slaveri

Universitet vil ikke skifte navn på bygninger koblet til slaveri

Flere studenter og ansatte har krevd at Universitetet i Bristol gir bygninger på campusen nye navn fordi de er oppkalt etter folk som er knyttet til slavehandelen. Nå har universitetet bestemt seg. 

Wills Memorial Building.
Kritikerne ønsker at Wills Memorial Building til Universitetet i Bristol skal få et annet navn som ikke hyller Wills-familien.
Publisert Oppdatert

I ett år har Universitetet i Bristol vært i tenkeboksen. Stridens eple er navnene på flere av bygningene. Studenter, ansatte og aktivister mener personene som blir hyllet på denne måten, hadde tilknytning til slavehandel. Derfor har de krevd et navneskifte, skriver The Guardian

Bakgrunnen er et arbeid for å kartlegge historien til universitetet og en påfølgende rapport fra en gruppe historikere og andre ansatte kalt Legacy of Slavery.

Fjerner familiesymbol

Familiene Will og Fry er to av familiene som har fått bygninger oppkalt etter seg. De bidro med store beløp for å få etablert universitetet tidlig på 1900-tallet. Studenter har blant annet de siste årene protestert mot Wills Memorial Building, som universitetet beskriver som et ikon for Bristol. 

Universitetet mener disse to familiene ikke eide eller drev handel med slaver, men at varene de produserte var koblet til slaveri. Dette var varer som tobakk, sukker og kakao. 

Selv om Universitetet i Bristol nå ikke vil skifte navn på noen av de sju aktuelle bygningene, kommer det med én innrømmelse. Det vil endre på universitetets logo ved å fjerne slavehandler Edward Colstons delfinsymbol på den. Colston døde 200 år før universitetet ble dannet og bidro ikke med finansiering av det. En statue av ham ble veltet i Bristol i 2020 da det var en Black Lives Matter-protest. 

Det blir altså ikke noe endring i navnene på bygningene, men som plaster på såret vil universitetet opprette et fond mot rasediskriminering og ulikhet på 10 millioner pund. 

— Skuffet

Universitetet i Bristol vil formidle universitetets historie på en ærlig, åpen og transparent måte, er konklusjonen universitetets rektor gir i et åpent brev. Rektor Evelyn Welch skriver at både studenter, ansatte og andre har uttrykt stor frustrasjon over hvor lang tid det har tatt for universitetet å jobbe for å motvirke rasediskriminering. 

Saranya Thambirajah, studentunionens talsperson for likestilling og universell utforming, sier til The Guardian at hun er skuffet over at bygningene ikke får nye navn. 

— Å beholde navnene eller ikke, vil likevel aldri være nok. Dette har alltid handlet om et mye mer dyptgående problem. 

I Norge har det også vært diskusjon om navn på bygninger. Khrono skrev tidligere i høst om Eilert Sundts hus på Blindern. Da tok flere til ord for å opplyse allmennheten om det de mener var Eilert Sundts syn på romanifolket.

Dekan Anne Julie Semb ved Universitetet i Oslo mente det var viktigere å lese Eilert Sundt med et nyere perspektiv, og hadde ikke tatt stilling til en slik plakett.

Powered by Labrador CMS