Ansettelse

Utstrakt bruk av kallelse ved NTNU

Fire fakulter ved NTNU har gitt såkalte retrettstillinger til instituttledere ansatt på åremål. 

Ved NTNU har mange ansatte gått forbi utlysningsprosessen. Bilde fra studiestart ved NTNU 2023.
Publisert Oppdatert

Halvparten av fakultetene ved NTNU har gitt retrettstillinger til instituttledere. Det melder Universitetsavisa.

Som hovedregel skal alle ansettelser ved NTNU som omfattes av statsansatteloven lyses ut. Noen unntak finnes det, men det skal være særskilte grunner for det. NTNU har ansatt over 100 ansatte ved kallelse de siste ti årene, viser Universitetsavisas kartlegging. Det betyr at de ansettes uten stillingsutlysning.

Tidligere i høst skrev Khrono om to eksternt rekrutterte instituttledere ved Det humanistiske fakultet ved NTNU som har fått faste stillinger garantert etter at deres åremål går ut i 2025. En av disse, Karl Erik Haug, leder av Institutt for moderne samfunnshistorie, sa til Khrono at dette var et absolutt krav da han ble tilbudt jobben. 

— For meg var det helt uaktuelt å si opp en fast jobb som professor for å bli instituttleder på åremål ved NTNU. Hadde jeg gjort det kunne jeg i verste fall ha endt opp som 58 år og arbeidsledig. Derfor var det et absolutt krav for meg da jeg ble tilbudt stillingen at jeg fikk denne sikkerheten, sa han.

50 kallelser siden 2018

Ifølge Universitetsavisas kartlegging er det ett fakultet som bruker kallelse mer enn andre. Hele 50 ansatte ved Fakultet for ingeniørvitenskap har fått faste vitenskapelige stillinger uten utlysning siden 2018. 

Dekan ved fakultetet, Olav Bolland, mener konkurransen fra næringslivet er så sterk at universitetet må kunne tilby stilling før de kvalifiserte søkerne takker ja til andre faste jobber.

De har også slitt med rekrutteringen til et institutt på Gjøvik, der det er vanskelig å finne kandidater med riktig kompetanse og tilstrekkelige norskkunnskaper. Bolland sier det kun blir brukt kallelse når det er nødvendig. 

— Alle ansettelser, uavhengig av om de skjer etter utlysning eller direkteansettelse, skjer innen gjeldende regelverk, sier dekanen til Universitetsavisa.

Endringslogg. Denne saken er endret 10.11.2023 kl. 12:06 der navnet Heine A. Holm er endret til Karl Erik Haug i andre avsnitt. Det er også fjernet et avsnitt om ansettelser ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap.

Powered by Labrador CMS