de falske universitetene

Terskelen for å anmelde falske universitet kan være for høy

— Siden det er lovbrudd vi snakker om, mener jeg vi må ta en runde på hvorvidt sanksjonsmulighetene er gode nok, sier statsråd Henrik Asheim.

— Vi skal ha tillit til at de som bærer universitetstittelen er ordentlige og godkjente institusjonerer, sier Henrik Asheim (H).

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) vil ha en diskusjon om hvordan man kan håndtere såkalte diplom- og vitnemålsmøller.

Khrono har avslørt at det finnes falske universiteter i Norge, driftet av to nordmenn, som blant annet driver virksomheten sin spredt over store deler av i Midtøsten.

Diplomer deles blant annet ut under fasjonable arrangmenter på hotell i De forente arabiske emirater. Sentrale personer i nettverket hevder at diplomene er godkjent av norske myndigheter.

Khrono har også snakket med personer som har betalt tusener av dollar for kurs som aldri fant sted.

— Siden det er lovbrudd vi snakker om, mener jeg vi også må ta en runde på hvorvidt sanksjonsmulighetene er gode nok, og om terskelen for eventuell politianmeldelse er for høy, skriver Asheim i en e-post til Khrono.

Vil ha en diskusjon med Nokut

Khrono har spurt Asheim om Kunnskapsdepartmentet planlegger å bruke ressurser på å gjøre noe med problemet falske universiteter.

— Vi skal ha tillit til at de som bærer universitetstittelen er ordentlige og godkjente institusjoner. Etter at Nokut tok kontakt med organisasjonen og opplyste om lovbruddet ble organisasjonen slettet. Det er veldig bra, men det at denne konkrete organisasjonen er ute av verden betyr ikke det at problemet er borte, svarer Asheim.

— Derfor vil jeg ta initiativ til et møte med Nokut for å diskutere om de har de verktøyene de trenger for å håndtere lignende saker i fremtiden.

Ikke gode nok sanksjonsmuligheter

Fem ulike norske myndighetsinstanser ble varslet om de falske universitetene styrt fra Norge, uten at noen foretok nærmere undersøkelser.

Tilsynsdirektør i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), Øystein Lund, mener det er alvorlig at norsk omdømme kan misbrukes på denne måten.

Tilsynsdirektør Lund sier de har vært i dialog med Kunnskapsdepartementet både før og etter Khronos saker om organisasjoner som utgir seg for å være universiteter.

— Vi ser på om sanksjonsmulighetene våre er gode nok. Slik det er i dag kan vi følge opp med sanksjoner dersom tilbudene er rettet mot et norsk marked, men hvis de verken har adresse i Norge, eller retter seg mot et norsk marked, vil vår juridiksjon være begrenset. Vi kan for eksempel ikke agere overfor virksomhet i land i Midtøsten dersom virksomheten ikke er registrert i Norge, har konstitutert administrerende direktør i Nokut, Øystein Lund sagt til Khrono.

Powered by Labrador CMS