Flere screenshots av private meldinger på Facebook fra professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland og student ved Universitetet i Oslo, Maria Kjos Fonn, har blitt lagt ut på sosiale medier. Langeland spør blant annet om han kan kjøpe trusene hennes, og om hun liker rimming. Foto: Ketil Blom Haugstulen/Universitas

Langeland sendte grove meldinger til kvinner

Flere grove meldinger sendt fra professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, til ulike unge kvinner, har blitt lekket ut i sosiale medier. Universitetsledelsen ser alvorlig på meldingene, og kaller inn professoren til samtale.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert).

Ifølge flere meldinger i sosiale medier skal professor Nils Rune Langeland ved Universitetet i Stavanger ha kontaktet flere unge kvinner i sosiale medier og kommet med til dels grove og upassende tilbud og spørsmål. 

Søndag la forfatter og student ved Universitetet i Oslo (UiO), Maria Kjos Fonn (27), ut screenshot av flere meldinger som professoren har sendt henne som privat melding på facebook.

Kan jeg kjøpe trusen din?

«Kan jeg kjøpe trusen din?» er en av dem, og «Liker du rimming?».

Det er jo grove ting han har skrevet til unge jenter som åpenbart ikke har likt å motta det.

Svein Vathne

Jeg ser alvorlig på det både på grunn av jentene som mottar slike meldinger og fordi det skader omdømmet til Universitetet i Stavanger.

Odd Magne Bakke

Mener vi at unge damer bare skal tåle dette og glatte over det av hensyn til en voksen maktperson da? ... Jeg merker jeg blir forbanna av dette.

Eivind Trædal

Kjos Fonn la ut meldingene søndag, men flere av dem er fra april, viser dateringen. 

Meldingene ble lagt ut på Twitter.

Hun er forfatter og studerer Allmenn litteraturvitenskap på Universitetet i Oslo.

Khrono har vært i kontakt med Maria Kjos Fonn i dag, men hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Flere reagerer

Det har vært mange reaksjoner på Twitter etter at lekkasjen fant sted. Tidligere SV-politiker i Sandnes, Svein Vathne, er en av dem.

— Som noen påpekte, det burde anmeldes som trakassering. Helt uakseptabelt, skriver han på Twitter.

I et intervju med Khrono utdyper han at han synes meldingene er ubehagelige.

— Det er jo grove ting han har skrevet til unge jenter som åpenbart ikke har likt å motta det.

Trakassering

Vathne sier at det ikke er opp til han å bedømme, men hadde meldingene blitt sendt til noen han kjente, ville han sett på det som seksuell trakassering.

— Så vidt jeg skjønte det kom meldingene ut av det blå, og det er ikke greit når det er den typen meldinger. Så er jo et annet spørsmål om det er greit å dele meldingene på nettet, sier han.

Vathne har ingen kommentar til hva han mener Universitetet i Stavanger bør gjøre med saken.

— Det er opp til dem å behandle det, sier han.

Også på Facebook har det vært reaksjoner.

Instituttet ser alvorlig på saken

Eline Lund Fjæren, som skriver hun er venninne med Kjos Fonn, har også lagt ut en rekke meldinger hun beskriver som sendt til «flere venninner».

Hun setter spørsmålstegn ved om Langeland fortsatt er professor ved Universitetet i Stavanger.

Institutttleder ved Langelands institutt ved Universitetet i Stavanger, Odd Magne Bakke, sier til Khrono at han ser alvorlig på saken.

— Jeg ser alvorlig på dette, og slik skal naturligvis ikke forekomme. Jeg ser alvorlig på det både på grunn av jentene som mottar slike meldinger, og fordi det skader omdømmet til Universitetet i Stavanger, sier Bakke,

Bakke er på ferie og har ikke snakket med Langeland direkte. Han ønsker derfor heller ikke å karakterisere meldingene  til professor Langland. 

— Men jeg kommer til å ta opp dette med ham så fort jeg er tilbake fra ferie, sier instituttleder Bakke til Khrono.

Trædal reagerer

På facebook mandag reagerer Eivind Trædal på Langelands meldinger. På sin åpne profil skriver han blant annet: 

«Hver gang jeg har tatt opp denne fyrens oppførsel, får jeg vite at han har det tøft, at man ikke må “screenshotte” eller “sladre” på andre. At man bryter facebookhøgres hellige omerta om man påpeker råtten oppførsel.

Mener vi at unge damer bare skal tåle dette og glatte over det av hensyn til en voksen maktperson da? Er det liksom ham det er synd på? Jeg merker jeg blir forbanna av dette. Når de gjentatte overtrampene til Langeland ikke får noen konsekvenser, hva sier det til unge damer i samfunnet vårt? Tøft av dem å legge det ut. Håper det faktisk får konsekvenser».

Tidligere stormer rundt Langeland

Det har stormet rundt Nils Rune Langeland tidligere også. I 2013 måtte han slutte i  det toårige forsker-engasjementet han han hadde på Høgskolen i Oslo og Akershus, før perioden var over. Til Khrono sa han den gang at han ikke visste hvorfor.

Nils Rune Langeland var en omstridt person ved høgskolen helt siden han kom dit i stillingen som forsker og koordinator ved Senter for profesjonsstudier (SPS) 1. april 2012. Da kom han fra jobb som professor i moderne historie ved Universitetet i Stavanger.

Langeland og en av nestorene ved SPS, Rune Slagstad, hadde store samarbeidsproblemer og professor Slagstad sa etterhvert opp stillingen sin i protest. 

Det var en konflikt med, og det Slagstad karakteriserte som «vedvarende trakassering» fra, kollega Nils Rune Langeland ved Senter for profesjonsstudier som fikk begeret til å renne over. Slagstad kritiserte den daværende ledelsen ved HiOA for å vike unna og ikke gjøre noe med konflikten som gikk på arbeidsmiljøet løs ved senteret.

Les også: HiOA-ledelsen glemte Slagstads oppsigelse

Langeland hadde ifølge Aftenposten beskrevet Slagstad og hans kone i sterke ordelag på Facebook og kalt Slagstad både «sjarlatan», «gemen kjeltring» og «svin». 

I 2014 skrev historieprofessor Langeland, som da var tilbake ved  ved Universitetet i Stavanger, på facebook at han hater pakistanere. Han ble da kalt inn på teppet hos arbeidsgiveren sin.

Les også: Professor inn på teppet på UiS

Selv sa han at hele saken var en bagatell, og til NRK sier han at han mener det var  ren sjikane å bli kalt for rasist. 

Mange reagerte på meldingen, og Antirasistisk senter mente uttalelsene er rasistiske og minner om at Langeland, som inntil januar i 2014 år sto på lønningslista til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) også har vært ute tidligere, med lignende utsagn. 

Les også: 

Khrono har vært i kontakt med Nils Rune Langeland på sms. Han ønsker ikke å kommentere saken. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS