studiestart

Turister utkonkurrerer studenter på boligjakt

Tromsø har opplevd en eksplosiv vekst i turismen. Det går ut over studenter på boligjakt, mener studentleder.

Leder av Studentparlamentet ved UiT, Jonas Dahlberg Toft, mener leiemarkedet for studenter er ille.
Publisert

Tromsø (Khrono): — Det er ikke kritisk, men det er ille. Jeg hørte i går at en i administrasjon hadde fått en e-post for en student som ikke hadde funnet sted å bo i Tromsø, og dermed ikke ønsket å komme hit.

Leder av Studentparlamentet ved UiT, Jonas Dahlberg Toft, snakker om boligsituasjonen for studenter i Tromsø. Og da spesifikt det private markedet. For Tromsø har den ønskede dekningen på 20 prosent studentboliger. Utfordringen er turistene, mener Toft. 

— Tromsø er en veldig stor turistby, og har blitt mye større. Airbnb har blitt veldig lukrativt. Det er mange som leier ut der, og det betyr færre boliger til studentene, sier Toft. 

NHO Reiseliv betegner veksten i turismen som eksplosiv og viser til en vekst i såkalt nordlys-turisme på 1000 prosent fra 2008—18. 

90 prosent økning

Den samme tendensen har også boligdirektør i Norges arktiske studentsamskipnad, Jens Nordås-Johansen, sett. 

— Vi ser at turismen har blomstret veldig i Tromsø de siste årene, og det gjør at mange velger å heller leie ut til turister i korte perioder, fordi at de får samme inntekter, men de kan også disponere rommet til eget bruk i perioder, sier Nordås-Johansen. 

Khrono har spurt Airbnbs norske filial om de har sett en økning i antall utleieboliger i Tromsø de siste fem årene, og om de opplever at det har blitt mer populært å leie ut til turister. Airbnb har ikke besvart henvendelsen.

Ifølge avisa Nordlys, som viser til analysebyrået Capia, var det tidligere i år 1350 boliger i Tromsø som tilbys til korttidsleie gjennom Airbnb og Homestay. Tallet omfatter alt fra hybler til eneboliger, og er en økning på 91 prosent siden i fjor.

Toft forteller at han har forsøkt å undersøke påstanden om Airbnb sin vekst, men har funnet at det er vanskelig å finne tall som stadfester påstanden. 

— Men vi har sett at Airbnb-markedet har blitt større, og vi har sett at det har blitt noe verre for studenter. Og vi får ikke det til å gå opp når det har blitt flere boliger hos samskipnaden. Vi vet at Tromsø er en veldig stor turistby, og har blitt mye større. Og det er helårsturisme. Hvis det hadde vært mer sesongbasert turisme, så kunne vi kanskje sett mer svingninger. Men det gjør vi ikke, sier han.

Boligdirektør i Norges arktiske studentsamskipnad, Jens Nordås-Johansen, ser også hvordan turismen og AirBnB-utleie påvirker leiemarkedet for studenter.

Inngikk avtale

En konsekvens av dette er at leieprisene blir presset opp. 

De siste årene har leieprisene i Tromsø økt drastisk, og leieprisene har enkelte år hatt en like stor økning som hovedstaden Oslo. 

— Prisene er høye i Tromsø. De øker mye, også på landsbasis, og siste undersøkelse viser at leieprisene i Tromsø øker omtrent på likt nivå som Oslo, med 10 prosent det siste året, sier Nordås-Johansen. 

For å møte behovet rundt studiestart inngikk studentsamskipnaden denne uka en avtale med Tromsø kommune om å bruke et nedlagt hotell som en nødløsning for hjemløse studenter. 

— Generelt sett klarer markedet å ta inn alle studentene som ønsker å studere her i Tromsø, men vi ser at kapasiteten er helt sprengt ved studiestart, sier Nordås-Johansen. 

Tromsø kommune og Norges arktiske studentsamskipnad har inngått en leieavtale om Sydspissen hotell. Avtalen strekker seg fram til jul.

— Stive priser

— Det er dyrt som faen. 

Det sier student Simen Eriksen (21). Han begynte denne uka på en bachelorgrad i havteknologi ved UiT. 

Opprinnelig er han fra Båtsfjord, et lite tettsted helt nordøst i Norge. Det er første gang han bor utenfor kommunen. 

— Det er stive priser for veldig lite. Man må regne med å betale over 10.000 for 30—40 kvadratmeter. Selv har jeg vært heldig å betaler 7.500 for stedet jeg bor, sier Eriksen. 

Det ble i fjor vedtatt i Stortinget at studielånet skulle økes. Heltidsstudentene vil for studieåret 2023/2024 få 137.907 kroner fordelt på 11 måneder. Den største utbetalingen skjer i august og er på 25.094 kroner, mens resten av høsten vil månedsbeløpet være 9403 kroner.

Deler bad

Studentene Sara Gude (20), Stepan Ermilov (19) og Lars Martin Skjærvik (21) har  funnet seg sted å bo gjennom studentsamskipnaden og et studenthjem. 

— Jeg måtte ringe ganske mange ganger for å mase, sier Gude. 

Hun søkte bolig gjennom studentsamskipnaden i februar, men måtte vente lenge på et svar. Hun betaler 5.800 kroner for et rom med et lite bad, og kjøkken som hun deler med 15 andre. 

— Jeg har vært heldig som fikk den. Det funker, i hvert fall her og nå, sier Gude. 

Gude har inntrykk av at det er ledige boliger på markedet i Tromsø, men en god del av annonsene som legges ut på lokale Facebook-grupper og på andre nettsider, er langt unna sentrum. 

— Vi vil helst bo nærme sentrum eller her ved campus. Det er mange boliger som er på nordsida og langt vekk, da. Det er kjipt hvis du drar ut på byen, og må ta tre busser for å komme deg hjem.

De ferske studenter i havteknologi. Simen Eriksen (fra v.), Sara Gude, Stepan Ermilov og Lars Martin Skjærvik har alle funnet seg et sted å bo.

Økte mest

Ferske tall som ble lagt fram denne uka, viser at det per 15. august er 1158 studenter i boligkø hos Norges arktiske studentsamskipnad, mens 1724 studenter har fått tildelt studentbolig.

Tallene viser sjelden hvor mange som reelt står uten bolig. En del som står på ventelisten, har allerede sikret seg bolig, men av ulike grunner ønsker de en bolig hos studentsamskipnaden, forteller Nordås-Johansen.

Norges arktiske studentsamskipnad var den samskipnaden som økte sine leiepriser mest av landets samskipnader i år, ifølge iTromsø. Studentene måtte i år tåle en seks prosent økning i leieprisen sammenlignet med året før. 

— Vi prøver selvfølgelig å holde prisene så lave som mulig, og vi legger konsumprisindeksen til grunn når vi skal justere leieprisene våre. I fjor, altså fra 2021-2022, var prisstigningen over 6 prosent, mens vi valgte å øke prisene våre med 2,5 prosent. Da vi skulle legge budsjettene for dette året i fjor høst, viste prisstigningen en økning på 7,2 prosent. Vi valgte å legge oss noe under det, sier Nordås-Johansen.

Han forteller at de har 2145 studentboliger i Tromsø, og skal bygge 200 til i løpet av det kommende året. Det gir en dekningsgrad på cirka 23 prosent av studentmassen. Det er over målet Norsk studentorganisasjon har på uttalt om en dekningsgrad på 20 prosent. 

Powered by Labrador CMS