Torsdag ettermiddag skal rektor Ole Gunnar Søgnen ved HiB bli enige med to andre kolleger i vest om utredning knyttet til mulig fusjon.

Utreder grunnlag for nytt universitet i vest

I dag møtes tre høgskoler på Vestlandet. De skal bli enig om en utredning som kan ende opp i et nytt profesjonsuniversitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre høgskolene som kan komme til å bli Profesjonsuniversitetet på Vestlandet er Høgskolen i Bergen (HiB), Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) og Høgskolen i Sogn og Fjordane (HiSF).

De møtes for første gang i Bergen torsdag ettermiddag (1. oktober) for å bli enige om mandatet for en utredning som kan legge grunnlag for en potensiell fusjonsforhandling. 

— Har bare tiden og veien

— Vi har ikke mer enn tiden og veien, sier rektor Ole Gunnar Søgnen ved HiB som er glad for at de nå kommer i gang. 

— Så nå vil det bli et profesjonsuniversitet på Vestlandet? 

Vi har ikke mer enn tida og veien.

Ole Gunnar Søgnen

Vi har hele tiden vært åpne for fusjon, og sett på hele vestlandet.

Liv Reidun Grimstvedt

Vi er likevel åpne for å se om en slik utredning viser at et samarbeid kan gi en bedre plattform for høgskolen vår.

Rasmus Stokke

— I første møte skal vi utforme mandat og prosess for en felles utredning, som skal utgjøre grunnlaget for eventuelle fusjonsforhandlinger. Det håper jeg vi blir enige om i ettermiddag. Dette er jo et svar på en politisk bestilling. Og nå har alle tre styrene sagt ja til en utredning. Den skal være ferdig i desember, sier Søgnen. 

Vil ha sterk struktur i vest

— Mitt anliggende er at vi må bidra til å få en sterk UH-struktur på Vestlandet også og ikke sitte igjen med mange små institusjoner, sier Søgnen og viser til at det nå blir to store universiteter i Nord-Norge - NTNU som tung aktør i Midt-Norge og to store profesjonsutdanninger på Østlandet - Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og fra 1. januar 2016 Høgskolen Sørøst-Norge på Østlandet. 

— Ville du helst hatt med deg enda flere, for eksempel Volda også? 

— Volda har ikke signalisert at de ønsker å være med på denne fellesutredningen. HSH, HiSF og HiB er ganske like, og at vi er såpass like er en styrke, mener rektor Søgnen.

— Vi er åpne for fusjon

Rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund, Liv Reidun Grimstvedt (bildet under) ser også fram til dagens møte mellom de tre høgskolene.

— Det er jo kunnskapsdepartementet som har lagt litt føringer for tidsplanene her, men vi ser fram til dagens møte og det utredningsarbeidet vi forhåpentligvis blir enige om å utføre fram til desember, sier Grimstvedt til Khrono.

Hun poengterer at Stord/Haugesund hele prosessen har signalisert at de er åpen for å fusjonere med andre, og at de i styret hele tiden har sett på hele Vestlandet som et mulig samarbeidsområde.

— Utredningen sammen med HiB og HiSF ser vi på som svært spennende for oss, sier hun.

Håper på godt beslutningsgrunnlag

Ny rektor på høgskolen i Sogn og Fjordane, Rasmus Stokke (bildet under), går inn i dagens møte med håp om at de tre partene blir enige om å utføre et grundig utredningsarbeid.

— Utredningen vi tre gjør sammen blir grundigere og bedre enn det vi kan utføre alene. Gjennom dette vil vi få et mye bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere alternativene våre, sier Stokke.

Les også: Motstander av fusjon utreder stor-fusjon

— Men dette er ikke et giftemål for HiSF?

— På ingen måte. Vi har et styrevedtak på at det er en vel så farbar vei for oss å stå alene. Vi er likevel åpne for å se om en slik utredning viser at et samarbeid kan gi en bedre plattform for høgskolen vår, sier Stokke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS