USA
USA vil kontrollere sosiale medier til gjesteforskere og studenter for å gi visum
Trump-administrasjonen har bedt konsulater og ambassader sette visumsøknader for studenter og gjesteforskere på pause fordi de ønsker å sjekke søkernes sosiale medier.

Trump-administrasjonen gjør det enda vanskeligere for universitetene i USA. Avisen Politico og flere internasjonale medier har fått tilgang til en offisiell melding som skal ha gått ut amerikanske konsulater og ambassader. Der blir de bedt om å sette alle intervjuer om studentvisum og gjesteforskervisum på pause.
Grunnen er at Trump-administrasjonen vurderer å kreve at alle utenlandske studenter og gjesteforskere som søker om å studere i USA, må gjennomgå en kontroll av sine sosiale medier.
— Det er hårreisende at amerikanske myndigheter vil kontrollere studenters sosiale medier før utstedelse av visum. Det er en administrasjon som ikke respekterer studenters grunnleggende rett til ytringsfrihet, sier Øyvind Bryhn Pettersen, president i Ansa, til Khrono.
Studenter opplever allerede unødvendig press rundt visumsøknader, mener han:
— Man føler seg direkte uvelkommen i et land som en gang hadde stort rom for ytringer, også for internasjonale studenter.
— Gjør USA mindre attraktivt
Karl Henrik Storhaug Reinås, leder av Stipendiatorganisasjonene i Norge, mener dette gjør USA betydelig mindre attraktivt som forsknings- og studieland.
— Den akademiske ytringsfriheten, og friheten til å ytre seg slik man vil, blir sterkt begrenset. Det vil føre til at mange forskere ikke har lyst til å dra til USA lenger. Og så sender det et signal om at man må være forsiktig med hva man legger ut på nett, sier Reinåas.
Den offisielle meldingen fra Trump-administrasjonen skal være signert utenriksminister Marco Rubio.
«Med umiddelbar virkning, som forberedelse til en utvidelse av pålagt screening og kontroll av sosiale medier, skal konsulatseksjonene ikke avtale nye intervjuer om student- eller gjesteforskervisum (F-, M- og J-visum) før ytterligere retningslinjer blir gitt i en egen melding, som vi forventer kommer i løpet av de neste dagene,» heter det i meldingen.
J-visum gis blant annet til alle deltagere i Fulbrightprogrammet enten de er studenter eller forskere.
Ingen kompromiss
— Den eskaleringen vi nå er vitne til illustrerer behovet for fokus på studenter og unge forskere når ytringsfriheten er under press, sier Guro Nore Fløgstad, leder i Akademiet for yngre forskere (AYF).
Hun mener studenter og forskere skal kunne ytre seg om politiske saker uten frykt for at det påvirker sjansene deres for en karriere i forskning og høyere utdanning. AYF har oppfordret Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet til å sette av ytterligere 100 millioner kroner til en støtteordning for unge forskere.
— Det er svært viktig at vi ikke lar Trump-administrasjonen innsnevre vår ytringsfrihet. Vi må fortsatt bruke vår stemme fritt, høyt og tydelig. Dette handler om demokratiets grunnverdier og da er ikke kompromiss noe alternativ, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Vil bruke alle verktøy
En seniorrådgiver i Utenriksdepartementet i USA bekrefter overfor Reuters at gjengivelsen av innholdet i meldingen er riktig.
Tammy Bruce, som er talsperson for Utenriksdepartementet, vil ikke kommentere meldingen, men sier at USA vil bruke alle verktøy som er nødvendig for å kontrollere visumsøkere.
— Vi vil fortsette å bruke alle verktøy vi kan for å kontrollere dem som kommer hit, uavhengig om de er studenter eller ikke, sier Bruce.
Reinås i Stipendiatorganisasjonene mener slike kontroller kan gjøre at forskere blir forsiktige med hva de legger ut.
— Det skaper en presedens jeg er bekymret for. Forskere må legge bånd på seg selv, og unngår forskningstema man syns er viktige fordi det kan få konsekvenser. Det skaper ringvirkninger langt utover at USA blir mindre attraktivt å dra til, sier Reinås.
Samtidig tror han dette på kort sikt kan gjøre Norge mer attraktivt for forskere, men ikke uten at det påvirker internasjonalt samarbeid.
— Det er høy grad av akademisk frihet her, vi har et velfungerende demokrati og en solid utbygd velferdsstat. Norge får en bedre konkurranseevne, men vi må også se det fra et større globalt perspektiv. Norge er et lite land og vi er avhengige av gode samarbeid med andre land. Hvis det blir dårligere vilkår for forskning i andre land lider Norge av det, sier Reinås.
Nylige artikler
Frå trafikklæraropplæring til isbjørnkurs på Svalbard
Hvorfor får laboratorieteorien fortsatt oppmerksomhet?
43 ansatte i Østfold blir tilbudt sluttpakke eller må over i ny stilling
UiO svarer: — Ser svært alvorlig på saken
Kunsthøgskolen har ikke hatt en eneste fuskesak på fem år
Mest leste artikler
Slakter rektormaleri. — Skandaløst dårlig
Jobber for å hente dansk toppforsker fra USA til Norge
Professor ved UiO anmeldt for rasisme: — Jeg husker ingenting
Nå fjernes den omstridte Linné-benken
«Raseforskere» fikk inn artikkel i tidsskrift: — Veldig slepphendt