økonomi

UiS: Oppsigelser er ikke til å unngå

Oppsigelser er ikke til å unngå når Universitetet i Stavanger skal kutte 200 millioner kroner fram mot 2026, ifølge rektor Klaus Mohn.

— De laveste fruktene er allerede plukket, sier rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger. Han varsler nå oppsigelser ved universitetet.
Publisert

Oppsigelser er ikke lenger til å unngå, skriver rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger (UiS) i en gjestekommentar i Stavanger Aftenblad.

Det har lenge vært kjent at UiS må kutte budsjettene sine med minst 200 millioner kroner innen 2026. Det vil kreve nedbemanning, i og med at lønn utgjør om lag 80 prosent av kostnadene. 

— Nedbemanning er ikke til å unngå, og UiS vil om et par år måtte være et mindre universitet enn i dag. For et år siden var håpet at vi kunne løse utfordringen gjennom naturlig avgang. Det er ikke lenger realistisk. Nå vurderer vi stillingsstopp i deler av organisasjonen og oppsigelser er ikke lenger til å inngå, skriver Mohn.

Ikke alene

Universitetet i Stavanger er ikke alene om å stå foran oppsigelser. Høgskolen i Østfold har kutt tilsvarende 97 årsverk på sin liste og utelukker ikke oppsigelser

Ved NTNU er de første sluttpakkene innvilget på Institutt for lærerutdanning, mens opptil 20 til skal sies opp. Også Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU skal kvitte seg med 95,5 årsverk for å få budsjettene i balanse og tilbyr seniorer sluttavtale.

Taper på å være forskningstung

Mohn viser til at UiS er et forskningstungt universitet, mens regjeringen legger mer vekt på utdanning. Den nye finansieringsmodellen for universiteter og høgskoler innebærer at UiS ikke lenger får økonomisk uttelling på å være gode på forskning.

Mohn peker også på at regjeringen prioriterer flercampusinstitusjoner med fleksible og desentraliserte utdanningstilbud, mens UiS er overbevist om at læringsmiljøet blir bedre om studentene er samlet på campus.

Ifølge Mohn rammer det også UiS når statsråd Oddmund Hoel under Arendalsuka signaliserte et tydeligere arbeidsdeling mellom gamle og nye universiteter, der de gamle skal ha høyere basisfinansiering. Her faller UiS mellom to stoler, som et nytt universitet som prioriterer forskning.

Så langt har UiS lagt bak seg om lag en tredjedel av omstillingsbehovet.

— Utfordringene blir tøffe de neste par årene, spesielt ettersom det er de laveste fruktene som nå er plukket. Det er tid for å gå hardere til verks, sier Mohn.

Powered by Labrador CMS