Under to døgn igjen

Karen Setten har levd på kun studielån i snart en måned. På fredag kommer ny andel av studielånet inn på konto.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For 29 dager siden startet jeg opp mitt «student på budsjett»-prosjekt. Jeg fikk hjelp av en økonom til å sette opp budsjett. Den største utfordring så fra starten ut til å være et matbudsjett på 1100 kroner, samt lite eller ingenting til sosiale aktiviteter og andre nødvendige innkjøp. Denne uka har jeg utfordret meg selv til å lære om gjenbruk.

«Omg/lol/herregud» tenker du kanskje når du hører ordet gjenbruk eller Fretex. Det gjorde jeg også, men det er faktisk ikke så dumt som du tror. Du trenger bare nål og tråd.

Du er kanskje lei av maset om å spare penger nå? Jeg gir meg ikke og sier for siste gang: Tenk økonomisk.

Gjenbruk

Hver gang jeg hører ordene «Fretex», «gjenbruk» og «sy om», lukker jeg ørene og later som ingenting. Det har aldri vært noe for meg. Hvorfor sy om det kjedelige plagget du har fra før, når du faktisk kan kjøpe nytt? Slik har jeg alltid tenkt, og jeg eier heller ikke tålmodighet til å sy og strikke. Noen sier at gjenbruk er moderne. Kiss my ass. Jeg skylder på velferdssamfunnet.

Det er alltid like stas å kjøpe et nytt plagg, men den følelsen varer ikke veldig lenge. Derfor kan man like gjerne sy om det man allerede har i skapet fra før. Det er ikke noe vits å kjøpe en ny genser, bare fordi den har et lite hull. Såpass må man skjønne!

I denne episoden fikk jeg blant annet lappet sammen en genser. Jeg lærte hvordan jeg ”stoppet” en genser, som det heter på fagspråket. En ny genser hadde sikkert kostet meg mer enn 200 kroner, men nå fikk jeg fikset den og der sparte jeg alle pengene.

Lurt å bytte klær

Det er heller ikke så dumt å bytte klær med andre. Jeg ga fra meg to plagg med prislappen på og som har bodd i skapet siden april. Forbrukersamfunnet på høyeste nivå, men nå får i hvert fall noen andre bruk for det. I havet av utvaskete klær, fikk jeg med meg en glitterkjole hjem. Halvveis god handel, men man kan vel ikke forvente at alle er like dum som meg og lar ubrukte klær ligge igjen i skapet? Jeg er svak for materialistiske goder.

Mitt spørsmål til deg: Hvorfor kjøpe et nytt klesplagg, når du kan fikse på det gamle?

Teller ned til fredag

Nå teller jeg ned til fredag. Tiden går v-e-l-d-i-g sakte, ikke overraskende nok. Jeg ligger relativt godt an, men det er ikke fredag enda. Jeg er snart tom for sminke og har et stort munnsår i munnen som jeg gjerne vil bli kvitt med en gang. Det spørs om jeg har penger igjen.

I løpet av disse ukene har jeg vært på både Radio Nova og NRK Østlandssendingen og fortalt om prosjektet. Førstkommende fredag skal jeg være med på «Fredagsnytt» på Radio Nova og fortelle mer. Selv om budsjettprosjektet avsluttes fredag, kommer det oppsummerende episoder, så følg med på «Student på budsjett» på Khrono.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS