Oslos nye biskop Kari Veiteberg er student ved fagforfatterstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus og tror hun vil få god nytte av det hun lærer der i biskopjobben. Foto: Butt, Mariam

Oslos nye biskop studerer

Oslos nye biskop Kari Veiteberg tror hun vil ha god nytte av fagforfatterstudiet hun tar ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) når hun skal skrive sine biskop-prekener.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. desember i Oslo domkirke vigsles Kari Veiteberg som ny biskop i Oslo, etter at Kirkerådet denne uken utnevnte henne til Ole Christian Kvarmes etterfølger.

Veiteberg er bymisjonsprest, og var på jobb i Tøyenkirken da utnevnelsen kom sist onsdag. Men hun er også student og har fullført de to første modulene av Fagforfatterstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus ved siden av jobben.

Nyttige studier ved HiOA

Hun tror at hun vil få stor nytte av det hun lærer på fagforfatterstudiet om å beskrive det hun sanser og erfarer, lage scener og bilder som setter seg i hodene til folk, og å formidle tekster.

— Ja, jeg kommer til å få kjempestor nytte av det, blant annet kunnskap som jeg kan bruke i prekenene mine. Jeg har jo en formidlerstilling, sier hun om jobben som bymisjonsprest og snart biskop.

Min erfaring som bymisjonsprest er å holde gudstjenester på gater og kaféer. Jeg har en kunnskap og erfaring med å ikke stille meg selv høyere enn andre, og det vil jeg fortsette med som biskop også.

Kari Veiteberg

Veiteberg har skrevet mye før også, blant annet doktorgradsavhandlingen «Kunsten å fremføre gudstjenester. Dåp i den norske kyrkja», og da hun skrev en portrettbok om Jacob Jervell, som kom ut i 2013.

Respekt for forfatteryrket

Har du noen ny bok på gang, nå når du går på fagforfatterstudiet?

— Nei, jeg har stor respekt for forfatteryrket, det er et eget fag og det krever mye tid. Men jeg tror at jeg vil kunne skrive kronikker og delta i samfunnsdebatten. Nå når jeg blir biskop kan det jo hende at leserkretsen min blir større, jeg blir jo kjent på en helt annen måte, sier hun.

Veiteberg har studert mye og lenge. Hun er cand.theol fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og tok eksamen ved Det praktisk-teologiske seminar i Oslo i 1989. Senere var hun stipendiat ved Universitetet i Oslo og avla doktorgraden der i 2006, og hun har også mellomfag i teatervitenskap fra Institutt for musikk og teater ved Universitetet i Oslo.

Skaper delaktighet

Hun forteller at hun også har hatt stor nytte av teaterstudiene. I doktorgradsavhandlingen sammenlignet hun dåpsgudstjenesten med nyere teater, der tilskueren er deltaker, og forestillingen ikke bare blir som et titteskap.

— Utfordringen er ofte å skape delaktighet, og det ønsker jeg å få til i mine gudstjenester, også som biskop, sier hun.

Men er ikke biskopen en litt opphøyet person, som står litt over oss andre?

— Min erfaring som bymisjonsprest er å holde gudstjenester på gater og kaféer. Jeg har en kunnskap og erfaring med å ikke stille meg selv høyere enn andre, og det vil jeg fortsette med som biskop også, sier hun.

— Hvis ikke bispekåpen blir altfor tung da, legger hun til.

Har du begynt på innsettelsesprekenen?

— Nei, mine prekener er alltid dagsferske, så det må jeg vente med, sier Veiteberg.

«En verdensbegivenhet»

Med utnevnelsen av Veiteberg er kjønnsbalansen i bispekollegiet 50-50. Preses Helga Haugland Byfuglien karakteriserte det som en «verdensbegivenhet» da hun ønsket Veiteberg velkommen, skriver Oslo bispedømme på sine nettsider.

«Vi er stolte over at vi nå er halvparten kvinner og halvparten menn i bispemøtet. Du har en særskilt erfaring som sikkert vil prege ditt virke som biskop,» sa hun til Veiteberg på pressekonferansen 14. september.

Leder i Oslo bispedømmeråd, Gard Realf Sandaker-Nielsen,  karakteriserer Veiteberg som en veldig dyktig predikant og liturg, og mener hun vil bli en biskop med troverdighet og meningers mot.

— Jeg trenger ikke ønske deg velkommen til Oslo, for du kjenner byen og folka her bedre enn de fleste» sa han i sin hilsen til Veiteberg.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS