Masterstudiet i styring og ledelse er et av de mest populære på HiOA. I år er det 141 søkere til de 30 studieplassene, som tilbys på deltid. Førsteamanuensis Inger Marie Stigen underviser her fjorårets kull.

Flere søkere på masterstudier

Antall søkere til masterprogrammene ved HiOA økte med 12 prosent i år, men er fortsatt godt under nivået i 2012.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av masterprogrammene ved HiOA har hatt stor økning i antall søkere i år, viser tallene som er klare etter at søknadsfristen gikk ut 1. mars.

Totalt økte antall søkere med 12,3 prosent, men fordi antall studieplasser også har økt er det likevel en liten nedgang i antall søkere per studieplass. I fjor var det 2,8 søkere per plass, mens i år er det 2,7.

Studiedirektør Marianne Brattland er fornøyd med årets økning i søkertall.

— Dette går i riktig retning, men det egentlige svaret får vi først i mai når vi ser hvor mange av søkerne som er kvalifiserte. Vi har jobbet mye med å informere søkere om hva som kvalifiserer til opptak, og håper at vi vil se gevinster av dette arbeidet, sier hun.

Selv om det er flere søkere i år enn ifjor er det langt færre søkere per studieplass enn det var i 2012, da det var 4,4 søkere per plass. Ifjor ble søknadsfristen ved masterprogrammene endret og satt til 1. mars for alle, noe som var mye tidligere frist enn før og antall søknader gikk ned med 30 prosent i forhold til 2012.

Flere av instituttlederne ved HiOA har uttrykt stor bekymring over at HiOA har tidligere søknadsfrist enn mange av konkurrentene, og at høgskolen dermed kan gå glipp av gode søkere. I år har imidlertid det totale antall søkere tatt seg noe opp igjen, viser de ferske søkertallene.

Var spent på tallene

Et av masterprogrammene som har hatt stor økning i søkertallet er master i sykepleie - klinisk forskning og fagutvikling. Her var det 91 søkere i år, sammenlignet med 54 ifjor.

Dosent Finn Nordtvedt, som er faglig leder for masterprogrammet, er glad for økningen fra ifjor.

— Vi har vært spente på søkertallet, og dette er et godt tall. Det tyder på at vi har lykkes med arbeidet vi har gjort for å profilere masterstudiet og markedsføre det bedre blant studenter og i helsetjenesten, sier han.

Nordtvedt forteller at sier profilen til studiet er gjort tydeligere og mer funksjonsrettet, slik at det er blitt klarere hva slags kompetanse studiet gir.

— Vi har gjort det tydeligere overfor arbeidslivet hva slags kompetanse sykepleierne får hvis de tar programmet, samtidig som vi har jobbet med å rekruttere fra vår egen, store bachelorutdanning. Vi har nå en mer vitenskapelig master, som også gjør det mulig å gå videre med en PhD, sier han.

Han mener at årets søkertall kan tyde på at den tidlige søknadsfristen som ble innført fra fjorårets opptak ikke er noe stort problem.

— Jeg tror kanskje dette var et større problem ifjor, og at det ikke har hatt noen særlig betydning i år, sier han.

På søknadstoppen

Master i økonomi og administrasjon har suverent flest søkere blant alle masterprogrammene på HiOA med 443 søkere til de 55 studieplassene. Det vil si at det er 8,1 søknader per plass. Det er en betydelig oppgang fra ifjor, da det var 386 søkere, men fortsatt mindre enn i 2012 da det var 484 søkere.

Instituttleder Trine Ellekjær sier at hun er fornøyd med årets søkertall, selv om hun fortsatt mener at det er uheldig at søknadsfristen er 1. mars.

— Vi vet jo ikke hva søkertallet hadde blitt hvis fristen hadde vært 15. april, som de andre har. Jeg ser at søkertallene for mange av de andre masterstudiene ved HiOA har gått ned, så jeg mener fortsatt helt klart at det er uheldig at vi har en frist som er halvannen måned tidligere enn våre konkurrenter, sier hun.

Nest flest søkere per studieplass er det på master i styring og ledelse ved Institutt for  offentlig administrasjon og velferdsfag. Her er det 4,7 søkere til hver av de 30 studieplassene.

Mange med få søkere

Flere av masterprogrammene har bare litt over én søker per studieplass. Ifølge en oversikt fra studieadministrasjonen var det for eksempel 1,6 søkere per studieplass på master i universell utforming av ikt. På master i energi og miljø i bygg, var det i følge oversikten 41 søkere til 35 studieplasser, det vil si 1,2 per plass. Det er likevel mer enn ifjor, da det var 30 søkere til dette programmet.

— Det er bra at vi har en økning i søkningen. For oss er det som regel en del av søkerne som ikke er kvalifisert. For 2012 og 2013 var det omlag like mange kvalifiserte søkere, selv om det var langt færre søkere totalt i 2013, sier instituttleder Bjørn Wangensteen.

Han presiserer at programmet bare har 15 aktive studieplasser og resterende er for en retning som er under planlegging og starter opp i 2016.

HiOA har to nye masterprogrammer som har opptak for første gang i år. Den ene er master i fysioterapi, der det er 85 søkere til de 30 studieplassene. Den andre er master i journalistikk, som HiOA tidligere har tilbudt i samarbeid med Universitetet i Oslo. Her er det 66 søkere til 25 studieplasser.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS