Prorektor på UiO Ragnhild Hennum. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Prorektor på UiO Ragnhild Hennum. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Avslutter alderstesting av mindreårige asylsøkere

Universitetet i Oslo vil ikke levere nytt anbud på alderstesting for Utlendingsdirektoratet. Etiske hensyn har påvirket beslutningen, sier prorektor Ragnhild Hennum til Universitas.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alderstesting av asylsøkerbarn som kommer alene til Norge har blitt utført i tilfeller hvor Utlendingsdirektoratet (UDI) har vært usikre på hvorvidt asylsøkeren er under 18 år. 

En del av alderstestingen foregår ved hjelp av klinisk undersøkelse og røntgen av tennene. Fram til slutten av måneden gjøres det ved det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo(UiO), men etter at kontrakten utløper i slutten av måneden, vil de ikke levere et nytt anbud, ifølge Universitas.

Dokumenter de har fått innsyn i viser at institusjonen har fått betalt opp mot 14 millioner kroner for å utføre testene.

Etiske hensyn del av vurderingen

Nå bekrefter prorektor Ragnhild Hennum overfor studentavisa at etiske hensyn var en del av beslutningen om å slutte å utføre testene. 

Som fagperson mener jeg, i likhet med Legeforeningen, at det er svært kritikkverdig og uetisk å bruke metoder som er beheftet med så stor grad av metodesvakhet og så store standardavvik.

Ellen Annexstad

Jens Grøgaard og hans firma Barnesak AS utførte deler av undersøkelsene på oppdrag for UDI fra 2013, men fikk skarp kritikk etter å ha blitt klaget inn for Rådet for legeetikk, slik VG skrev om i desember.

Blant annet fordi røntgenbildene av hender sammenlignes med røntgen av amerikanske barn på 50-tallet for å avgjøre hvorvidt asylsøkerne er over eller under 18 år. 

— Uetisk

Universitas har snakket med barnelege Ellen Annexstad, som stiller spørsmål til bruk av metoden.

— Som fagperson mener jeg, i likhet med Legeforeningen, at det er svært kritikkverdig og uetisk å bruke metoder som er beheftet med så stor grad av metodesvakhet og så store standardavvik. Dette gjelder i høyeste grad når konsekvensene for de som blir underlagt disse undersøkelsene er så store som de er, sier barnelege Ellen Annexstad til Universitas.

I 2015 og 2016 testet Det odontologiske fakultet alderen til sammen 3501 asylsøkere, ifølge avisen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS