studentøkonomi

Studentene sliter – ber om at krisepakken må komme nå

— Det trengs ny støtte for dem som står i en vanskelig situasjon på det nåværende tidspunkt, sier NSO-leder Andreas Trohjell til Khrono.

Andreas Trohjell er klokkeklar på at noe snart må skje når det gjelder en ny krisepakke til studentene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en spørreundersøkelse som NRK har gjennomført, er det studenter og selvstendig næringsdrivende som i størst grad rapporterer om dårligere økonomi som følge av koronapandemien.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Trohjell, sier til mediehuset at stipendet og studielånet man får som student i Norge i dag, ikke er nok til å leve på.

— Det er ikke noe nytt at studenter må ha inntekt fra jobb i tillegg til studiene, sier Trohjell.

Antydet krisepakke før jul

Overfor Khrono er Trohjell klar på at det må komme en ny studentkrisepakke så snart som overhodet mulig.

— Hadde det vært opp til oss, så hadde denne krisepakken kommet nå, sier Trohjell.

Et par uker før jul bekreftet forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) at regjeringen er i gang med å få på plass en krisepakke for de studentene som trenger det.

Det har fortsatt ikke skjedd noe.

Vil ikke love noe

NRKs undersøkelse viser at over en tredjedel av studentene i Norge mener at de har noe mindre eller mye mindre penger å rutte med til vanlig forbruk nå enn før pandemien.

I fjor vår kunne studentene søke om 26.000 kroner i ekstra støtte fra Lånekassen, der 8000 kunne omgjøres til stipend. Men dette er over et halvt år siden, påpeker Anders Trohjell, som nå etterlyser en ny krisepakke rettet mot studentene.

— Det trengs ny støtte for dem som står i en vanskelig situasjon på det nåværende tidspunkt, kommer det fra studentlederen, som peker på frafall og «hjemflytting» som noen av konsekvensene den jevnt over dårlige studentøkonomien fører til.

Henrik Asheim svarer med at situasjonen er annerledes nå enn i mars og april i fjor. Han vil ikke love en lignende løsning som den regjerningen lanserte i fjor.

— Vi følger situasjonen nøye og har tett dialog med Norsk studentorganisasjon for å forsøke å identifisere hvor tiltakene bør komme fremover, sier Asheim til NRK.

— Åpen og god dialog

Anders Trohjell sier til Khrono at han er fornøyd med dialogen NSO har med Asheim og regjeringen.

— Når det gjelder identifisering av hvor tiltakene bør komme, så mener vi at svaret på det er enkelt. Tiltakene bør treffe de studentene som ikke har andre inntekter enn studielån og stipend, sier Trohjell, og fortsetter:

— Dialogen med regjeringen er som nevnt både åpen og god, så vi håper på en snarlig løsning.

Opposisjonspolitikere kritiserer

Flere er enige med NSO at regjeringen bør komme med en krisepakke til studentene så fort som mulig.

Stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen, Kari Elisabeth Kaski (SV), skriver på Twitter at det ikke er holdbart at studentene må vente på en eventelt ny krisepakke.

— Hvordan kan det ta så lang tid å komme opp med en ordning for kriserammede studenter? spør Kaski.

Også Arbeiderpartiets Nina Sandberg ute og melder:

— Hvor blir det av krisestøtten statsråden lovde i desember?

Powered by Labrador CMS