korona

Svenske forskere: Mislykket koronastrategi

22 svenske forskere ber politikerne gripe inn. Forskerne mener Sveriges plan for å håndtere korona-utbruddet er mislykket.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har fått kritikk for at Sverige ikke har strenge nok korona-retningslinjer. Her sammen med spesialrådgiver Svante Werger fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Folkhälsomyndigheten har misslyckats - nu måste politikerna gripa in».

Det skriver 22 svenske forskere i et debattinnlegg i Dagens Nyheter. De 22 er svært kritisk til de svenske folkehelsemyndighetenes håndtering av koronautbruddet. De siste offisielle tallene fra Sverige, fra tirsdag, viser at 1033 mennesker er døde. Tallet i nabolandene Finland og Norge var på samme tidspunkt 59 og 136.

Vil stenge skoler

I Sverige har skoler og barnehager vært åpne siden koronaviruset fikk fotfeste i Europa. De andre tiltakene, som størrelsen på folkegrupper som kan være sammen, er også mildere i Sverige enn i mange andre land.

Nå mener de 22 forskerne at noe må gjøres.

— Folk har ikke fattet alvoret. Dersom vi tar et krafttak nå, kan vi minske spredningen.

Det sier Jan Lötvall, professor i medisin ved Göteborgs universitet, til Aftonbladet. Han er en av de 22 som har skrevet under.

Lötvall sier til Aftonbladet at å stenge skoler er det han har mest tro på. I innlegget lister forskerne også opp en rekke andre tiltak: Stenge restauranter, at alt helsepersonell som jobber med eldre må ha smittevernutstyr, og man må kreve at hele familien går i karantene dersom et familiemedlem er sykt eller tester positivt for viruset.

Avviser kritikken

Sveriges sjefsepidemolog Anders Tegnell avviste kritikken fra forskerne på en pressekonferanse tirsdag.

– Jeg forstår ikke hva de mener. Helsevesenet har hele tiden hatt kontroll, sa Tegnell, ifølge NRK, før han fortsatte:

– Om du ser på kurven har vi ganske konsekvent hatt rundt 60 døde per dag. Der vil vi lande også etter helgen. Vi har hatt en uheldig utvikling innen eldreomsorgen, og det har vi begynt å jobbe hardt med.

Tegnell sa også at han ville benekte at helsemyndighetene ikke har en gjennomarbeidet strategi.

— Det er noen grunnleggende feil i kritikken. Mer ønsker jeg ikke å kommentere.

Professor støtter Tegnell

— Man skal aldri la politikere og synsere styre helsevesenet, det må gjøres av dem som kan det. Det er en avansert vitenskap, men det blir ofte slik at det er politikere som rykker inn.

Det sa Agnes Wold til Khrono i mars. Wold er overlege og professor i klinisk bakteriologi ved Göteborgs Universitet. Hun har forsvart den svenske strategien, og har vært tydelig på at skolene bør være åpne. Samtidig sa hun at situasjonen kan endre seg.

— Men vi er ikke der nå. Det er ikke slik at halvparten har korona, det er ikke flere barn enn voksne som har det. Det var voksne som kom hjem med smitte fra Alpene. Selvsagt finnes det smittede barn også, men dette er ikke som forkjølelse og influensa, som framfor alt rammer barn.

Powered by Labrador CMS