Høgskolen i Østfold

Utsatte beslutning om kutt

Styret ved Høgskolen i Østfold utsatte konkrete beslutninger om hvilke studietilbud som skal kuttes og omfordelingen internt på høgskolen.

En alvorstynget rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, møtte styret sitt tirsdag.
Publisert

Det var tidligere varslet at styret ved Høgskolen i Østfold tirsdag skulle gjøre vedtak om hvilke studietilbud det skal redusere på. 

Det ble besluttet at høgskolen skal redusere, men beslutningen om hvilke fag og utdanninger det vil gjelde, ble utsatt til neste styremøte 24. oktober. 

Da skal styret vedta endelig budsjettmodell internt for høgskolen. Den saken handler i stor grad om hvilke fakultet og fagområder som skal få de største kuttene.

Samme dag skal styret ansette rektor for perioden som starter 1. august 2025. 

Økonomi på dagsorden

For styret ved Høgskolen i Østfold var det økonomi og økonomiske forhold som stort sett ble diskutert hele tirsdag.

— Styret skal ikke diskutere de politiske forhold som gjør at vi er her i dag, sa styreleder Berit Kjeldstad.

— Det er riktig repliserte, rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, men la til:

— Men rektor skal og må gjøre alt han kan for å påvirke myndighetene. Norge blir et fattigere land når lærer- og kunstutdanninger rammes slik vi ser nå. Vi blir fattigere som nasjon. Helse og forsvar prioriteres, men måten dette skjer på nå gjør at vi går feil vei, sa rektor innledningsvis.

Samtidig understrekte han at han som rektor og ledelsen ser svært alvorlig på den omstillingen høgskolen må igjennom.

— Det er ingen trøst, men vi ser at våre kolleger på andre institusjoner i sektoren på vår størrelse jobber med akkurat de samme omstillingene, kuttene og nedbemanning, sa Jelsness-Jørgensen.

— Ikke bare politiske føringer

— Det her et alvorlig bilde, men jeg syns ikke vi bare kan snakke om politiske føringer og endringer, sa Vigdis Abrahamsen Grøndahl, faglig representant i styret.

— Vi har egentlig sett denne utviklingen over noen år. Samtidig har det kommet mange gode forslag til nye satsinger ved høgskolen. Jeg tror kanskje styret kunne vært tøffere underveis, minnet Grøndahl om.

Ekstern representant Roald Gulbrandsen trakk fram at dagens økonomiske presentasjoner og økonomiske debatter hadde vært en god og viktig runde.

— Det er viktig at vi får involvert alle ansatte best mulig. Samtidig må vi også se rundt oss. Det er den samme utviklingen vi ser i naboland og resten av Europa. Så må vi være målrettet i de tiltakene vi gjør, men vi må foreta oss noe. Det blir både krevende og sårbart, og mye smerte. Samtidig fikk vi på seminaret i går mange svært gode tilbakemeldinger fra høgskolens omgivelser, samarbeidspartnere og næringsliv. Det motiverer og inspirerer, sa han.

Powered by Labrador CMS