Forskere skal forske. Ledere skal lede, sier forskningsdirektør Morten Irgens ved HiOA, som ikke har registrert noen ting i forskningsdatabasen Cristin. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Svært ulik publisering blant rektorfavorittene ved HiOA

Tromsøprofessor Curt Rice har over 200 innførsler i forskningsbasen Cristin, mens forskningsdirektør Morten Irgens har én avisartikkel registrert.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av de aktuelle rektorkandidatene ved Høgskolen i Oslo og Akershus har svært ulik publiseringsmengde og innførsler i forskningsdatabasen Cristin.

Akademiske resultater og vitenskapelig kompetanse var et viktig tema da styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus diskuterte hvilke kriterier som skulle gjelde for en ny og tilsatt rektor ved høgskolen.

Enkelte styrerepresentanter gikk tilogmed så langt at de ville fjerne de fleste kravene til personlige egenskaper og ledelseserfaring, og nesten utelukkende legge vekt på det vitenskapelige. Kravene til slutt ble en blanding, der de opprinnelige kravene til personlige egenskaper og ledererfaring ble tonet ned.  

I tillegg ble det lagt stor vekt på medieerfaring og synlighet i samfunnsdebatten. 

Les også: Styret vedtok ansatt rektor

Jeg har ikke lagt inn noe som helst i Cristin; jeg har ikke hatt behov for det.

Morten Irgens

Tre av rektorsøkerne har bekreftet at de var inne til et finaleintervju hos det store instillingsutvalget torsdag i forrige uke. De er HiOA-dekan Nina Waaler, forskningsdirektør ved HiOA, Morten Irgens og Tromsøprofessor Curt Rice. 

Les også: Tre rektorkandidater til finale

Khrono har sjekket de tre finalistenes oppføringer i forskningsdatabasen Cristin og har funnet store ulikheter mellom kandidatene. 

(Foto: Tom Benjaminsen)

Rice: 200 Waaler: 33 Irgens: 1

Professor ved Universitetet i Tromsø, Curt Rice (bildet over), som forøvrig også er styreleder i forskningsdatabasen Cristin, har 200 innførsler, og en fjerdedel av disse er fra 2014. Han har 18 forskningsartikler alene eller sammen med en annen forfatter, hvorav seks er på nivå 1 (fem som aleneforfatter) og 12 på nivå 2 (6 som aleneforfatter).

På de 7 artiklene innenfor begge kategoriene der han har samarbeidet med andre er Rice sitt bidrag totalt 2,3 artikkelandeler. Han har også en monografi på nivå 2, sammen med en medforfatter.

I den motsatte enden av skalaen av de tre finner vi forskningsdirektør Morten Irgens. Han har kun registrert én avisartikkel, og den er fra Dagsavisen i 2014. 

Nina Waaler, som tidligere het Nina Waaler Loland, har 33 innførsler hvorav sju er forskningsarbeider, seks på nivå 1 og én på nivå 2. Det øvrige er medforfatterskap som utgjør omlag en halv artikkelandel på henne alene. Hun har også 19 formidlingsbidrag via ulike konferanser. 

Irgens: Har ikke hatt behov

Vi har spurt Irgens om det faktisk stemmer at han ikke har mer enn én avisartikkel registrert i Cristin, og hvorfor det eventuelt ikke er flere registreringer. Han svarer via sms: 

— Jeg  bodde mesteparten av perioden 1991 til 2009 i utlandet og tok forskningen min ut i andre kanaler.  Resultatene fra min doktorgrad dannet teknologigrunnlaget for firmaet jeg startet der (og som fortsatt eksisterer og har det bra) og arbeidet med å utvikle teknologien videre er også underlagt ip-rettighetsavtaler, og er ikke publisert. Forskningen min på Senter for industriforskning og SINTEF fra slutten av åttitallet og tidlig nittitallet var industriell oppdragsforskning. Jeg har ikke lagt inn noe som helst i Cristin; jeg har ikke hatt behov for det, skriver han.

Ledere skal lede

— Men kanskje du skal vurdere å legge det inn? Vi sammenligner de tre finalerektorkandidatene på publisering og formidling blant annet. Økt publisering er også en viktig bit av HiOAs universitetsstrategi. Mener du at alle bør kunne velge om de vil registrere forskningen sin i tellekantsystemet eller ikke? 

— Vi skal vurderes på lederegenskaper og ikke publiseringspoeng. Forskere skal forske. Forskere i Norge rapporterer inn i tellekantsystemet. Ledere skal lede. Ikke forske. Og de skal evalueres på andre grunnlag enn forskerne, avslutter forskningsdirektøren via sms. 

Høivik: Oppsiktsvekkende

— Det er jo litt oppsiktsvekkende, nesten morsomt, at det ikke kommer opp noen resultater, men kun ett treff på en avisartikkel, når man søker på forskingsdirektøren ved HiOA i databasen Cristin, sier dosent ved høgskolen, Helge Høivik.

— For meg kan det virke som om Irgens har mye utviklingsarbeid, altså U’en i FoU, og ikke så mye forskning å vise til. Jeg er jo i utgangspunktet positiv til det og synes det er viktig å legge vekt på utvikling, sier Høivik, men han synes også det er noe dobbeltmoral ute og går her.

Logisk brist

— Det er jo en logisk brist i argumentasjonen når Irgens sier at han ikke «har hatt behov for» å legge inn forskningen sin i Cristin. Jeg har strengt tatt heller ikke noe behov for det, men det kan vi vel ikke velge? Akademia forholder seg til databasen Cristin og tellekantsystemet enten man liker systemet eller ikke, sier Høivik.

Han viser til at nettopp akademiske resultater var en av de tingene det ble lagt stor vekt på under diskusjonen i høgskolestyret når de skulle sette opp kvalifikasjonskriteriene til den som skulle bli ny rektor.

Stor forskjell på twitter

Om forskjellene er store når det gjelder vitenskapelig publisering er de minst like store når det gjelder finalistenes synlighet og aktivitet i sosiale medier. All tre har twitterkonto. Curt Rice er på toppen blant twittereliten i Tromsø, med rundt 13.000 følgere og etter å ha postet 22.000 twittermeldinger siden åpningen av kontoen sin i mars 2009.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

I den andre enden finner vi Nina Waaler (bildet over) som i grunnen ikke er aktiv i det hele tatt. Hun har 44 følgere og har twitret fire ganger - alle gangene 24.februar i år, men hun har hatt konto siden desember 2011. 

Morten Irgens er registrert med to kontoer, en engelsk og en norsk, men der han er mest aktiv har han 399 følgere og har lagt ut 827 twittermeldinger siden  august 2010. 

Ulik medieomtale

Når det gjelder synlighet i mediene, utifra registreringer i klipptjenesten Retriever, er Morten Irgens på topp av de tre ved å være nevnt 112 ganger siste tre år. Curt Rice er omtalt eller nevnt 75 ganger og Nina Waaler ni ganger i samme periode i Retriever. Dette er i den norske tjenesten. Rice har blant annet 156 treff bare i avisen The Guardian der han er fast spaltist. 

Googler vi de tre får vi 2.300 treff på Nina Waaler, 9.920 treff på Morten Irgens og 25.600 på Curt Rice. 

HiOA-styret skal ansette ny rektor førstkommende tirsdag, og høyst sannsynlig blir det en av disse tre.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS