Flest mener Høyre er best på utdanning

Rødt politisk flertall ved HiOA, men Høyre scorer best på utdanningspolitikken. Frp, sammen med KrF og Sp, har så godt som ingen oppslutning om sin utdanningspolitikk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På spørsmål om hvilket parti studenter og ansatte mener har den beste politikken for høyere utdanning får Høyre 16 prosents oppslutning. Hakk i hæl kommer Arbeiderpartiet på 14 prosent, mens Frp og KrF bare får èn (1)  prosent av «stemmene». Ingen - null prosent - av de spurte ved HiOA mener at Senterpartiet har den beste utdanningspolitikken. Dette viser en fersk undersøkelse Sentio har utført på oppdrag for Khrono.

Undersøkelsen ble gjennomført blant et representativt utvalg på 4000 ansatte og studenter ved HiOA i juni i år. I samme måling ble det også spurt hvilket parti folk ville stemme på ved Stortingsvalget. Her svarer 48 prosent av studenter og ansatte at de ville stemt på Ap, SV eller Rødt dersom det var valg i morgen. 28 prosent ville gitt sin stemme til de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Resten vet ikke, eller vil ikke svare på spørsmålet.

Vet ikke gruppen størst

Den største gruppen av de spurte er likevel de som ikke har noen mening om hvilket parti som har den beste politikken for høyere utdanning. Vet ikke-prosenten er mye høyere blant kvinner enn blant menn, og aller høyest blant studentene.

54 prosent av studentene svarer vet ikke på spørsmålet: «Hvilket parti har den beste politikken for høyere utdanning?»

Våre svært svake tall er etter mitt syn oppsikts-vekkende må jeg si.

Tord Lien

Ikke populært område

Marianne Aasen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og leder i Kirke-, utdannings og forskningskomiteen på Stortinget.

— Hvorfor er det så mange som ikke vet hvilket parti de synes har best politikk for denne sektoren?

— Vi merker generelt en liten interesse for dette fagområdet i media. Det er vanskelig å få gehør og gjennomslag på temaer som knytter seg opp mot høyere utdanning, mener Aasen.

— I komiteen ser vi at det er saker knyttet til grunnskole og forskning som kan fenge litt, mens høyere utdanning ikke får uttelling. Dermed er det vanskelig for partiene å få markedsført sin politikk, og politikken er bare kjent for de spesielt interesserte, de som faktisk leser partiprogrammene våre, svarer Aasen.

Frp et null parti

Frp er et tilnærma null-parti på HiOA. Totalt er det 1 prosent som sier at de synes partiet har den beste politikken for høyere utdanning. Frps oppslutning blant kvinnene på høgskolen er null. Sammen med småpartiene Senterpartiet og Kristelig Folkeparti er Frp tilnærmet utradert på HiOA når deres politikk for universitets- og høgskolesektoren ligger på vekta.

— Jeg må få si at jeg synes kanskje tallene deres er kalkulert fra et noe tynt grunnlag, men våre svært svake tall er etter mitt syn oppsiktsvekkende må jeg si, sier Tord Lien (Frp). Han er utdanningspolitisk ansvarlig for Frp, og stiller ikke til gjenvalg til høsten.

Arve Østgaard i Sentio avviser innvendingen til Lien.

— Undersøkelsen er både representativ og god og fullt på høyde med alle andre målinger av denne typen. Dessuten er jo resultatet overhode ikke overraskende. Alle valgmålinger viser at Høyre har størst troverdighet på skole og utdanning. Dette området er ikke Frp sin sterkeste side, sier Østgaard.

— Må bli flinkere

— Historisk sett har Frp ikke stått sterkt i denne sektoren, og selv om tallgrunnlaget til Khrono er litt svakt, er det tydelig at vi har en jobb å gjøre for å få mer blest om politikken vår, sier Lien.

Han peker på at han synes det er overraskende at Høyre gjør det såpass bra, mens Frp er så langt nede.

— Vi ser på flere saker at vi sammen med Venstre eksempelvis står nærmere studentenes egne ønsker for løsninger, enn det Høyre gjør. Dette må vi bli flinkere til å promotere i denne målgruppen, svarer Lien.

Røde kvinner – blå menn

De rødgrønne partienes utdanningspolitikk står sterkest blant kvinner og teknisk administrativt ansatte.

De blå-blå sterkest blant menn. En liten overvekt av studenter og vitenskapelig ansatte vipper i favør av Høyre.

Mens de teknisk-administrativt ansatte har en klar forkjærlighet for de rødgrønne/røde og grønne partier.

— Forskjellen mellom kvinner og menn på høgskolen overrasker meg heller ikke, sier Marianne Aasen.

— Dette er i tråd med det vi ser ellers i samfunnet. Kvinner stemmer mer rødgrønt, mennene mer blå-blått, slår Aasen fast.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS