Professor fra Universitetet i Oslo, Trine Syvertsen, blir ny styreleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Brian Olguin, Universitas

Her er HiOAs nye styreleder

Kunnskapsdepartementet har oppnevnt medieprofessor Trine Syvertsen ved Universitetet i Oslo til ny styreleder på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsdepartementet har nå oppnevnt nye styrerepresentanter til høgskolestyret på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). 

Trine Syvertsen blir høgskolens første eksterne styreleder, med personlig vara Marit Lambrechts. Syvertsen jobber i dag som professor på Universitetet i Oslo (UiO), på Institutt for medier og kommunikasjon. Hun var fra 2007 til 2014 dekan på Det humanistiske fakultet ved UiO.

Anerkjent forsker

Syvertsen er en anerkjent forsker på områdene allmennkringkasting, medieregulering og mediekonvergens. Særlig på området allmennkringkasting er arbeidene hennes blitt standardreferanser. Hun har vært invitert taler ved tallrike internasjonale og nordiske konferanser, og medlem av IAMCRs International Council. Hun har blant annet også vært styremedlem i Morgenbladet, Gyldendal ASA og Universitets- og høgskolerådet (UHR). Hun takket ja til styreledervervet i går. Syvertsen har en doktorgrad fra Leicester University i 1992.

Sammen med en rekke andre styrerepresentanter ved ulike høgskoler og utdanningsinstitusjoner ble hun i dag utnevnt av departementet.

Generelt er det interessante tider i universitets- og høgskole-sektoren, både nasjonalt med alle struktur-endringer og ikke minst internasjo-naliseringen som pågår.

Trine Syvertsen

Dette er gode nyheter. (...) Det blir også både spennende og bra med bedre kontakt mellom HiOA og UiO.

Curt Rice

Vi står nå midt oppe i en strukturreform, der universitets- og høyskole-landskapet er i utvikling. Da trenger vi styrer som tenker strategisk og langsiktig. 

Bjørn Haugstad (H)

Les også: Tre kvinner oppnevnt som nye styreledere

— Jeg gleder meg

— Jeg gleder meg til dette, det er en interessant oppgave. Jeg ser fram til å bli bedre kjent med en annen utdanningsinstitusjon. Det viktigste vil være å få styret til å jobbe godt sammen. Generelt er det interessante tider i universitets- og høgskolesektoren, både nasjonalt med alle strukturendringer og ikke minst internasjonaliseringen som pågår, sier Syvertsen til Khrono.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Gode nyheter til Rice

— Dette er gode nyheter, sier påtroppende rektor, Curt Rice (bildet over), og fortsetter:

— Syvertsen har en lang og god erfaring fra universitets- og høgskolesektoren. Hun har hatt tunge og viktige lederoppgaver og er respektert i sektoren for arbeidet hun har gjort. Hun er en profilert kollega med masse kompetanse. Det blir også både spennende og bra med bedre kontakt mellom HiOA og UiO, sier han fornøyd.

Trine Syvertsen blir høgskolens første eksterne styreleder.

3 av 4 som ønsket

I tillegg til Syvertsen skal Shahzad Asghar Rana sitte i høgskolestyret, med personlig vara Are Turmo. I tillegg har Akershus fylkeskommune oppnevnt Gunnar Melgård (H) som også sitter i dagens styre. Hans personlige vara blir Ruth Solveig Birkeland.

Sittende rektor, Kari Toverud Jensen, leverte inn sine nominasjoner til departementet for snart fire måneder siden. Hun foreslo fire kandidater, etter å ha spurt veldig mange som takket nei. Tre av de nominerte er i dag oppnevnt av Kunnskapsdepartementet. 

Les også: Over 20 har takket nei til styreplass ved høgskolen

Her er de som ble foreslått av avtroppende rektor Kari Toverud Jensen:

  • Ann-Helén Bay (ble ikke oppnevnt), dr.polit. og direktør på Institutt for samfunnsforskning. Hun er også styremedlem ved Aalborg universitet i Danmark.
  • Shahzad Asghar Rana, (oppnevnt fast representant) Informatikk- og filologiutdanning og IT-gründer. Han er medlem av Teknologirådet og leder av Det kriminalforebyggende råd, varamedlem Oslo bystyre og har laget flere programmer i NRK og TV2.
  • Are Turmo, (oppnevnt som vara for Rana) Dr.philos. og avdelingsdirektør for Kompetanse og utdanning i NHO. Tidligere ansvarlig redaktør av Norsk pedagogisk tidsskrift.
  • Marit Lambrechts, (oppnevnt som vara for styreleder) Dr.scient og toppleder i Espirakonsernet. Hun har ca ti år med FOU-rettet virksomhet for Nycomed, Amersham og Sterling Whintrop, derav ca 8 år i Frankrike og USA. Cirka 10 år med oppbygging og ledelse av kompetansebedrifter innen helsesektoren, utvikling av konsepter og kjededrift (Alliance Boots AS og BootsFarmcevtfortagerna AB).

Disse fire hadde altså sagt ja til å sitte som eksterne representanter i høgskolestyret de neste fire årene. Kunnskapsdepartementet kan på fritt grunnlag vurdere kandidatene og også finne sine egne, og det har de nå gjort med styreleder Syvertsen.

Utover disse eksterne representantene skal Oslo kommune oppnevne sin egen kandidat med vara til høgskolestyret ved HiOA. Her er det tidligere kjent at tidligere skolebyråd i Oslo, Toger Ødegaard (H) skulle være foreslått og med personlig vara Astrid Søgnen. Men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Les også: Styre-sommel irriterar Rice

Strategisk og langsiktig

— Norge må omstille seg for å sikre arbeidsplasser og velferd i fremtiden. En viktig nøkkel er økt kvalitet i høyere utdanning og forskning. Vi står nå midt oppe i en strukturreform, der universitets- og høyskolelandskapet er i utvikling. Da trenger vi styrer som tenker strategisk og langsiktig. Jeg tror det nye styret for Høgskolen i Oslo og Akershus har gode forutsetninger for å gjøre nettopp det, sier stassekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad i en pressemelding. 

Trine Syvertsen og de øvrige styremedlemmene vil ha funksjonstid fra 1.august 2015 til 31.juli 2019. Det samme har tilsatt rektor Curt Rice og resten av ledelsen som så langt er ansatt. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS