Lever hybellivet i en seilbåt

Karoline Wadseth Aase (25) bor i en 49 fot stor seilbåt. Det hadde hun ikke trodd for ett år siden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sola glimter over sjøen ved Kongen Marina på Frogner i Oslo. Langs havna ligger det flere hundre båter gyngende med bølgene.

Karoline Wadseth Aases 49 fot store seilbåt ligger bak bryggas bølgebryter, midt mellom en yatch og en luksusseilbåt. Dersom noen hadde fortalt henne at dette skulle bli hennes nye nabolag for ett år siden hadde hun ikke trodd på det.

— Jeg er oppvokst på Sørlandet og er vant til å være på sjøen, men jeg har ikke sovet mye i båt tidligere. Før vi kjøpte tenkte jeg at det var litt «shabby» å bo i båt, for jeg forbandt det med husbåt laget av tre, sier Aase som opprinnelig er fra Kristiansand.

Ville prøve noe nytt

Det var mannen hennes, Asgeir Aase, som ønsket å kjøpe båt istedenfor bolig. Karoline har bodd de siste fem årene i Oslo, og paret har ikke bodd sammen før nå. De giftet seg i sommer og det aktualiserte ønsket om å finne et sted å bo sammen.

— Vi har lyst til å bosette oss på Sørlandet om noen år, så derfor var det ikke aktuelt å kjøpe leilighet i Oslo. I tillegg er det også fordi det er gøy å prøve noe nytt, sier Asgeir Aase som opprinnelig er fra Jørpeland i Rogaland og jobber i oljebransjen.

Karoline studerer pedagogikk på Høgskolen i Telemark i Notodden og pendler til skolen to ganger i uken. 

Vinteren blir utfordring

De flyttet inn i båten i august og enn så lenge er det fint å bo i båt, spesielt når sola skinner og gradestokken fortsatt viser plussgrader.

— Det blir ekstra surt ved sjøen når det er kaldt i lufta, så vinteren kommer til å bli en utfordring. Vi har jo oppvarmingsmuligheter, så jeg tror ikke det blir så ille, sier Karoline.

Folketellingen til Statistisk sentralbyrå (SSB) fra 2011 inkluderte ikke personer som bor eksempelvis i båt eller campingvogn. Det er derfor vanskelig å anslå hvor mange som bor i båt i Norge. De har ikke adresse og blir registrert som «husløse».

Rundt Aase-paret er det omtrent fem fastboende personer som bor på Kongen Marina, og de aller fleste har registrert adressen sin til marinaen. 

Har alt de trenger

— Vi har vaskemaskin og oppvaskmaskin, og det er det tross alt ikke alle studenter som har, så vi har egentlig alt vi trenger, i tillegg er det ikke spesielt dyrt når det er så sentralt, sier 25-åringen fra Kristiansand.

Seilbåten er fra 2006 og kostet 1,8 millioner. Omtrent 45.000 kroner betaler de i året for å ha båten stående på Kongen Marina. Det tilsvarer omtrent 4000 kroner i måneden. Seilbåten er på omlag 35 kvadratmeter innvendig og rommer tre soverom, to bad, kjøkken og stue, i tillegg til et stort sitteområde på dekk.

I båten har Karoline en egen «studiesofa» der hun leser og gjør oppgaver. Hun sier hun ønsker å utnytte tiden best mulig når hun er på skolen, så hun ikke blir lei av å være hjemme. 

— Foreløpig går det veldig bra å lese hjemme. Vi har internett, og det er nok av plass å boltre seg på for meg, men jeg prøver å utnytte tiden på skolen så mye som mulig. Dessuten kan jeg gå andre steder å lese også, hvis jeg føler at det blir for trangt, sier Karoline Wadseth Aase.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS