsier at hvis de slår sammen utdanningene for trinn 1-7 og 5-10 så har de omtrent 50 prosent av hvert kjønn på den nye utdanningen i Oslo.

— Vi er veldig glad for at vi har fått mulighet til å tilby studenter å ta lærerutdanning i Oslo. Norge trenger mange flere lærere, og vi er glade for å kunne bidra til å redusere lærermangelen, understreker rektor Waaler.

Tre spente gutter på NLA Høgskolen i Oslo

Yash Joshi (20), Vebjørn Bergaplass (24) og Danish Butt (20) er alle tre ferske studenter på grunnskolelærerutdanningen til NLA Høgskolen.

Bergaplass går på trinn 5-10, mens både Joshi og Butt vil bli lærer for de minste barna. Småskolelærerutdanningen til NLA Høgskolen i oslo er den med best gutteandel, og Joshi og Butt er to av disse.

Program,ansvarlig på NLA Høgskolen Jørgen Sjaastad sammen de ferske studentene Vebjørn Bergaplass (24), Yash Joshi (20) og Danish Butt (20). Foto: Eva Tønnessen

— Jeg liker på jobbe med barn, og skolen trenger mannlige lærere. Derfor har jeg valgt å bli lærer, forteller Butt.

Han forteller at han har søkt seg til NLA Høgskolen både fordi de har profilert seg på å være sterke på begynneropplæring for barn, og at skolen tilbyr nære og tette undervisningsforhold.

— Her får vi en annen nærhet til hverandre og lærerne våre enn man får på større lærerstedene, legger han til.

Glad for strengere krav

Joshi og Bergaplass nikker til Butt sine uttalelser.

— Jeg synes det er bra at lærerutdanningen har blitt lenger, og at opptakskravene er strengere, sier Joshi.

— Det gjorde at jeg jobbet hardere for å klare opptakene, og jeg opplever at det er mer prestisje å ta denne utdanningen nå, enn det kanskje var før, legger han til.

Bergaplass forteller på sin side at han har en mor og en bror som begge er lærere. for ham var det naturlig å søke seg til NLA Høgskolen også på grunn av skolens kristne innretning.

Bare 10 av 23 har mer enn 20 prosent menn

Utdanningen av småskolelærere (grunnskolelærere trinn 1-7) har en dårlig kjønnsbalanse.

Når man ser på andelen som har takket ja til studieplass etter suppleringsopptaket i august er det i snitt 22,3 prosent menn på disse utdanningene.

Bare 10 av de 23 campusene som har tilbud om denne utdanningen har mer enn 20 prosent menn. 13 av stedene der man har utdanning for de som vil bli småskolelærere har enten 20 prosent eller en lavere andel menn.

Kjønnsbalansen er langt bedre for det som heter grunnskolelærer trinn 5-10. Her er snittet menn 40,7 prosent. 5 av de 21 campusene som tilbyr denne utdanningene har sågar et flertall menn. Ingen har lavere enn 30 prosent menn.

Volda og Nesna færrest menn

Det er høgskulen i Volda med 10,3 prosent og og Nord universitet campus Nesna med 11,8 prosent som har dårligst prosentandel menn, deretter følger Universitetet i Sørøst Norge, studiested Porsgrunn og Horten, med henholdsPvis 12,9 prosent og 13,5 prosent.

I tillegg til NLA Høgskolen i Oslo og Bergen som er best på menn for de som skal bli småskolelærere med sine 35,1 og 30,6 prosent ligger Universitet i Agder ikke så verst an med en prosentandel menn på 28,3.

Fakta

Andel menn på utdanninger av grunnskolelærere

Kjønnsfordeling lærerstudenter som har takket ja etter suppleringsopptak i august , sortert etter prosentandel menn fra størst til minst. Kilde: Samordna opptak

Institusjon % menn
Trinn 1-7
NLA Høgskolen Oslo35,1
NLA Høgskolen Bergen30,6
UiA28,3
HVL – Bergen (alle fagretninger)26,6
HiØ26,2
Nord Levanger25,7
OsloMet24,7
UiT – Tromsø23,9
UiS22,1
NTNU20,2
HVL Stord20
HVL – Sogndal20
UiT – Alta20
Hinn samling17,9
USN - Drammen16,7
Nord – Bodø15
Hinn14,9
USN – Notodden14,6
Nord – levanger nettbasert13,6
USN- Horten13,5
USN- Porsgrunn12,9
Nord – Nesna11,8
Volda10,3
Totalt og snitt22,3
Trinn 5-10
HVL Stord53,3
UiT – Tromsø52,3
NLA Høgskolen Oslo52,2
HVL – Sogndal50,9
NLA Høgskolen Bergen50,6
USN- Horten48,8
UiS45,5
Nord – Bodø44,8
HiØ43,2
USN - Drammen42,7
UiA41,7
Hinn40,5
HVL – Bergen (alle fagretninger)39
Volda38
Nord – levanger36,9
OsloMet36,2
USN- Porsgrunn35,6
NTNU33,5
UiT – Alta32
USN – Notodden31,6
Nord – Nesna25,5
TOTALT og snitt40,7

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS