knivstikkingen ved UIO

Svein Stølen: — Det er trygt å være på Universitetet i Oslo

Rektor Svein Stølen gikk fredag fra møte til møte med ansatte og studenter ved Universitetet i Oslo. — Dette er en alvorlig situasjon som preger institusjonen, sier han.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er tydelig på at det fremdeles er trygt å være på universitetet.

Det er en alvorspreget rektor ved Universitetet i Oslo som nettopp har fullført et informasjonsmøte med studentene ved Farmasøytisk institutt.

Fredag formiddag hadde Svein Stølen samlet ansatte og studenter ved instituttet for å informere om det dramatiske knivangrepet dagen før. En kvinnelig ansatt endte med kritiske skader, en annen kvinnelig ansatt fikk lettere skader, og en mannlig student som er siktet for drapsforsøk.

— Hendelsen preger noen mer enn andre. Vi prøver å ta vare på de som er direkte lidende av dette, pårørende, ansatte og studenter, og gi helsetjenester til dem. Jeg er veldig opptatt av at folk snakker sammen om dette, at de møter hverandre i grupper. Og jeg er veldig opptatt av at de må beskytte seg selv fra alle som er på utsiden, sier Stølen. 

Det ble avholdt informasjonsmøter for ansatte og studenter ved Farmasøytisk institutt om knivangrepet torsdag ettermiddag.

Komme tilbake til normalen

Stølen forteller at møtene med ansatte og studenter ved instituttet var preget av alvor og interesse.

— De setter pris på at vi tar dette på alvorlig, gir de rådene vi gir og stiller opp med det de trenger av ressurser. Og så er vi tydelig på at det er en tid for alt. Nå er det først og fremst å ta vare på folk. 

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo, Belinda Eikås Skjøstad, bekrefter at knivstikkingen preger de ansatte.

— Man føler seg veldig utrygg. Dette er bare en trist hendelse, sier hun.

Stølen forteller at de forsøker å komme tilbake til normalen så fort som mulig. 

— Vi har undervisning i dag. Det er en alvorlig stemning, som preger oss, men det er en enkeltstående situasjon, selv om den er svært alvorlig. Det er trygt å være på Universitetet i Oslo, sier Stølen. 

Eikås Skjølstad er fornøyd med måten universitetet har håndtert hendelsen så langt, blant annet med å gå ut med tilbud om å kontakte bedriftshelsetjenesten.

— Nå er det opp til universitetet å følge opp sikkerhetssituasjonen og hjelpe de som føler seg utrygge. Det er den klare forventningen vår, sier hun.

Vil følge opp

Leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR), Sunniva Whittaker, sier til Khrono at hele universitets- og høgskolesektoren er rammet av hendelsen ved en avdeling ved Det farmasøytiske institutt torsdag.

— At det var akkurat Universitetet i Oslo som ble rammet av dette nå, kan være tilfeldig. Så dette er noe vi alle føler og kjenner på, sier Whittaker til Khrono.

Fredag formiddag meldte politiet at de har gjennomført det første avhøret av den mannlige studenten som er siktet for drapsforsøk og kroppsskade. Han skal fremstiller for varetektsfengsling lørdag. 

Politiet kommer til å be om fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud. Det opplyser politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe i Oslo politidistrikt til NTB.

Ifølge TV2 har politiet også snakket med den alvorlig skadde kvinnen fredag. 

Sunniva Whittaker sender sine tanker til alle de som er berørte av hendelsen i Oslo.

— Dette er en hendelse som ryster hele UH-sektoren. Våre tanker går til alle som er berørte, sier Sunniva Whittaker, som bekrefter at UHR kommer til å følge opp hendelsen i Oslo.

— Hvordan har vi ikke hatt anledning til å diskutere ennå, sier UHR-lederen og rektoren ved Universitetet i Agder.

Hun har aldri opplevd noe lignende i sin fartstid innenfor akademia og høyere utdanning.

— Nei, det har jeg ikke, sier Whittaker.

Ingen økt trusselsituasjon

HR-direktør ved Universitetet i Bergen (UiB), Sonja Dyrkorn, sier til Khrono at det ikke er noen økt trusselsituasjon ved UiB som følge av voldshandlingen ved Universitetet i Oslo torsdag kveld.

— Vi har til enhver tid tett dialog med Kunnskapsdepartementet og sikkerhetsmyndigheter når det gjelder disse tingene. Vi følger nasjonale rammer når det gjelder beredskap og sikkerhet, sier Dyrkorn.

Dyrkorn sier at det ikke har skjedd lignende hendelser ved UiB som den ved UiO.

— Ikke med denne alvorlighetsgraden, nei.

— Hender det at dere får trusler?

— Ikke konkret, men dersom for eksempel det blir etablert en økt trusselsituasjon nasjonalt, vurderer vi fortløpende i hvilken grad det også kan komme til å gjelde UiB, svarer HR-direktøren.

— Det er ingen økt trusselsituasjon ved UiB på det nåværende tidspunkt, og vi frykter ikke at det skal skje noe her utover det vi eventuelt måtte få beskjed om å forberede oss på via nasjonale sikkerhetsmyndigheter, sier Dyrkorn videre.

Hun kaller hendelsen på Majorstuen i Oslo torsdag for forferdelig.

— Det er veldig trist at slikt skjer, og det er selvsagt tøft å oppleve for de involverte og deres pårørende, sier Dyrkorn.

Råd om pressekontakt

En del av beredskapsplanen er å styrke vaktholdet. Da Khrono besøkte lokalene til Statens Arbeidsmiljøinstitutt fredag morgen, var det flere vakter til stede ved bygget. De samme vaktene var på plass da informasjonsmøtet for studentene ble avholdt i lokalene til Det utdanningsvitenskapelige fakultet. 

— Det er rutine og en naturlig del av beredskapsplanen, svarer Stølen på spørsmål om det er en skjerpet sikkerhetssituasjon ved universitetet. 

Vaktene på utsiden av Det utdanningsvitenskapelige fakultet er en del av beredskapsplanen, forteller rektor Svein Stølen. Vaktene kan sees til høyre for den gule inngangen.

Et av rådene universitetsledelsen har kommet med til studenter og ansatte, er å tenke gjennom om de ønsker å snakke med pressen.

— Alle vet at i en situasjon som denne så kan du si mer til pressen enn det du har lyst til i etterkant. At du kan angre på det. Vi har vært veldig tydelige på at det er råd vi får fra dem som er vant til å jobbe med kriser av ulike art.

Budskapet så ut til å ha sunket inn. Studentene som var med i informasjonsmøte fredag formiddag, gikk målrettet forbi de få journalistene som ventet utenfor.

— Har du oppfordret ansatte og studenter til å ikke snakke med pressen?

— Jeg oppfordret ikke til noe som helst. Det eneste vi sier er at vi gir de rådene som kriseberedskapsteamet gir. Vi har ikke gitt et forbud eller kommet med en anbefaling, men vi sier at dette er et typisk råd i slike situasjoner. Det har vi gjengitt, og det mener jeg er riktig.

Powered by Labrador CMS