Røe Isaksen møtte landets studentledere

Lørdag var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i løvens hule. På besøk hos Norsk studentorganisasjon (NSO).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen stilte opp til spørretime med landets studentledere. 

— Når det gjelder høyrere utdanning er jeg egentlig bare opptatt av en ting, og det er kvalitet.

Slik startet Røe Isaksen sin innledning i sitt møte med landets studentledere. Etter innledningen var det åpen spørretime.

Student på budsjett

I perioden 15. Oktober til 15. November testet Khrono, med meg som prøveklut, ut en tilværelse med å bare leve på studielånet gjennom prosjektet «Student på budsjett».

Jeg klarte det med et nødskrik og hadde 43 kroner igjen ved prosjektslutt. 

— Hadde du klart deg på studielånet, Røe Isaksen?

— Da jeg var student hadde ikke studiestøtten blitt underregulert så kraftig som den har blitt den siste årene og da var studiestøtten høyere sammenlignet med prisnivået. Jeg jobbet ved siden av noen semestre, mens i andre levde jeg på bare støtten. I tillegg hadde jeg penger fra sommerjobb som jeg kunne spe på utover resten av året. 

Bekymringen vår er at det blir dårligere profesjons=utdanninger ved å sikte seg inn mot å bli universiteter og at det er feil bruk av ressurser.

Torbjørn Røe Isaksen

— Har du lyst til å prøve i dag?

— Nei, jeg er ikke fristet til å gå tilbake til den tilværelsen der.

Universitetsdebatten

Både HiOAs leder for Studentparlamentet, Eline Stølan (bildet under), og Anders Hegland fra Høgskolen i Bergen (HiB) var opptatt av framtidig universitetsstruktur. Både HiB og HiOA er i gang med en prosess for å oppnå universitetsstatus.

— Du snakker om kvalitet i bredden og spissede miljøer. Vi lurer på om det også gjelder for profesjonsutdanningene med frysningen dere har foreslått i utdanningssektoren, spurte Hegland fra HiB.

— Det som står i regjeringsplattformen at det ikke blir noen nye universiteter. Det står ikke nøyaktig hvilken løsning som skal brukes og hva det skal bli isteden, svarte Røe Isaksen, og fortsatte:

— Bekymringen vår er at det blir dårligere profesjonsutdanninger ved å sikte seg inn mot å bli universiteter og at det er feil bruk av ressurser.

Leder i studentparlamentet ved HiOA, Eline Stølan, savner en mer spisset debatt rundt høgskolenes spørsmål om de kan bli universitet eller ikke.

— Statsråden sier at det ikke blir flere universiteter i Norge, men til HiOA har de sagt at de skal fortsette arbeidet sitt. Jeg skulle ønske meg en tydeligere avklaring, sa hun til Khrono etter spørretimen.

Årets resultat

De rødgrønne lovte studentene 11 måneders studiestøtte i sitt siste budsjett. Den nye regjering har skrinlagt dette, men har bevilget noe mer i studiestøtte.

Regjeringens statsbudsjett gir studenter omtrent 3500 kroner mer i året. En student vil i gjennomsnittet få rundt 7400 kroner i måneden

I forliket med KrF og Venstre er det også lagt inn løfter om ytterligere økning, men først med mulig virkning fra 2015 og senere.

NSO ikke fornøyd

Leder i NSO, Ola Magnussen Rydje (bildet over), sier han ikke er fornøyd med økningen på 3500 kroner i året.

— Det er riktig nok den største økingen på ti år, men vi krever at de innfører 11 måneders studiestøtte slik at vi har større mulighet til å studere uten å jobbe så mye ved siden av, sier Rydje.

Han sier at det ikke var forventet at statsråden kom med lovnader til landsstyremøtet, men forventer at studiestøtten vil øke i omfang og lengde etter hvert.

— De har forpliktet seg til å gi mer studiestøtte innen 2017, og jeg mener troverdigheten for det de lover om kunnskapssamfunnet står og faller på 2015-budsjettet om hvorvidt vi får innfridd 11 måneders studiestøtte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS