Rektor ved Det kinesiske universitetet i Hongkong, Rocky Tuan, blir trukket fram som en av de viktigste personene i akademia iinternasjonalt 2019. Foto: CUHK

Times Higher Education: Her er årets navn i akademia internasjonalt i 2019

Personer. THEs liste over årets navn i akademia inneholder både rektorer, varslerer og nobelprisvinnere. Øverst står rektor ved Det kinesiske universitetet i Hongkong.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Times Higher Education (THE) publiserte denne uken en liste over hvilke mennesker i den høyere utdanningssektoren som har vært mest betydningsfulle i 2019.

Listen inneholder i stor grad akademikere og administrative personer, som har vært med å forme debatten om høyere utdanning i året som har gått.

Hongkong-rektor

Øverst på listen troner rektor ved Det kinesiske universitetet i Hongkong, Rocky Tuan, som i høst har lagt ned en enorm innsats for å prøve å roe gemyttene mellom demonstrantene og politiet.

— Ingen har stilt opp for studentene slik som Rocky Tuan har gjort. Vi har sett bilder av at han har våget seg inn i det som kunne se ut som en krigssone i midten av november, hvor han prøvde å forhandle frem en fredelig avtale mellom demonstrantene og myndighetene inne på universitetsområdet, kan man lese i THEs artikkel.

I månedene før de mest alvorlige opptøyene i november nådde Tuan ut til studentene og demonstrantene og lyttet til det de hadde å si, samtidig som han ba om at de voldelige opptøyene måtte ta slutt. Selv om han ble kritisert av flere lederskikkelser i sektoren og myndighetene, fortsatte han å jobbe for fred.

— Nå starter jobben med å gjenoppbygge universitetet, skriver THE til slutt i sin forklaring på hvorfor Tuan har vært en av de viktigste personene i sektoren i 2019.

Diskriminering ved britiske universiteter

Nicola Rollock. Foto: Twitter

En annen person som blir trukket fram er Nicola Rollock, som har satt fokus mot at det fortsatt er store utfordringer knyttet til diskriminering av fargede ved britiske universiteter.

Rollock foreleser i kapital og utdanning ved Goldsmiths, University of London, og har i 2019 lagt fram en rapport med navn Staying Power, som har fokusert på hvordan fargede kvinnelige professorer opplever arbeidsdagen ved britiske universiteter. Rapporten avslørte at eksplisitt og passiv mobbing knyttet til etnisitet fortsatt er et problem i den høyere utdanningssektoren.

— Rollock har tatt budskapet sitt langt utover de vanlige politiske kretsene, blant annet gjennom en artikkel i Vouge, med tittelen «Vi trenger snarest flere fargede kvinnelige professorer ved universiteter i Storbritannia», skriver THE.

Statistikkprofessor oppdaget feil

Neste person på THEs liste er statistikkprofessor Jane Hutton, som er tilknyttet University of Warwick, like sørvest for Coventry.

Debatten om Storbritannias største pensjonsfond innen høyere utdanning har delt sektoren i to i 2019. Jane Hutton varslet en feil i beregningen av ordningens mye omdiskuterte finansieringsmangel, og har hevdet at hun har blitt hindret i å undersøke saken nærmere.

At hun til slutt valgte å snakke offentlig om dette førte til flere konsekvenser for Hutton, som uansett har lovet ikke å gi seg.

— Hun presser på for å få større åpenhet rundt beregningen av underskuddet, skriver THE.

Nobelprisvinner

Esther Duflo, professor i fattigdomsbekjempelse og utviklingsøkonomi, Massachusetts Institute of Technology.

Duflo fikk, som andre kvinne noensinne, nobelprisen i økonomi sammen med ektemannen og professor Abhijit Banerjee og Michael Kremer fra Harvard, etter å ha kastet lys over den globale fattigdommen i India, Kenya, Ghana og Marokko gjennom eksperimentelle forsøk å bedre situasjonen.

De andre navnene på listen

  • Michael Ignatieff, rektor ved Det sentraleuropeiske universitet i Budapest/Wien.
  • Gerd Schröder-Turk, universitetslektor i matematikk og statistikk ved Murdoch University i Australia.
  • Jim Johnson, rektor ved University of Alaska.
  • Baroness Wolf, Sir REoy Griffiths professor i offentlig sektorledelse ved King's College London.
  • Direktør for akademisk integritet ved University of South Australia Business School, Tracey Bretag, og førsteamanuensis og dekan ved fakultetet for kunst- og samfunnsvitenskap ved UNSW Sydney, Cath Ellis.
  • Dame Athene Donald, mester ved Churchill College, Cambridge.
  • Toby Merrill, foreles i jus ved Harvard University.

Les mer om årets personer her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS