Prisen Årets bibliotek går til Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo. – Vi er litt som knoll og tott, sa Live Rasmussen (til høyre), lederen ved biblioteket, og så på nestleder Heidi Rustad (til venstre). Foto: Nicklas Knudsen
Prisen Årets bibliotek går til Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo. – Vi er litt som knoll og tott, sa Live Rasmussen (til høyre), lederen ved biblioteket, og så på nestleder Heidi Rustad (til venstre). Foto: Nicklas Knudsen

Blindern-bibliotek er kåret til Norges beste

Norsk Bibliotekforening har kåret Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo til Årets bibliotek.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden 1988 har Norsk Bibliotekforening kåret Årets bibliotek. Under en høytidelig seanse i foreningens lokaler i den gule Fritt Ord-villaen bak slottet i Oslo i ettermiddag, ble Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo (UiO) tildelt prisen for Årets bibliotek. 

— Det er veldig hyggelig å få en sånn pris. Det er morsomt at også fagbiblioteker settes pris på, sier Live Rasmussen, leder for Realfagsbiblioteket. 

— Vi er der for å betjene studentene. Det er viktig for oss at man skal føle seg elsket når man kommer inn hos oss og at vi er et godt vertskap, sa Rasmussen under sin takke-tale. 

(Her her prisvinneren sammen med jurymedlemmene. Fra venstre: Mariann Schjeide, Bernhard Ellefsen, prisvinner Live Rasmussen, Curt Rice, Kristin Vinje og Brita Esaiassen) 

Det er viktig for oss at man skal føle seg elsket når man kommer inn hos oss og at vi er et godt vertskap.

Live Rasmussen

Trakk det lengste strået

Folk kunne i høst stemme og nominere hvem de ønsket skulle få prisen Årets bibliotek. 105 forslag og over 40 bibliotek landet over ble nevnt.

En jury på fem medlemmer nominerte tre kandidater i den høythengende prisen i fjor høst. De tre beste kandidatene mente juryen var Deichmanske bibliotek på Tøyen/Biblo Tøyen i Oslo, Kristiansand folkebibliotek og Realfagsbiblioteket ved UiO.

Curt Rice, rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, delte ut prisen. Han forteller at alle nominerte var verdige vinnerne, men at Realfagsbiblioteket trakk det lengste strået. 

— Det var tre forskjellige kandidater, og tre verdige vinnere. Men vi valgte Realfagsbiblioteket fordi de er flinke på både den sosiale rollen og faglige rollen de har, sier Curt Rice. 

Årets jury besto av Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker i Morgenbladet, Brita Esaiassen, bibliotekar på Berg folkebibliotek og vinner av Årets Bibliotek 2015, Curt Rice, rektor Høgskolen i Oslo og Akershus, Kristin Vinje, stortingsrepresentant (H) og Mariann Schjeide, leder av Norsk Bibliotekforening.

— Varmt møtested

Realfagsbiblioteket ble åpnet i 2012, og har om lag 25 ansatte. Hvert år har biblioteket over 200 000 besøkende.

I forkant av kåringen skrev Norsk bibliotekforening på sine hjemmesider at realfagsbiblioteket er «et varmt, sosialt sted og en møteplass for både studenter og ansatte, og for alle utenfor universitetet som ønsker å ta turen til Blindern». 

I tillegg til å selvfølgelig veilede studenter og andre som er innom, blir det ofte arrangert åpne foredrag, seminarer og debatter på biblioteket. I tillegg er de fast arena for direktesending av radioprogrammet Abels Tårn på NRK P2. 

Mariann Schjeide, leder av Norsk Bibliotekforening, roser biblioteket på Blindern. 

— Man tror kanskje at fagbiblioteker er kjedelige, men de kan også vise kjærlighet og omsorg for sine brukere. Det er en investering i studentene å ha et godt bibliotek, og jeg tror de studentene som blir sett gjør det også bedre, sier Schjeide.

Et av Universitetet i Oslos andre bibliotek har også fått prisen tidligere. I 2000 ble Juridisk fakultetsbibliotek kåret til Årets bibliotek. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS