Instituttleder Asbjørn Engevik og politiadvokat Line Revheim fra pressekonferansen torsdag. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Fire menn pågrepet for vikingtyveri i Bergen

Flesteparten av de stjålne vikingskattene fra Universitetsmuseet i Bergen er funnet, og fire menn er arrestert, siktet for innbruddet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire menn er siktet for tyveri etter innbruddet på Universitetsmuseet ved Universitetet i Bergen i august, og det meste av vikingskattene er nå tilbake på plass. 

— Det er en gledens dag. Vi var sterke i troen på at vi skulle få igjen gjenstandene hele tiden, men det var utrolig kjekt at gjenstandene nå har kommet til rette, sier Asbjørn Engevik, avdelingsleder ved avdeling for kulturhistorie ved Universitetet i Bergen, til Bergensavisen (BA)

Pågripelsen av de fire mennene er kommet etter at en mann meldte seg for politivakta i Bergen i oktober. 

— I oktober kom en person inn i vakten på Politihuset i Bergen. Han fortalte at han hadde vært med på innbruddet ved Universitetsmuseet, og at han angret seg veldig, sa politiadvokat Line Revheim på en pressekonferanse torsdag kveld, ifølge På Høyden.

To i varetekt

To personer som ble pågrepet på tirsdag, ble torsdag varetektsfengslet. En tredje person er fremstilt for varetekt fredag.  

En av de siktede er ifølge Bergensavisen (BA) en mann i begynnelsen av 40-årene som er hjemmehørende i Bergen. Han er dømt flere ganger for mindre straffbare forhold, senest i februar i år. Mannens forsvarer, Tore Johan Sørland, sier til BA at hans klient erkjenner en viss befatning med saken og har kjent delvis straffskyld.

Richard von der Fehrs forsvarer den andre mannen, og ønsker ifølge BA ikke å kommentere hvordan hans klient stiller seg til siktelsen, men bekrefter at mannen har begjært seg løslatt.

Den tredje personen har ikke vært med på selve innbruddet, men ifølge politiadvokat Line Revheim er det funnet gjenstander hjemme hos mannen.

Vi var sterke i troen på at vi skulle få igjen gjenstandene hele tiden, men det var utrolig kjekt at gjenstandene nå har kommet til rette 

Asbjørn Engevik

Mannen som meldte seg for politiet i oktober får ifølge NRK fortsatt behandling av helsevesenet, men har også status som siktet i saken.

Mange av gjenstandene er funnet

Gjenstandene som er funnet, ble funnet i en IKEA-pose, og er ikke blitt pent behandlet. Nå begynner arbeidet med å kartlegge og rekonstruere gjenstandene. 

—Dette er tidkrevende arbeid. Foreløpig vet vi ikke helt hva som mangler, det kan være noen gjenstander som er ødelagt og der det mangler deler. Det er et puslespill, og det er ikke sikkert at vi har alle bitene, sier instituttleder Asbjørn Engevik ved Avdeling for kulturhistorie ved universitetsmuseet i Bergen til På Høyden.

 

Knuste vindu, klatret inn

Innbruddet skjedde helgen 11.-13. august 2017, da en eller flere tyver brøt seg inn i de Kulturhistoriske samlinger ved Universitetet i Bergen. Tyvene har trolig tatt seg opp ved å klatre opp på stillaset og knuse et vindu.

Rapportene viser at Nokas rykket ut til De kulturhistoriske samlinger på Haakon Sheteligs plass 10, men fant ikke noe unormalt. Vekteren som rykket ut antok at alarmen var utløst av vinden som blåste i presenningen rundt stillaset, og nullstilte alarmen. Det skal ikke ha vært montert alarm innendørs i magasinene. 

Innbruddstyvene kom seg inn i magasinområdet. Her har de hatt tilgang til gjenstander fra eldre og yngre jernalder, samt fra vikingtiden, har professor Liv Helga Dommasnes tidligere opplyst til På Høyden. 

Da de ansatte kom på jobb den etterfølgende mandag morgen, oppdaget de at tyver hadde tatt seg inn i lokalene i syvende etasje. 

Rundt 400 gjenstander fra vikingtiden ble stjålet, og ca to tredjedeler av dem er nå kommet til rette og returnert til museet. 

DNA-analyse ga ikke treff

Den tekniske etterforskningen har så langt ikke gitt klare resultater som politiet har gått ut med. Politiet fant DNA etter to personer inne på museet. Disse ble sendt til analyse hos Kripos, men ga ingen treff i deres registre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS