Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var med da Universitetet i Sørøst-Norge feiret seg selv som universitet med rektor Petter Aasen i spissen. Foto: Nils Martin Silvola

Universitetet i Sørøst åpnet: «Det er jo en råflott feiring»

Åpning. Universitetet i Sørøst-Norge feiret sin nye status på omstridt senter i Vestfold. Høytideligheten ble avløst av strandleker og storstilt fest. Regninga kommer på rundt 2,5 millioner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med flere bilder).

Stokke (Khrono): Endelig var den her, dagen da Høgskolen i Sørøst-Norge offisielt skulle bli Norges 10. universitet: USN – Universitetet i Sørøst-Norge.

Ansatte fra åtte campus i Telemark, Buskerud og Vestfold ble fredag busset inn til det enorme konferanse- og overnattingsanlegget Oslofjord Convention Centre i Stokke i Vestfold. Fredag og utover kvelden ble det unnagjor både høytidelig universitetsåpning, leker på stranda, middag og felles sommerfest for de rundt 800 ansatte som takket ja til invitasjonen.

Nybø fikk åpne

Det har vært et faglig løft som har vært krevende, med mange harde tak der alle har vært berørt og alle har bidratt.

Petter Aasen

Det var en ulastelig antrukket USN-rektor Petter Aasen i kjole og hvitt som ledet markeringen inne i konferansesenterets storsal. Aasen mente anledningen krevde et såpass høytidelig antrekk:

— Jeg har kledd meg opp av respekt for det arbeidet som medarbeidere og studenter har lagt ned gjennom de siste årene. Det har vært et faglig løft som har vært krevende, med mange harde tak der alle har vært berørt og alle har bidratt, sa Aasen om prosessene USN har vært gjennom de siste år, med fusjon av høgskoler og nå fersk status som universitet.

Mellom innslag fra Kongelige Norske Marines Musikkorps, inkludert urfremføring av USNs egen festfanfare, var det forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø som fikk erklære USN offisielt for åpnet.

— Dere har bygget stein på stein over mange år for å komme dit dere er i dag, og det er egentlig det arbeidet vi feirer i dag. Dere har gått fra det lokale og regionale til det nasjonale, sa statsråden.

Nykomponert fanfare, statsråd, 1000 gjester og Christel Alsos var noe av innholdet på den offisielle åpningen av Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Nils Martin Silvola

Åpningen, som også inneholdt innslag fra ansatt- og studentkor, ble avsluttet med minikonsert fra artisten Christel Alsos.

Trygg på valget av lokaler

Rektor Aasens festantrekk viste seg å være like varmt som det var staselig. Praten med Khrono etter gjennomført markering ble gjort i den avkjølende trekken fra konferansesenterets dører.

— Jeg synes åpningen ble gjennomført på en god måte, og oppmøtet er egentlig over all forventning midt i en hektisk periode som dette, rakk Aasen å si mens han mottok en jevn strøm av gratulasjoner.

Rektoren har måttet forsvare valget av Brunstadstiftelsens konferansesenter tidligere, etter at ansatte tok opp koblingen til Brunstad Christian Church (Smiths venner) og mengden av arbeid som gjøres på frivillig basis av menighetsmedlemmer.

Dere har gått fra det lokale og regionale til det nasjonale.

Iselin Nybø

— Det vil alltid komme kontroverser og finnes sterke meninger, og det må vi bare respektere. Vi har sett på motforestillingene og rådført oss med arbeidsgiverorganisasjoner, og er trygge på vårt valg, sa Aasen.

Rektoren anslår sluttregningen for den storstilte markeringen og sommerfesten, inkludert ledersamling torsdag og fredag, til mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

Råflott feriestemning hos f.v: Agnete Tessem, Kari Carlsen, Gry Uhlin-Engstu da de deltok på feiring av Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Nils Martin Silvola

Feriestemning

Etter markeringen, som var unnagjort kl 15, var det klart for strandleker og partystemning på Brunstad-områdets brygge og strand. Samtidig sjekket de ansatte som hadde tatt imot tilbudet om overnatting, inn på leiligheter og rekkehus.

Det er jo en råflott feiring. Men når det først er feiring, er det viktig at alle campus er representert, så derfor meldte jeg meg på fra Notodden.

Gry Uhlin-Engstu

Utenfor en av ferieboligene hadde Agnete Tessem og Gry Uhlin-Engstu funnet roen mens folk strømmet forbi på vei til stranda.

— Det er godt å endelig kunne sette punktum, på en måte. Det har skjedd mye de siste årene, med en fusjonering som har krevd mye ressurser, så sånn sett er dette vel verdt å markere, sa Uhlin-Engstu.

Råflott feiring

Kollegene på Institutt for estetiske fag har registrert diskusjonen om valget av lokaler, og innrømmer å ha vært «litt skeptiske».

— Det er jo en råflott feiring. Men når det først er feiring, er det viktig at alle campus er representert, så derfor meldte jeg meg på fra Notodden, sa Uhlin-Engstu.

Kollega Kari Carlsen var fornøyd med at rektor hadde trukket i finstasen.

— Det er absolutt på sin plass med en markering nå, det er viktig å sette noen milepæler, sa Carlsen.

Bryggefest før middag

Nede ved sjøen var noen svært raskt i gang med volleyball og strandleker. Andre slappet av på brygga.

Etter høytidelighetene, og før middag og dans: Brygge- og strandleker - USN Open. Foto: Nils Martin Silvola

— Det var en høytidelig og verdig markering, jeg ble faktisk litt rørt, sa Thomas Evensen fra campus Vestfold, som også hadde fulgt med på Brunstad-diskusjonen.

— Jeg synes det har vært en viktig diskusjon, og det er OK å løfte sånne ting når det finnes sterke meninger om det. Det er en del av den akademiske friheten, det, og jeg har inntrykk av at kontroversen ga seg ganske raskt. Jeg tror ikke det er mange som har takket nei til å komme på grunn av den diskusjonen.

På gressplenen ved brygga var en gjeng fra ulike campus godt i gang med et slag krokket. De var først og fremst stolte over å få være med på dagens milepæl-markering.

— Fantastisk! Jeg er stolt av å være en del av et så framtidsrettet universitet. I dag blir det ekstra tydelig at vi har en avdeling som er veldig dyktige på arrangementer, skrøt Pia Bing-Jonsson, krokketspiller og visedekan ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap.

Festen fortsetter utover natten på Brunstadstiftelsens konferansesenter.

I morgen, lørdag formiddag, går bussene tilbake til landets åtte nye universitetscampus i Vestfold, Buskerud og Telemark.

Oppblåsbar velkomst til Universitetet i Sørøst-Norge på Oslofjord Convention Centre. Foto: NIls Martin Silvola
Fakta

Universitetsåpning i Sørøst-Norge 2018

Brunstadstiftelsen og Smiths venner Brunstadstiftelsen (Smiths venner) eier Oslofjord Convention Center.

Universitetet i Sørøst-Norge, med over 1000 gjester, feiret fredag 8. juni sin overgang til universitet på dette senteret, tross mange protester.

Regninga skal ligge på rundt 2-2,5 millioner ifølge rektor Petter Aasen.

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) ble til Universitetet i Sørøst-Norge (USN) 4.mai 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS