Nye rammeplaner

Sykepleiere får nei til å forbedre karakterene sine

Utdaterte emnekoder skaper trøbbel for flere sykepleierstudenter.

Leder i Norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener sykepleierne har krav på å få tatt opp igjen eksamenene fra gamle rammeplaner.
Publisert

Sykepleierutdanningene fikk ny rammeplan fra og med studieåret 2020/2021.

Nå setter denne kjepper i hjulene for uteksaminerte sykepleierstudenter som ønsker å ta opp igjen eksamener for å forbedre karakterene sine for å søke opptak til videreutdanning. Flere av masterutdanningene i sykepleie krever C i snitt.

Men nå blir flere sykepleiere møtt med nei fra høgskolene, skriver Sykepleien.

— Et paradoks

Magni Gaustad, som ble uteksaminert sykepleier ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) i 2015, er blant dem.

— Vi mangler spesialsykepleiere, i hvert fall ute i kommunene. Du får også alltid høre at du som sykepleier har alle muligheter - at du kan bygge på å spesialisere deg innenfor alt mulig. Men det stemmer jo ikke. Samtidig ønsker jo også politikerne at flere sykepleiere skal videreutdanne seg. Det er et paradoks, sier Gaustad til Sykepleien.

Årsaken til at Gaustad fikk nei fra HVL er at den nye rammeplanen har andre, nye emnekoder. Det er altså ikke mulig å ta opp igjen fag med gamle emnekoder.

Og Gaustad er ikke alene. Flere sykepleiere forteller de samme historiene på Sykepleierforums Facebook-side, ifølge Sykepleien.

— Har krav på å kunne forbedre

Norsk sykepleierforbund (NSF) har fått flere henvendelser om problemstillingen.

De har sett nærmere på regelverket og hevder at utdanningsinstitusjonene ikke følger gjeldende forskrifter, skriver Sykepleien.

Ifølge forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen skal det alltid finnes en overgangsordning når det kommer nye rammeplaner.

— Slik vi tolker retningslinjene, er alle utdanningene pliktig til å tilby sykepleiere som har fulgt den gamle rammeplanen fra 2008, mulighet til å ta ny eksamen frem til 31. desember 2023. Altså har studenter krav på å kunne forbedre sine karakterer etter den gamle rammeplanen, sier Larsen til Sykepleien.

Viseinstituttleder ved HVL, Dagrun Kyrkjebø, opplyser til Sykepleien at de har gode overgangsordninger og at det er mulig å ta opp igjen fag fra den gamle rammeplanen, men at eksamensforskriften ved høgskolen gir rett til å forbedre karakter bare inntil et år etter fullført grad.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Nasjonale trumfer lokale forskrifter

Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) bekrefter overfor Sykepleien at høgskolene og universitetene må tilby eksamen etter gammel rammeplan ut 2023.

Men han bekrefter også at det er individuelle regler og forskrifter ved de ulike institusjonene.

Ved HVL, for eksempel, sier som nevnt eksamensforskriften at man ved alle studier kan forbedre karakterer inntil et år etter fullført grad.

Men, sier Asheim til Sykepleien:

— Hvis utdanningsinstitusjonenes forskrift og nasjonal forskrift er motstridende, går den nasjonale forskriften foran, så lenge den gir studenten bedre rettigheter.

Powered by Labrador CMS