Anne Husbekk tar gjenvalg som rektor ved UiT Norges arktiske universitet, sammen med sine to prorektorer. Ingen motkandidater har meldt seg så langt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Foreløpig ingen som utfordrer Husebekk

Hele rektorteamet til Anne Husebekk stiller til gjenvalg ved UiT Norges arktiske universitet. Hittil er det ingen motkandidater.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet fortalte allerede i høst at hun ønsket gjenvalg, men nå er det klart at hele det sittende rektorteamet stiller på nytt i rektorvalget som holdes 1.-8. mars.

Foruten rektor Anne Husebekk består teamet av prorektorene Kenneth Ruud og Wenche Jakobsen. De ble valgt i 2013 og tiltrådte 1. august dette året.

Ingen utfordrere hittil

Ingen har hittil tatt mot til seg og utfordret team Husebekk.

— Nei, det stemmer, det er ingen som har kommet på banen så langt, sier nominasjonskomitéens leder, professor Peter Arbo.

Vi har sondert og prøvd å motivere og mobilisere, men foreløpig uten resultat.

Peter Arbo

Har dere gått på noen kandidater og bedt dem om å søke?

— Ja, vi har sondert og prøvd å motivere og mobilisere, men foreløpig uten resultat, sier Arbo.

Er det viktig for dere at det kommer motkandidater?

— Det er gunstig ut fra et universitetsdemokratisk synspunkt at vi gir folk reelle valgmuligheter, og ønskelig å få til en debatt mellom kandidatene, sier han.

Og kanskje også få morsommere valgmøter?

— Ja, det også, sier Arbo.

Fristen for å melde sitt kandidatur eller å foreslå andre kandidater er 30. januar og 10. februar offentliggjøres det hvem som stiller til valg. Så skal det holdes valgmøter i Harstad, Narvik, Tromsø og Alta 20. til 24. februar.

Tungt å få kandidater

Peter Arbo ser flere grunner til at det er vanskelig å få motkandidater til å stille mot team Husebekk.

— Det ene er at det ikke er noen store konflikter som har skapt tydelige skillelinjer, og det andre er at ved UiT-valget må man stille hele team på tre personer, sier han.

— Det blir med andre ord en litt større kabal å legge ved UiT, enn ved de andre universitetene der de må finne én rektorkandidat – og eventuelt rektors stedfortreder. Vi må finne én som stiller som rektor, samt to prorektorkandidater, sier Arbo.

Les også: Seks er på jakt etter ny rektor

Han peker også på at Husebekk kommer fra et stort og tungt fakultet - det helsefaglige - og at det kan være vanskelig å få andre fra dette største fakultetet til å stille mot henne.

Forutsetningen for å stille som rektor er at man har professor- eller dosentkompetanse. Eksterne kandidater kan også stille som rektor, men for å være valgbar som prorektor må man være tilsatt ved UiT i undervisnings- og forskerstilling.

To team sist

Anne Husebekk og hennes to prorektorer har sittet siden 1. august 2013, samme dag som fusjonen mellom UiT og Høgskolen i Finnmark var et faktum. Etter dette har det skjedd enda en fusjon, i og med at høgskolene i Harstad og Narvik ble fusjonert inn i universitetet fra 1. januar 2016.

Ved valget i 2013 var det ett annet rektorteam som stilte til valg. Det ble ledet av professor i statsvitenskap Synnøve Johnsen og hennes prorektorkandidater jusprofessor Øyvind Ravna og psykologiprofessor Jan Rosenvinge.

Ny rektorperiode starter 1. august i år og varer til 31. juli 2021.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS