Lån og stipend

Studerer du dette kan du få slettet 106.000 kroner av studielånet ditt

Ordningen gjelder over hele landet. Ikke bare i Nord-Norge.

Studerer man grunnskolelærerutdanning (både 1-7 og 5-10), blir ferdig på fem år og i tillegg jobber tre år i grunnskolen etter endt utdanning, er man kvalifisert for å søke om å få slettet deler av studielånet sitt.

At det finnes gode ordninger når det gjelder sletting av studielån dersom man utdanner seg og får seg jobb i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms, er en relativt kjent sak.

At det også finnes lignende ordninger for resten av landet, er kanskje ikke fullt så kjent.

Flere muligheter

Dersom man fullfører grunnskolelærerutdanningen for 1. til 7. trinn på normert tid, altså fem år, og deretter arbeider tre år som grunnskolelærer, kan man få slettet 106.000 kroner av studielånet sitt, opplyser administrerende direktør Kjetil Moen i Lånekassen.

Studerer man grunnskolelærerutdanningen for 5. til 10. trinn, og oppfyller de samme kravene, kan man få slettet 51.000 kroner, altså litt under halvparten av det som er tilfelle hvis man studerer 1-7.

Har du i tillegg spesialisering innen realfag, fremmedspråk, samisk eller kvensk, kan du få slettet 50.000 ekstra, altså til sammen 156.000 kroner.

Ordningen trådte i kraft i 2017, noe som betyr at de første som eventuelt er kvalifisert for dette først kan søke sommeren 2025.

— Denne ordningen gjelder for hele landet. og det er viktig for oss at alle om er i målgruppen kjenner til dette, sier Kjetil Moen til Khrono.

Fikk nyss i det sent

Michelle Borgen er på sitt femte år av grunnskolelærerutdanningen for 5. til 10. trinn ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Hun forteller at hun først fikk nyss i at det fantes en ordning med sletting av studielån et par år ut i utdanningsløpet.

— Selv om man kan få slettet mer dersom man går 1-7, tror jeg ikke at jeg hadde valgt det fremfor 5-10, sier hun til Khrono.

Michelle Borgen.

Noenlunde det samme svarer Jørn Luvåsen, som ble ferdig med sin lærerutdanning (5-10) ved Høgskolen i Innlandet i fjor.

— Jeg fikk vite om disse ordningene da jeg gikk på andre året. Nå har jeg valgt å studere litt videre, men jeg har jo seks år på meg til å jobbe de tre årene i grunnskolen slik at jeg er kvalifisert for å søke om sletting av studielån, sier Luvåsen.

Michelle Borgen tror at dersom flere får vite at disse ordningene eksisterer, så vil flere også søke seg til lærerutdanningene.

— For de som er usikre kan det sikker være utslagsgivende, sier Borgen.

361.000 kroner

Dersom man treffer på alt det ovennevnte, og på toppen av dette får lærerjobb i Nord-Norge, kan man få slettet enda mer. Til sammen kan man få slettet 211.000 kroner i hele Nord-Norge, og ytterligere 50.000 kroner hvert år hvis man jobber i tiltakssonen, noe Khrono har skrevet om tidligere.

Tikker du av på alle de mulige ordningene, kan du få slettet inntil 361.000 kroner av studielånet ditt i løpet av tre år.

— Akkurat nå er det mange som lurer på hvilken utdanning de skal søke på og hva de skal bli. Noen vurderer kanskje å bli lærere, og da kan det være kjekt å vite at Lånekassen har ordninger som gjør at nyutdannede lærere kan få slettet deler av studielånet sitt, selv om man ikke studerer eller jobber i Nord-Norge, sier Kjetil Moen i Lånekassen.

Powered by Labrador CMS