Leder for Studentparlamentet, Tord Øverland, forteller om året som gikk og forventinger til det nye året. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Mistillit mot studentleder

Det er reist krav om at Tord Øverland må trekke seg som leder av Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hele arbeidsutvalget stiller seg bak Øverland og går av dersom mistilliten blir vedtatt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er medlem av Studentparlamentet William Sæbø (bildet under) som har innlevert forslaget om mistillit mot leder av Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tord Øverland.

Saken vil bli behandlet på et ekstraordinært møte 13. januar 2015. Parlamentet har ny sammensetning og første ordinære møte var fastsatt til 27. januar.

Khrono har kontaktet William Sæbø for å høre direkte fra ham om årsaken til at forslaget er fremmet, men han svarer skriftlig:

«Dette er en vanskelig sak som jeg ønsker en mest mulig ryddig behandling av. Derfor har jeg bevisst unnlatt å uttale meg til media. Mine utdypende begrunnelser kommer derfor på møtet i Studentparlamentet hvor saken skal opp. Ber om forståelse for dette.»

Ifølge den skriftlige begrunnelsen fra Sæbø mener han at parlamentet, ved leder Øverland, lenge har brakt seg «selv i vanry».

Vil ha åpent møte og debatt

Normalt blir denne type saker behandlet for lukkede dører i parlamentet, men av vedtektene framgår det at den som får mistillit rettet mot seg kan forlange et åpent møte. 

 ...undertegnede ikke har tillit til at arbeidsutvalget gjør gode avgjørelser
lenger... 

William Sæbø

Dette er en alvorlig anklage mot meg og jeg er opptatt at vi nå håndterer saken korrekt.

Tord Øverland

Og det ønsker parlamentsleder Tord Øverland (bildet under).

— På lik linje med Sæbø ønsker jeg ikke å debattere saken i forkant i media. Dette er en alvorlig anklage mot meg og jeg er opptatt at vi nå håndterer saken korrekt, sier Øverland.

Han legger samtidig vekt på at han er glad for at han har hele arbeidsutvalget i rygget. De tre andre i arbeidsutvalget har sagt at de står fullt og helt bak sin leder og at de trekker seg hvis Øverland får 2/3 av Studentparlamentet mot seg på møtet den 13. januar.

Begrunnelsen for mistillit

I sin begrunnelse trekker Sæbø fram hvordan parlamentet har håndtert debatten og saken om og rundt en mulig nedleggelse av Studentenes fakultetsråd (SFR), der det viste seg at parlamentet ikke hadde myndighet til dette.

Sak nummer to gjelder at parlamentet foreslo kandidater til høgskolens tilsettingsutvalg av ny rektor, uten en åpen og demokratisk prosess i parlamentet. Dette finner Sæbø sjokkerende skriver han, og legger til:

«Summen av disse sakene gjør at undertegnede ikke har tillit til at arbeidsutvalget gjør gode avgjørelser lenger og fremmer derfor et mistillitsforslag mot leder Tord Øverland som øverste ansvarlig.»

Tynn sak mener kontrollorgan

Parlamentets kontroll- og organisasjonskomite (KOK) for 2014 har hatt saken til behandling. Og de skriver at begrunnelse for forslag om mistillit vurderes av KOK som noe tynt.

Og de begrunner dette med at saken om Studentenes fakultetsråd (SFR) er en ferdigbehandlet sak som det er fattet vedtak om og der saken er avsluttet, og man kan ikke se at noen vedtekter er brutt.

Når det gjelder oppnevningen av studentrepresentanter til kontrollorganet skriver KOK:

«Oppnevning av studentrepresentanter til tilsettingsutvalg for rektor ved HiOA er gjort av AU fordi bestillingen kom fra HiOA sentralt uten at parlamentet hadde mulighet til å delegere slik myndighet til AU i forkant. KOK ble hørt i oppnevnings-prosessen, og mener AU gjorde en god jobb med dette. KOK presiserte at oppnevningene må ettergodkjennes av Studentparlamentet ved første mulighet. Det er det lagt opp til at SP skal gjøre på møtet 27. januar 2015.»

Kontrollkomiteen skriver at deres samlede vurdering er at de ikke finner noe brudd på vedtekter eller annet gjeldende lovverk. Komiteen skriver også at de «likevel ser at forslag om mistillit må behandles da det er et alvorlig anliggende.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS